Nakrájaná cibuľa je základom mnohých pokrmov. Naučte sa s nami tú správnu techniku. Tajomstvo spočíva v kombinácii vertikálnych a horizontálnych rezov.
Najskôr cibuľu starostlivo ošúpeme lúpacím nožom, ktorý má ideálnu veľkosť aj tvar čepele. Cibuľu zbavíme suchých vrstiev a odkrojíme oba konce. Veľkým kuchárskym nožom cibuľu pozdĺžne rozkrojíme napoly a rezom položíme na doštičku. Tým získame bezpečnú a stabilnú pozíciu pre nasledujúce krájanie.
Krájanie na polkolieska
Tento spôsob použijeme najmä na prípravu cibule do šalátov, na ozdobu obložených mís a chlebov.
Prsty skrčíme tak, že ukazovák, prostredník a prstenník zľahka ohneme. Cibuľu držíme proti doštičke tak, aby boli nechty zľahka schované. Palec zostáva za cibuľou a tlačí ju proti ostatným prstom. Kolísavým pohybom krájame cibuľu od konca smerom k dlani. Čepeľ sa opiera o kĺby predných prstov, aby nedošlo k reznému poraneniu.
Krájanie väčších cibúľ na kúsky do základu
Pod mäso, do základu spolu napríklad s koreňovou zeleninou.
Cibuľu rozkrojenú napoly rozkrojíme pozdĺžne ešte raz. Obdobne ako pri krájaní na polkolieska, kolísavým pohybom pokrájame na kúsky.
Krájanie na kocky
Do nátierok, jemných omáčok, remulád aj šalátov.
Cibuľu položenú na doštičku narežeme niekoľkých kolmými rezmi smerom k doske (počet rezov závisí na tom, ako jemné kocky chceme). Pozor – nedokrajujeme na strane, kde bol koreň, do konca, aby sa nerozpadla. Následne pridržíme zhora ohnutými prstami a jemne tlačíme proti doštičke. Veľkým nožom prevedieme niekoľko rezov rovnobežných s doštičkou o zhruba takej istej hrúbke ako u prvého rezu na kolmo.
Takto pripravenú cibuľu uchopíme rovnako ako pri krájaní na polkolieska a kolísavým pohybom nakrájame na požadovanú hrubosť/jemnosť kociek.
Tip na záver: Naozaj bezpečne budete krájať iba s dobre nabrúseným nožom.
Kuchynské nože na všetky druhy krájania
Nože Fiskars Functional Form sú navrhnuté tak, aby vyhovovali všestranným potrebám dnešných domácich kuchárov. Sú ideálne na rôzne každodenné druhy krájania od sekania až po plátkovanie. Majú ostré, odolné čepele a ergonomicky tvarované rukoväti, takže je ich používanie pohodlné a bezpečné. Kuchynské nože Functional Form sa jednoducho čistia a môžu sa umývať v umývačke na riad. V Akadémii krájania vám v praxi ukážeme rôzne praktické tipy, ktoré Vám uľahčia každodennú prácu a urobia z vás hviezdu kuchyne.