Štrúdľa je v Rakúsku považovaná za národný dezert. Prenikla k nim v čase tureckých vpádoch z Maďarska a Slovenska, takže za jej pôvod je často pokladané Maďarsko, alebo Slovensko. V tom čase však stále Uhorsko. Známa je v našej gastronómii, v susedných Čechách a celkovo vo viacerých krajinách Európy. Štrúdľa, inak závin je viacvrstvové cesto, plnené obvykle sladkou plnkou. Najčastejšie je plnená jablkami, orechmi, tvarohom prípadne višňovo-makovou plnkou. Možností je veľa.
Tradičné štrúdlové cesto sa od lístkového cesta líši tým, že je veľmi elastické. Vyrába sa z múky s vysokým obsahom lepku, vody, oleja a soli, bez pridania cukru. Cesto sa vypracuje, nechá sa odpočívať a potom pomocou čistej ľanovej utierky, alebo kuchynského papiera ručne veľmi tenko vyvaľká a natiahne. Ak si netrúfate, cesto je bežne dostať v obchodoch, stačí ho už len naplniť. Veľmi obľúbená je aj kombinácia jablká-orechy a prípadne škorica.
Makovo-višňová štrúdľa
Makovo-višňová plnka je obľúbeným variantom popri tvarohovej a orechovej štrudley. Mak pomletý už s cukrom je zakúpiteľný v obchode, prípadne si ho pripravíme sami zomletím maku a pridaním menšieho podielu práškového cukru. Aby sa táto zmes lepšie rozkladala po ceste pred jeho zrolovaním, poslúži nám vlažné mlieko. Postačí pár polievkových lyžíc a zmes dôkladne premiešať. Dôsledne odkôstkovaný višňový kompót pridáme ideálne až po rozotretí makovej plnky na okraj cesta. Zaistíme rovnomernejšie rozmiestnenie višňovej chute po štrúdle.