Brušná "chrípka", alebo črevná viróza sa nazýva vírusová gastroenteritída

Brušná “chrípka”, alebo črevná viróza sa nazýva vírusová gastroenteritída

Črevná chrípka alebo tiež brušná viróza/črevná viróza – pod týmito názvami poznáme  ochorenie žalúdka, tenkého a hrubého čreva. Ide o závažné ochorenie, zápal sliznice s rizikom poškodenia týchto orgánov a s rizikom rozvrátenia vnútorného prostredia. Ochorenie napriek tomu, že vo svojom názve obsahuje slovo „chrípka“,  nemá nič spoločné s chrípkou, ktorá postihuje dýchacie orgány.

Brušná chrípka a črevná viróza

Črevná chrípka je ochorenie, ktoré oveľa častejšie  postihuje deti, a má u nich aj oveľa horší priebeh ako u dospelých. Dospelí sa dokážu vďaka silnejšiemu imunitnému systému s ochorením popasovať lepšie a oveľa skôr.

Kedy sa ochorenie najčastejšie vyskytuje?

Lekári – gastroenterológovia sa zhodujú v tom, že najčastejší výskyt ochorenia je v marci apríli. Druhým najčastejším obdobím je september, začiatok školského roka, kedy sa deti vracajú do škôl a do škôlok. Stačí, že v škole či v škôlke ochorie pár detí, postupne sa ochorenie prenesie na ďalšie deti,  od deti to  neraz  „dostanú“ rodičia. Hnačka nás môže potrápiť v každom ročnom období,  i keď vírusové hnačky sú častejšie v zime a bakteriálne v lete.

Ako sa prejavuje črevná viróza?

Črevná chrípka – vírusová gastroenteritída začína sprievodnými príznakmi: slabosť, nechuť do jedla, nevoľnosť, zvýšená teplota, bolesti svalov a kĺbov. Následne sa pridružia kŕčovité bolesti brucha, vracanie a riedke hnačkovité stolice. Hnačka a vracanie je veľmi zlá kombinácia. Napriek tomu pri dodržaní šetriacej diéty a pitného režimu ochorení trvá asi 5-7 dni.

Čo spôsobuje ochorenie?

Črevná chrípka, alebo teda črevná viróza je vysoko infekčné ochorenie. Z infekčných príčin sú to bakteriálne, vírusové, plesňové, prípadne parazitárne infekcie. K prenosu ochorenia dochádza tzv. fekálno-orálnou cestou pri nedostatočnej hygiene rúk, z nakazených kontaminovaných potravín a z vody. Doba vzniku ochorenia od vniknutia nákazy do organizmu je veľmi krátka 1 až 4 dni.

Ako predchádzať ochoreniu?

Dôležitá je prevencia! Dodržiavanie hygienických zásad. Umývať ovocie a zeleninu. Nepiť z pohára inej osoby, nepoužívať spoločné predmety dennej hygieny a umývať si ruky po každom použití WC. Aj keď ide o pomerne infekčné ochorenie nemusíme sa nakaziť automaticky. Všetko závisí od imunity a protilátok, ktoré nás chránia ešte cca 5 rokov po tom, čo sme črevnú chrípku prekonali.

Diagnóza a liečba brušnej “chrípky”

Črevná chrípka – vírusová gastroenteritída a jej závažnejší priebeh patrí do rúk lekára! Diagnózu stanoví na základe typických klinických príznakov. Potvrdenie pôvodcov ochorenia sa realizuje prostredníctvom vyšetrenia vzorky stolice.

Liečba je závislá od stupňa ochorenia. Dôležité je doplnenie tekutín, zavodnenie organizmu. Častejšie pitie tekutín po malých dávkach (minerálne vody a nesladený čaj). Ak predpokladáme, že za normálnych okolností by sme mali piť 2-3 l tekutín/denne (dospelí a  deti v závislosti od veku a hmotnosti),  v prípade hnačky a vracania musíme potrebné množstvo adekvátne situácii zvýšiť. Ak sa zvyšuje horúčka, v stolici sa objaví krv a doterajšie zavodnenie organizmu nepostačuje, prichádza na rad hospitalizácia. Rehydratačná liečba, infúzie do žilového systému.

Po odznení vracania podávame sucháre, ryžu, zemiaky, prípadne banány. Postupne do stravy pridávame bielkoviny, cukry a celkom na záver tuky. Prechod na pôvodnú stravu musí byť šetrný, pozvoľný, aby žalúdok a črevá  záťaž zvládli.

Najúčinnejšia je jednoznačne prevencia, preto by sme si okrem dodržiavania hygienických zásad mali  dopriať kvalitné probiotické mliečne výrobky, ako sú živé jogurty, prípadne nepasterizovanú bryndzu zo 100% ovčieho mlieka, ktoré posilňujú imunitný systém.

Brušná “chrípka”, alebo črevná viróza sa nazýva vírusová gastroenteritída
3.8 (76.13%) 31 hlas[ov]
Anna Zdravotnícka prax a bohaté skúsenosti v oblasti zdravotníctva sú hlavnou témou najnovšej redaktorky magazínu Zaujímavostí a noviniek - zn.sk
Viac:
Ementál, švajčiarsky syr
Švajčiarske syry a Ementál: prečo sú v syre diery?

All inclusive náramky v hoteloch
All inclusive náramky: keď si vás hotel okrúžkuje farebným pásikom

Čokoláda tmavá
Roald Dahl a jeho inšpirácia na knižku Charlie a továreň na čokoládu

Zavrieť