Vianočné pečenie a sladké recepty na koláče: Medvedie labky

Vianočné pečenie a sladké recepty na koláče: Medvedie labky

Typickým vianočným pečivom sú medvedie labky, ktorých príprava tiež nie je veľmi náročná. Niektoré vianočné stoly si bez nich nedokážeme predstaviť. Základom pre ich prípravu však nie sú len suroviny, ale aj typické labkové formičky. Práve tie dávajú labkám onen typický vzhľad a farbou sa ponášajú na medvedí kožuch. Možno tam je pôvod ich názvu. Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 140 g mletých orechov
  • 140 g práškového cukru
  • 1 margarín – 250 g
  • 1 PL kakaa a 2 žĺtky

Medvedie labky a postup ich prípravy:

Najprv dáme dokopy všetky práškové ingrediencie, pridáme margarín, žĺtky a zhnetieme cesto. Ak máme robot, necháme pracovať kuchynský robot, no cesto je dosť hutné, takže môžu byť istejšie ľudské ruky.

Formičky vymastíme a pomúčime, naplníme cestom , poukladáme na plech a pečieme na 180-190 stupňov, v závislosti od rúry. Neskôr teplotu znížime na 170 C. Upečené labky necháme chvíľu vo formičkách a ešte teplé vyklopíme. Ideálne na utierku, aby sme neobili hrany čerstvých koláčikov. Obalíme v práškovom cukre a skladujeme do Vianoc, alebo len na mieste, kde nám ich nikto nezje, ideálne vo vzduchotesnej nádobe.

Ohodnoťte článok post

Príležitostná autorka článkov a rozhovorov na ZN.SK