S jedálnou kartou je stravovanie jednoduchšie. Aké výhody prináša? - ZN.SK

S jedálnou kartou je stravovanie jednoduchšie. Aké výhody prináša?

Tlačová správa: Papierové peniaze postupne vytláča bezhotovostný platobný styk prostredníctvom kreditných kariet. V Švédsku takéto transakcie predstavujú až 85 % z ich celkového objemu. S veľkým záujmom sa preto stretla aj jedálna karta Up Slovensko, ktorá dokáže nahradiť papierové stravovacie poukážky a tiež prináša množstvo výhod – zamestnancom i zamestnávateľom. Ako funguje a čo sú jej hlavné benefity?

Jedálenská karta

Čo je jedálna karta

Je to čipová karta, s ktorou používateľ zaplatí kontaktne aj bezkontaktne – slúži však výhradne na účely stravovania. Od vydania je platná 3 roky, viaže sa na meno zamestnanca, minimálna hodnota platby je zákonom určená na 3,60 eur a najvyššia suma je limitovaná zostatkom na účte. Bezkontaktne je možné platiť do výšky 50 eur, po prekročení tejto sumy už je potrebné zadať PIN kód. Používateľ má dokonalý prehľad o zostatku a pohyboch na svojej karte, všetky transakcie si dokáže skontrolovať pomocou internetu a svojho osobného konta.

Aké výhody prináša

Jedálna karta je dokonalou náhradou tradičných gastrolístkov, ktorá pomáha zjednodušiť distribúciu, administratívu aj samotné používanie. Okrem mena zamestnanca je možné nechať si na kartu vytlačiť aj logo firmy. Zamestnávateľ vďaka nej nemusí objednávať papierové kupóny, kredity sa pripíšu elektronicky, a tak odpadá problém s fyzickou distribúciou. Tiež ich dokáže spravovať online – objednať nové, dobiť kredity alebo v prípade potreby kartu zablokovať. Zamestnanci ocenia tiež výborný prehľad o svojich výdavkoch a zároveň sa nemusia obávať, že papierové stravné lístky poškodia alebo im z nich nevydajú.

Od 1.6. 2018 sa zvýšilo stravné

Vďaka januárovému splneniu podmienok na zvýšenie stravného narástla minimálna hodnota jedálneho kupónu z pôvodných 3,38 na 3,60 eura. Táto zmena ovplyvní aj výšku diét na pracovných cestách. Nárast je ovplyvnený dĺžkou cesty – v prípade jej trvania od 5 do 12 hodín sa príspevok zvýšil o 30 centov na 4,80 eura. Ak cesta trvá 12 až 18 hodín, príspevok išiel hore z 6,70 na 7,10 eura. V prípade, že zamestnanec strávi na ceste viac ako 18 hodín, prilepší si o 60 centov na súčasných 10,90 eura. Zmeny sa týkajú aj výšky príspevku zamestnávateľa – ten v prípade minimálnej hodnoty stravovacích poukazov je 1,98 eura, maximálna výška príspevku zamestnávateľa predstavuje 2,64 eura.

Chcete sa dozvedieť viac o novinkách v stravovaní či jedálnej karte? Všetko dôležité nájdete na stránke www.up-slovensko.sk.

S jedálnou kartou je stravovanie jednoduchšie. Aké výhody prináša?
Ohodnoť tento článok
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Viac:
haggis
Huggis, škótske národné jedlo z ovčích vnútorností a príprava

Tučniaky na pochode
Tučniaci na pochode, výborná hra na cesty do auta či vlaku

Salaš Krajinka pri Ružomberku
Salaš Krajinka, miesto komerčné aj oddychovo-kultúrne

Zavrieť