Šípky a ich zber, správne sušenie a pozitívne účinky - ZN.SK

Šípky a ich zber, správne sušenie a pozitívne účinky

Prichádza jeseň a s ňou aj sezóna obľúbených šípok. Ak patríte milovníkom šípkových čajov, potom je dobré, ak budete vedieť kedy ich zberať a ako správne pripraviť. Okrem teplého nápoja si zo šípok môžete pripraviť džem, sirup, či dokonca víno. Niekto ich zberá hneď na jeseň, iní až po prvých mrazoch. Kedy je zber najideálnejší a ako správne šípky vysušíme?

šípky

Plody ruže šípovej

Šípová ruža je ker s krásnym kvetom, z ktorých sa potom vyvinú plody šípky. Kvitne v júni a v júli a je typická svojimi bielymi až ružovými kvetmi. Šípová ruža je ker, ktorý dorastá do výšky okolo 1,5 – 2,5 metra. Celá rastlina je posiata ostrými tŕňmi, ktoré zároveň chránia rastlinu. Šípky obsahujú vlákninu, sacharidy, tuk, vodu, bielkoviny, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

Prevencia proti chrípke, či prečisťovanie obličiek

Málokto vie, na čo všetko majú šípky pozitívny účinok na podporu imunity, ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú celý organizmus, účinná prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky, či nádchy. Okrem toho podporujú a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť. Odvodňujú nadbytočnú vodu z tela, prečisťujú a podporujú funkciu obličiek a močových ciest a podporujú aj pečeň. V neposlednom rade zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky pozitívne vplývajú na krvotvorbu a zmierňujú menštruačné ťažkosti.

Kedy šípky zbierať?

Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a ideálny zber je v septembri až októbri. Objavujú sa názory, že je vhodnejšie zberať šípky po mrazoch, pretože je v takýchto plodoch údajne viac vitamínu C. V skutočnosti však jemný mráz zvýrazní šípkovú chuť, ale pozitívne neovplyvní množstvo vitamínu C v plode. Navyše silný alebo opakovaný mráz plod znehodnocuje, ostane mäkký, skrčený a mazľavý.

Sušenie a skladovanie

Najvhodnejšie je sušenie najskôr na voľnom vzduchu v jednej vrstve a potom je potrebné ich dosušiť umelým teplom v rúre, aby pre dlhé sušenie v nie celkom optimálnych podmienkach zbytočne nesplesniveli. Teplota v rúre, ale nesmie presiahnuť 35°C, pokiaľ chcete zachovať čo najviac céčka. Plody nemôžu zhnednúť alebo sa pripáliť. Pomer ideálneho zosušenia šípky je asi 3:1. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť. Následne dobre vysušené šípky skladujte v poriadne uzatvorených sklenených nádobách či zaváraninových pohároch na suchom a chladnom mieste. Zle skladované šípky absorbujú naspäť vlhkosť z prostredia a môžu začať plesnieť. Doba skladovania by nemala presiahnuť 1 rok.

Šípky a ich zber, správne sušenie a pozitívne účinky
4.8 (95%) 4 hlas[ov]
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Valentín info
Deň sv. Valentína: 6 dôvodov na už žiadne výhovorky!

Porsche Diesel AP22
Porsche-Diesel AP22 a história slávneho výrobcu traktorov

Hinduizmus
Náboženstvá sveta: Hinduizmus, ako jedno z najstarších

Zavrieť