ZN.SK
tekvicové rizoto recept

Tekvica: kráľovná jesenného menu – recepty na tekvicové špeciality

K jeseni už tradične patrí tekvica. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborná kulinárska pochúťka.

K jeseni už tradične patrí tekvica. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborná kulinárska pochúťka. Tekvice majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti. Presne také ponúka reštaurácia a piváreň Bokovka.

Príďte ochutnať tekvicovú polievku, karamelizované tekvicové jadierka, Sous vide teľací valček, tekvicovo-batátový koláčik, omáčku z nakladaných cibuliek či tekvicové rizoto. Bokovka je verná starostlivo pripravovanému skvelému jedlu a prvotriednemu servisu. Ako ochutnávku vám priamo šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Bokovka, Dominik Mačák,  prináša  recepty na tekvicové špeciality.

tekvicová polievka recept

Recept: Tekvicová polievka

Na 10-12 porcií:

  • 2,7 kg tekvica
  • 1 dcl olivový olej
  • 3 ks cibuľa šalotka
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 PL soľ
  • 250 ml smotana 26%
  • 300 g zemiaky
  • 100 g tekvicových semiačok
  • 30 g kryštálový cukor
  • čierne korenie, muškátový oriešok, stonka tymianu

Tekvicu vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré polejeme olivovým olejom a osolíme. Ochutenú tekvicu upečieme do mäkka. Na olivovom oleji speníme šalotku, pridáme cesnak, tymian, zemiaky a upečenú tekvicu. Varíme do mäkka, rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pred podávaním posypeme karamelizovanými tekvicovými semiačkami a prelejeme tekvicovým olejom.

tekvicové rizoto recept

Recept: Tekvicové rizoto

Na 4 porcie:

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 200 g arborio ryže
  • 200 ml biele víno
  • 100 ml zeleninový alebo kurací vývar
  • 40 g maslo
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 40 g pekanové orechy
  • 30 g zrejúci kozí syr
  • trochu mrkvy a zeleru
  • soľ, rozmarín, čierne korenie

Na olivovom oleji si pripravte základ z cibule, zeleru a mrkvy. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme aj lístky rozmarínu, jedlo krásne prevonia a k tekvici sa hodí. K základu už môžeme pridať aj na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu restujme. Pridajme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane v jej vnútri. Podlejeme a poriadne premiešame. Ryža víno veľmi rýchlo absorbuje. Teraz budeme pridávať vždy plnú naberačku horúceho vývaru. Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celú dobu treba rizoto miešať a pridávať vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Rizoto udržujeme dostatočne krémové. Hotové rizoto dochutíme hrsťou strúhaného parmezánu, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame a servírujeme. Navrch nadrobíme kozí syr a na sucho opečené pekanové orechy.

Dominik macák,. kuchár

Špeciálne tekvicové menu na vás čaká počas jesene nielen v reštaurácii Bokovka v Bratislave alebo v Trnave, ale aj v ďalších reštauráciách – Al Trivio v Bratislave a Trnave, Carnevalle a Zylinder, patriacich do siete Bencik Culinary Group.

Viac informácií o skupine Bencik Culinary Group nájdete na www.bencikculinary.sk

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu