Tekvica: kráľovná jesenného menu – recepty na tekvicové špeciality

tekvicové rizoto recept

K jeseni už tradične patrí tekvica. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborná kulinárska pochúťka. Tekvice majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti. Presne také ponúka reštaurácia a piváreň Bokovka.

Príďte ochutnať tekvicovú polievku, karamelizované tekvicové jadierka, Sous vide teľací valček, tekvicovo-batátový koláčik, omáčku z nakladaných cibuliek či tekvicové rizoto. Bokovka je verná starostlivo pripravovanému skvelému jedlu a prvotriednemu servisu. Ako ochutnávku vám priamo šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Bokovka, Dominik Mačák,  prináša  recepty na tekvicové špeciality.

tekvicová polievka recept

Recept: Tekvicová polievka

Na 10-12 porcií:

  • 2,7 kg tekvica
  • 1 dcl olivový olej
  • 3 ks cibuľa šalotka
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 PL soľ
  • 250 ml smotana 26%
  • 300 g zemiaky
  • 100 g tekvicových semiačok
  • 30 g kryštálový cukor
  • čierne korenie, muškátový oriešok, stonka tymianu

Tekvicu vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré polejeme olivovým olejom a osolíme. Ochutenú tekvicu upečieme do mäkka. Na olivovom oleji speníme šalotku, pridáme cesnak, tymian, zemiaky a upečenú tekvicu. Varíme do mäkka, rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pred podávaním posypeme karamelizovanými tekvicovými semiačkami a prelejeme tekvicovým olejom.

tekvicové rizoto recept

Recept: Tekvicové rizoto

Na 4 porcie:

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 200 g arborio ryže
  • 200 ml biele víno
  • 100 ml zeleninový alebo kurací vývar
  • 40 g maslo
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 40 g pekanové orechy
  • 30 g zrejúci kozí syr
  • trochu mrkvy a zeleru
  • soľ, rozmarín, čierne korenie

Na olivovom oleji si pripravte základ z cibule, zeleru a mrkvy. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme aj lístky rozmarínu, jedlo krásne prevonia a k tekvici sa hodí. K základu už môžeme pridať aj na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu restujme. Pridajme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane v jej vnútri. Podlejeme a poriadne premiešame. Ryža víno veľmi rýchlo absorbuje. Teraz budeme pridávať vždy plnú naberačku horúceho vývaru. Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celú dobu treba rizoto miešať a pridávať vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Rizoto udržujeme dostatočne krémové. Hotové rizoto dochutíme hrsťou strúhaného parmezánu, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame a servírujeme. Navrch nadrobíme kozí syr a na sucho opečené pekanové orechy.

Dominik macák,. kuchár

Špeciálne tekvicové menu na vás čaká počas jesene nielen v reštaurácii Bokovka v Bratislave alebo v Trnave, ale aj v ďalších reštauráciách – Al Trivio v Bratislave a Trnave, Carnevalle a Zylinder, patriacich do siete Bencik Culinary Group.

Viac informácií o skupine Bencik Culinary Group nájdete na www.bencikculinary.sk

Mohlo by zaujímať tiež:
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.