Domáca zmrzlina: ako a z čoho vyrobiť zmrzlinu - ZN.SK

Domáca zmrzlina: ako a z čoho vyrobiť zmrzlinu

Minulosť zmrzliny je veľmi dlhá. Jej história sa totiž začala písať pred viac ako 5 tisíc rokmi. Zmrzlina je s vskutku starodávnou pochúťkou. Vedeli to určite už aj jej objavitelia. Ľuďom sa ihneď zapáčila a obľúbili si ju, veď najmä v horúcich mesiacoch dokáže potešiť a schladiť. Po prvý krát sa zmrzlina objavila vo forme zmrazených ovocných štiav a nápojov, neskôr do nej ľudia začali primiešavať mlieko, až vznikla súčasná podoba zmrzliny so smotanovým nádychom. Dnes vnímame za najlepšiu zmrzlinu tú balkánsku. Balkánci to skrátka vedia. Zaujímavá je zmrzlina aj v Turecku, kde jej podávanie je takmer vždy súčasťou typickej tureckej zmrzlinárskej šou.

Zmrzlina

Pripraviť si po domácky vyrobenú zmrzlinu je snáď tá najľahšia vec na svete. Preto už nekupujte umelé či nebodaj práškové zmrzliny z cukrární alebo zmrzlinových boxov. Pripravte si doma vlastnú zmrzlinu, nielenže budete vedieť čo všetko sa v nej nachádza, ale navyše si ju môžete vytvoriť podľa vlastnej chuti. Ja som si pre vás pripravila úžasnú domácu vanilkovú zmrzlinu.

Ingrediencie

  • 3 bielka
  • 3 žĺtka
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 60 g cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu

Na prípravu potrebujeme:

  • Ručný elektrický mixér

Postup prípravy zmrzliny

  1. V miske vo vodnom kúpeli vyšľaháme z bielkov ručným elektrickým mixérom na najvyššom stupni tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme ručným elektrickým mixérom tiež na najvyššom stupni smotanu na šľahanie dotuha.
  2. Ďalej si zoberieme ešte jednu misku, najväčšiu, a v nej vyšľaháme žĺtka opäť na ručnom elektrickom mixéri tiež na najvyššom stupni. Postupne do žĺtok pridávame cukor, vanilínový cukor a vanilkový extrakt. Všetko spolu vyšľaháme dohladka.
  3. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme šľahačku a sneh a zmes zľahka vymiešame. Následne vyšľahanú zmes nalejeme do uzavierateľnej nádoby a odložíme ju na noc do mrazničky.
  4. Aby zmrzlina čo najlepšie naberala, mali by sme ju nechať mierne rozmraziť.

Zmrzlina servírovanie s keksom a ovocím

TIP: nezabudnite, že zmrzlina nemusí byť výhradne kopčekom v keksovom kornútku. Dnes jej vynašli viacero úloh v bežnej sladkej gastronómií. Napríklad na sladkom pečive, servírované na palacinkách, spolu s ovocím, posypaná orechmi, alebo strúhanou čokoládou. Dotvoriť jej originalitu sa dá rôzne.

Pripravila Katarína

Domáca zmrzlina: ako a z čoho vyrobiť zmrzlinu
5 (100%) 1 hlas[ov]
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
žabiak Romeo Telmatobius yuracare posledný svojho druhu
Žabiak Romeo je posledný svojho druhu, Júliu hľadá aj na internete

Zubár zabil Leva
Americký zubár zastrelil slávneho afrického leva Cecila

Bicykel zima
Bicykel v zime? TOP 5 zásad a pravidiel zimného bicyklovania

Zavrieť