ZN.SK
krájanie cibule

Kuchynské nože na všetky druhy krájania: Efektívne krájanie cibule

Nakrájaná cibuľa je základom mnohých pokrmov. Naučte sa s nami tú správnu techniku. Tajomstvo spočíva v kombinácii vertikálnych a horizontálnych rezov.

Nakrájaná cibuľa je základom mnohých pokrmov. Naučte sa s nami tú správnu techniku. Tajomstvo spočíva v kombinácii vertikálnych a horizontálnych rezov.

krájanie cibule

Najskôr cibuľu starostlivo ošúpeme lúpacím nožom, ktorý má ideálnu veľkosť aj tvar čepele. Cibuľu zbavíme suchých vrstiev a odkrojíme oba konce. Veľkým kuchárskym nožom cibuľu pozdĺžne rozkrojíme napoly a rezom položíme na doštičku. Tým získame bezpečnú a stabilnú pozíciu pre nasledujúce krájanie.

Cibuľa, krájanie a spôsoby

Krájanie na polkolieska

Tento spôsob použijeme najmä na prípravu cibule do šalátov, na ozdobu obložených mís a chlebov.

Cibuľa, krájanie a spôsoby

Prsty skrčíme tak, že ukazovák, prostredník a prstenník zľahka ohneme. Cibuľu držíme proti doštičke tak, aby boli nechty zľahka schované. Palec zostáva za cibuľou a tlačí ju proti ostatným prstom. Kolísavým pohybom krájame cibuľu od konca smerom k dlani. Čepeľ sa opiera o kĺby predných prstov, aby nedošlo k reznému poraneniu.

Krájanie väčších cibúľ na kúsky do základu

Pod mäso, do základu spolu napríklad s koreňovou zeleninou.
Cibuľu rozkrojenú napoly rozkrojíme pozdĺžne ešte raz. Obdobne ako pri krájaní na polkolieska, kolísavým pohybom pokrájame na kúsky.

Cibuľa, krájanie a spôsoby

Krájanie na kocky

Do nátierok, jemných omáčok, remulád aj šalátov.

Cibuľu položenú na doštičku narežeme niekoľkých kolmými rezmi smerom k doske (počet rezov závisí na tom, ako jemné kocky chceme). Pozor – nedokrajujeme na strane, kde bol koreň, do konca, aby sa nerozpadla. Následne pridržíme zhora ohnutými prstami a jemne tlačíme proti doštičke. Veľkým nožom prevedieme niekoľko rezov rovnobežných s doštičkou o zhruba takej istej hrúbke ako u prvého rezu na kolmo.

Cibuľa, krájanie a spôsoby

Takto pripravenú cibuľu uchopíme rovnako ako pri krájaní na polkolieska a kolísavým pohybom nakrájame na požadovanú hrubosť/jemnosť kociek.

Cibuľa, krájanie a spôsoby

Tip na záver: Naozaj bezpečne budete krájať iba s dobre nabrúseným nožom.

Kuchynské nože na všetky druhy krájania

Nože Fiskars Functional Form sú navrhnuté tak, aby vyhovovali všestranným potrebám dnešných domácich kuchárov. Sú ideálne na rôzne každodenné druhy krájania od sekania až po plátkovanie. Majú ostré, odolné čepele a ergonomicky tvarované rukoväti, takže je ich používanie pohodlné a bezpečné. Kuchynské nože Functional Form sa jednoducho čistia a môžu sa umývať v umývačke na riad. V Akadémii krájania vám v praxi ukážeme rôzne praktické tipy, ktoré Vám uľahčia každodennú prácu a urobia z vás hviezdu kuchyne.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tlačové správy

Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu