Tekvica: kráľovná jesenného menu - recepty na tekvicové špeciality - ZN

Tekvica: kráľovná jesenného menu – recepty na tekvicové špeciality

K jeseni už tradične patrí tekvica. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborná kulinárska pochúťka. Tekvice majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti. Presne také ponúka reštaurácia a piváreň Bokovka.

Príďte ochutnať tekvicovú polievku, karamelizované tekvicové jadierka, Sous vide teľací valček, tekvicovo-batátový koláčik, omáčku z nakladaných cibuliek či tekvicové rizoto. Bokovka je verná starostlivo pripravovanému skvelému jedlu a prvotriednemu servisu. Ako ochutnávku vám priamo šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Bokovka, Dominik Mačák,  prináša  recepty na tekvicové špeciality.

tekvicová polievka recept

Recept: Tekvicová polievka

Na 10-12 porcií:

  • 2,7 kg tekvica
  • 1 dcl olivový olej
  • 3 ks cibuľa šalotka
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 PL soľ
  • 250 ml smotana 26%
  • 300 g zemiaky
  • 100 g tekvicových semiačok
  • 30 g kryštálový cukor
  • čierne korenie, muškátový oriešok, stonka tymianu

Tekvicu vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré polejeme olivovým olejom a osolíme. Ochutenú tekvicu upečieme do mäkka. Na olivovom oleji speníme šalotku, pridáme cesnak, tymian, zemiaky a upečenú tekvicu. Varíme do mäkka, rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pred podávaním posypeme karamelizovanými tekvicovými semiačkami a prelejeme tekvicovým olejom.

tekvicové rizoto recept

Recept: Tekvicové rizoto

Na 4 porcie:

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 200 g arborio ryže
  • 200 ml biele víno
  • 100 ml zeleninový alebo kurací vývar
  • 40 g maslo
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 40 g pekanové orechy
  • 30 g zrejúci kozí syr
  • trochu mrkvy a zeleru
  • soľ, rozmarín, čierne korenie

Na olivovom oleji si pripravte základ z cibule, zeleru a mrkvy. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme aj lístky rozmarínu, jedlo krásne prevonia a k tekvici sa hodí. K základu už môžeme pridať aj na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu restujme. Pridajme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane v jej vnútri. Podlejeme a poriadne premiešame. Ryža víno veľmi rýchlo absorbuje. Teraz budeme pridávať vždy plnú naberačku horúceho vývaru. Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celú dobu treba rizoto miešať a pridávať vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Rizoto udržujeme dostatočne krémové. Hotové rizoto dochutíme hrsťou strúhaného parmezánu, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame a servírujeme. Navrch nadrobíme kozí syr a na sucho opečené pekanové orechy.

Dominik macák,. kuchár

Špeciálne tekvicové menu na vás čaká počas jesene nielen v reštaurácii Bokovka v Bratislave alebo v Trnave, ale aj v ďalších reštauráciách – Al Trivio v Bratislave a Trnave, Carnevalle a Zylinder, patriacich do siete Bencik Culinary Group.

Viac informácií o skupine Bencik Culinary Group nájdete na www.bencikculinary.sk

Tekvica: kráľovná jesenného menu – recepty na tekvicové špeciality
5 (100%) 1 hlas[ov]
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Bazén a mobil
Typy dovolenkárov vo vtipnom videu: ktorý z nich ste vy?

POdvodný web na magnet proti fajčeniu
Narafičené falošné stránky fajčiarom predávajú RealQUIT

Bella Vista, hurghada
Teroristický útok v letovisku Hurghada v hoteli Bella Vista

Zavrieť