TOP 5 druhov ovocia, ktoré vás pripravia o zuby

Broskyne a nektárinky

Zuby, každým rokom drahšia a drahšia záležitosť, sú na celý život. Je nespravodlivé od matky prírody, že od 15 rokov máme tie isté zuby a nové až na pár výnimiek, už nevyrastú. Akékoľvek poškodenie čo i len jediného zubu stojí toľko, ako dnes to najlacnejšie pojazdné auto. Stačí pritom chvíľka nepozornosti a zahryznúť sa môžete s konkrétnym zubom naposledy. Zubárka vegetariánka mi minulý rok vyhlásila, že odlomený zub má byť znamenie, aby som nežul mäso. Problém však nastal celkom inak. Mohlo za to prekvapivo ovocie, podobne ako aj pri mnohých iných prípadoch. Viete, pri ktorom ovocí dostávajú zuby najviac zabrať?

1. maliny

Pri malinách síce celkom o zuby neprídete, no sú známe prípady, kedy tvrdí zrniečka zuby poškodili. Ak sa dostanú do medzierky, môžu spôsobiť bolesť. Verili by ste, že existujú ľudia, ktorí majú fóbiu z pocitu roztiahnutia zubov? Malinové zrniečka medzi zubami dokážu tento pocit privodiť.

2. tvrdé jablká a hrušky

Nedozreté hrušky sú v júli veľké lákadlo. Pre nedočkavcov, ktorí nevydržia do augusta a septembra hlavne. Zahryznúť sa do tvrdšieho ovocia rôzneho druhu môže spraviť nejakú tú nehodu. Dokonca aj granátové jablko, hoci vyzerá celkom inak, ako vyzerá jablko, tvorí pre zuby problém.

3. citróny a iné citrusové plody

Citrón a kyslé citrusové plody obsahujú kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Holdovať pochutnávaniu si pár dní na citrónoch s cukrom a neumyť si zuby znamená definitívne sa pripraviť o chrup. Očakávať môžete bolesti, precitlivenosť a porušenú sklovinu na hneď niekoľkých zuboch naraz.

4. mango

nenápadné a výborné ovocie, dokáže poškodiť spodné a vrchné predné zuby a tiež poškodiť ďasná. Nie však nakrájané mango, ale to, ktoré by ste chceli obhrýzať z kôstky. Široká kôstka k sebe viaže vlákna ovocia tak zhustené, že pri zahryznutí v blízkosti kôstky cvakáte zubami to tvrdých dlhých vlákien, ktoré sa dostávajú medzi zuby a opakovaným vrstvením obsahu medzi zubami si koledujete o poriadny problém.

5. broskyňa

Najhorší ničiteľ zubov. Spolu s nektarinkami sú broskyňe veľmi nebezpečné. K ovociu sa dá dostať prekrojením len pri niektorých druhoch a v konkrétnom štádiu zrelosti. Pri väčšine je nutná pri zahryznutí ostražitosť. Broskyňová kôstka je mimoriadne tvrdá a vďaka svojmu tvarovaniu sa po nej zuby neskĺznu. Zubný skus narážajúci na tvrdú kôstku hravo podľahne. Kvôli broskyniam má zopár zubárov nejakú tú prácu počas leta a jesene navyše.

Broskyne a nektárinky

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.