Prichádza jeseň a s ňou aj sezóna obľúbených šípok. Ak patríte milovníkom šípkových čajov, potom je dobré, ak budete vedieť kedy ich zberať a ako správne pripraviť. Okrem teplého nápoja si zo šípok môžete pripraviť džem, sirup, či dokonca víno. Niekto ich zberá hneď na jeseň, iní až po prvých mrazoch. Kedy je zber najideálnejší a ako správne šípky vysušíme?
Šípová ruža je ker s krásnym kvetom, z ktorých sa potom vyvinú plody šípky. Kvitne v júni a v júli a je typická svojimi bielymi až ružovými kvetmi. Šípová ruža je ker, ktorý dorastá do výšky okolo 1,5 – 2,5 metra. Celá rastlina je posiata ostrými tŕňmi, ktoré zároveň chránia rastlinu. Šípky obsahujú vlákninu, sacharidy, tuk, vodu, bielkoviny, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
Málokto vie, na čo všetko majú šípky pozitívny účinok na podporu imunity, ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú celý organizmus, účinná prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky, či nádchy. Okrem toho podporujú a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť. Odvodňujú nadbytočnú vodu z tela, prečisťujú a podporujú funkciu obličiek a močových ciest a podporujú aj pečeň. V neposlednom rade zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky pozitívne vplývajú na krvotvorbu a zmierňujú menštruačné ťažkosti.
Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a ideálny zber je v septembri až októbri. Objavujú sa názory, že je vhodnejšie zberať šípky po mrazoch, pretože je v takýchto plodoch údajne viac vitamínu C. V skutočnosti však jemný mráz zvýrazní šípkovú chuť, ale pozitívne neovplyvní množstvo vitamínu C v plode. Navyše silný alebo opakovaný mráz plod znehodnocuje, ostane mäkký, skrčený a mazľavý.
Najvhodnejšie je sušenie najskôr na voľnom vzduchu v jednej vrstve a potom je potrebné ich dosušiť umelým teplom v rúre, aby pre dlhé sušenie v nie celkom optimálnych podmienkach zbytočne nesplesniveli. Teplota v rúre, ale nesmie presiahnuť 35°C, pokiaľ chcete zachovať čo najviac céčka. Plody nemôžu zhnednúť alebo sa pripáliť. Pomer ideálneho zosušenia šípky je asi 3:1. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť. Následne dobre vysušené šípky skladujte v poriadne uzatvorených sklenených nádobách či zaváraninových pohároch na suchom a chladnom mieste. Zle skladované šípky absorbujú naspäť vlhkosť z prostredia a môžu začať plesnieť. Doba skladovania by nemala presiahnuť 1 rok.
0 komentárov