Porciované čaje z prachu: ide o skutočný čaj? A akej kvality?

čaj a čajové lístky, čajovník

Ak sa v našich končinách povedalo čaj, v rôznom čase prevládala iná predstava. V istom období si väčšina predstavila bylinkový čaj z prírody za domom, inokedy „pigi čaj“ s výrazným cukrom. Ideálne v školskej jedálni uvarený vo veľkom hrnci. Aj v bežnej slovenskej domácnosti sa najčastejšie stretneme s čajovými zmesami vo vreckách. Tzv. porciované čaje, ktoré sú v porciovaných vreckách tvorené čajovým prachom.  Existujú fámy, že ide o vedľajší produkt, alebo odpad. Svojim spôsobom to môže byť pravda, ale nejde o odpad v pravom slova-zmysle.

čaj a čajové lístky, čajovník

Porciovaný čaj z prachu

Lacné čajové vrecúška často obsahujú jemné čajové čiastočky známe ako „prach“ alebo lístkovú drť tzv. „fannings“. Tieto drobné častice vznikajú ako vedľajší produkt pri spracovaní čajových lístkov, keď sa celé lístky lámu a drvia počas výroby. Namiesto toho, aby sa tie najmenšie, čiže menšie, než bežná veľkosť lístkov, aké spracovateľ spracúva, vyhodili, sú využívané ďalej. Využívaných v čajových vrecúškach pre ich schopnosť rýchlo uvoľňovať farbu a chuť pri lúhovaní. Avšak, kvôli ich malej veľkosti a väčšiemu odhalenému povrchu, tieto častice podliehajú rýchlejšej oxidácii. To môže viesť k strate esenciálnych olejov a zníženiu kvality chuti v porovnaní s celolistovými čajmi.

Často sa o tom nehovorí, no práve čajové zmesi s ovocnými príchuťami si príchute a farbivá dovolia vložiť práve do prachových čajov a do fannings, kde sa dá konzistenciou viac maskovať. Kúsky ovocia, ale aj farbivá a arómy ukryté v drobných čiastočkách a vo vreckách, ktorým nevidíte dnu, môžu mať obsah látok, o ktorých žiaľ netušíme vôbec nič. O to viac, ak ide o extrémne lacný čaj, ktorý vonia neprirodzene, no po pár hodinách odležania zapácha. Rizikom tak môžu byť náhle neznáme značky, extrémne nízka cena a nejasný pôvod.

čaj a čajové lístky, čajovník

Čajové lístky sú tradične hodnotené podľa veľkosti a kvality, pričom celé lístky sú považované za najvyššiu triedu, nasledované lámanými lístkami, potom drťou „fannings“ a nakoniec „prachom“. „Prach“ a „fannings“ sú najmenšie častice, často využívané v čajových vrecúškach pre ich rýchle lúhovanie a silnú chuť. Čím lacnejší čaj, tým sa skôr stretneme s najjemnejším prachom. A áno, v takomto prachu sa dá ľahko ukryť aj prach nečistôt, prach z pôdy, či nejaký ten malý prípadný zatúlaný chrobáčik. Napriek tomu, že tieto častice môžu poskytnúť rýchlu a silnú šálku čaju, často postrádajú komplexnosť a jemnosť chutí, ktoré ponúkajú celé lístky. Chuť poctivého čaju pritom mnoho ľudí ani neokúsilo, ak dôverujú tomu, že poznajú chuť čaju.

Inovácie pri čajových porciovaných vreciek nemusia vyjsť

Okrem otázok kvality chuti existujú aj zdravotné a environmentálne obavy spojené s používaním čajových vrecúšok. Mnohé komerčné čajové vrecúška sú vyrobené z materiálov, ako je nylon alebo polypropylén, ktoré môžu pri vystavení horúcej vode uvoľňovať mikročastice plastov do nápoja. Štúdia publikovaná v časopise Chemosphere zistila, že niektoré čajové vrecúška môžu uvoľňovať miliardy mikročastíc plastov do jednej šálky čaju, čo vyvoláva obavy o potenciálne zdravotné riziká spojené s konzumáciou týchto častíc. (pmc.ncbi.nlm.nih.gov)

Pre tých, ktorí hľadajú vyššiu kvalitu a chcú minimalizovať potenciálne riziká, môže byť vhodné zvážiť používanie sypaného čaju. Sypaný čaj pozostáva z celých alebo minimálne spracovaných lístkov, ktoré si zachovávajú viac esenciálnych olejov a komplexných chutí. Navyše, používanie sypaného čaju eliminuje potrebu čajových vrecúšok, čím sa znižuje vystavenie potenciálnym kontaminantom z obalových materiálov a zároveň sa znižuje environmentálny odpad. Samozrejme, za kvalitu je nutné priplatiť vyššiu cenu. Avšak až potom môžeme hovoriť o tom, že poznáme chuť skutočného čaju a aj jeho účinok je celkom iný.

Mohlo by zaujímať tiež:
Roman Autor článku s tematikou zábavy, televízie, alebo niektorých spoločenských problémov. Pochádza zo stredného Slovenska a na striedačku žije v Rakúsku.