ZN.SK
Zmrzlina

Domáca zmrzlina: ako a z čoho vyrobiť zmrzlinu

Minulosť zmrzliny je veľmi dlhá. Jej história sa totiž začala písať pred viac ako 5 tisíc rokmi. Zmrzlina je s vskutku starodávnou pochúťkou.

Minulosť zmrzliny je veľmi dlhá. Jej história sa totiž začala písať pred viac ako 5 tisíc rokmi. Zmrzlina je s vskutku starodávnou pochúťkou. Vedeli to určite už aj jej objavitelia. Ľuďom sa ihneď zapáčila a obľúbili si ju, veď najmä v horúcich mesiacoch dokáže potešiť a schladiť. Po prvý krát sa zmrzlina objavila vo forme zmrazených ovocných štiav a nápojov, neskôr do nej ľudia začali primiešavať mlieko, až vznikla súčasná podoba zmrzliny so smotanovým nádychom. Dnes vnímame za najlepšiu zmrzlinu tú balkánsku. Balkánci to skrátka vedia. Zaujímavá je zmrzlina aj v Turecku, kde jej podávanie je takmer vždy súčasťou typickej tureckej zmrzlinárskej šou.

Zmrzlina

Pripraviť si po domácky vyrobenú zmrzlinu je snáď tá najľahšia vec na svete. Preto už nekupujte umelé či nebodaj práškové zmrzliny z cukrární alebo zmrzlinových boxov. Pripravte si doma vlastnú zmrzlinu, nielenže budete vedieť čo všetko sa v nej nachádza, ale navyše si ju môžete vytvoriť podľa vlastnej chuti. Ja som si pre vás pripravila úžasnú domácu vanilkovú zmrzlinu.

Ingrediencie

  • 3 bielka
  • 3 žĺtka
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 60 g cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu

Na prípravu potrebujeme:

  • Ručný elektrický mixér

Postup prípravy zmrzliny

  1. V miske vo vodnom kúpeli vyšľaháme z bielkov ručným elektrickým mixérom na najvyššom stupni tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme ručným elektrickým mixérom tiež na najvyššom stupni smotanu na šľahanie dotuha.
  2. Ďalej si zoberieme ešte jednu misku, najväčšiu, a v nej vyšľaháme žĺtka opäť na ručnom elektrickom mixéri tiež na najvyššom stupni. Postupne do žĺtok pridávame cukor, vanilínový cukor a vanilkový extrakt. Všetko spolu vyšľaháme dohladka.
  3. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme šľahačku a sneh a zmes zľahka vymiešame. Následne vyšľahanú zmes nalejeme do uzavierateľnej nádoby a odložíme ju na noc do mrazničky.
  4. Aby zmrzlina čo najlepšie naberala, mali by sme ju nechať mierne rozmraziť.

Zmrzlina servírovanie s keksom a ovocím

TIP: nezabudnite, že zmrzlina nemusí byť výhradne kopčekom v keksovom kornútku. Dnes jej vynašli viacero úloh v bežnej sladkej gastronómií. Napríklad na sladkom pečive, servírované na palacinkách, spolu s ovocím, posypaná orechmi, alebo strúhanou čokoládou. Dotvoriť jej originalitu sa dá rôzne.

Pripravila Katarína

Mohlo by zaujímať tiež:


Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu