Ako včela opeľuje kvety, ako ich rozoznáva a koľko medu vyrobí?

Včela medonosná

Včela je unikátny tvor. Hoci patrí medzi hmyz, preukazujeme mu väčšiu účtu,než mnohým iným druhom. Ba je najčastejšie priemyselne chovaným zástupcom hmyzu, ak nepočítame iné druhy slúžiace ako krmivo a zdroje bielkovín. Včelárstvo je umením, ktoré sa potýka s mnohými problémami a moderná doba prináša aj ťažkosti spojené s chemickými postrekmi, ktoré ničia kvalitu včelstva aj medu. Bez včiel by neexistoval život. Pretože vietor nedokáže opeliť tak, ako to dokážu práve včely. Jedinou záchranou sú ostatní zástupcovia sveta hmyzu, no tam sa darí už len čmeliakom. Včela je v mnohých smeroch jedinečná a hoci sme sa jej už veľa krát venovali, za zmienku stojí aj spôsob, akým kvety opeľuje.

Včela medonosná

Opeľovanie kvetov v podaní včiel

Včela, ktorá prechádza okolo rozkvitnutého ovocného stromu, vie veľmi rýchlo rozoznať, ktorý kvet je plný nedotknutého peľu a ktorý len trochu. Rozoznáva to nie podľa pachu, ale podľa statickej elektriny, ktorá je všade okolo nás. Včela je však drobná, jej telo je pokryté chĺpkami a na tie statická elektrina pôsobí dokonale. Včela tak pocíti, že sa niečo deje a aj poslepiačky by dokázala nájsť kvet, ktorý je potrebné vypiť. Doslova tak bude statická elektrina včelu priťahovať. Príroda je neuveriteľná a zaistila, aby takáto komunikácia medzi kvetmi a hmyzom prebiehala cez fyziku. Včela je vybavené chĺpkami nie len pre statickú elektrinu, ale aj práve pre ich schopnosť zachytiť peľové zrniečka.

Včely plásty a ich propolis

Ak tieto zrniečka postráca pri kvete iného stromu, dochádza k opeľovaniu. Procesu, ktorý potrebuje každý pestovateľ a záhradkách preto, aby ovocné stromy zarodili. Kladne nabitá včela a záporne nabitý kvet sa spoja, kvet po navštívení stratí nabitú statickú elektrinu a iná včela hneď po nej nepocíti zježené chĺpky – tak vie, že nemá mrhať časom.

Koľko medu včela za celý život vyrobí?

Včela je naozaj veľmi ľahký tvor, ktorej váha môže byť okolo 100 až 120 miligramov. Pri svojej váhe však dokáže takmer polovicu svojej váhy odniesť ako náklad. Z kvetov čerpá nektár, no aktívna je len zhruba mesiac, počas ktorého dokáže nazbierať nektár a štiav iba ak na niečo viac ako 4 gramy. Prakticky by tak šlo o necelú malú lyžičku medu. Je pomerne smutné, že tvor, ktorý je symbolom neúnavnej usilovnosti, za sebou zanechá tak málo. Aj preto by sme si mali med vážiť a považovať ho za mimoriadne cennú a umelo ťažko vyrobiteľnú potravinu.

Zdravie včiel a lokalita sú kľúčom k úspechu

Pustiť sa do chovu včiel a výroby medu so všetkými pravidlami je ušľachtilé. Každý včelár vníma akýkoľvek postrek ako hrozbu. Záujem o včely vyvoláva obavy ľudí, niekedy opodstatnené, ak sú v blízkosti malé deti a alergici bez epipenu po ruke, alebo oddychová zóna pre turistov, kde nie je možné skúmať, koľko ľudí je a nie je pripravené na stret so včelami a pod. Výber vhodnej lokality na chov včiel je základom. Taká, ktorá je minimálne poznačená chémiou a človekom, je ideálna. Zdravé včelstvo nepoznačené plesňami a vírusmi, no taktiež bez ohrozovania sršňami, medveďmi, alebo ľudskými vandalmi, znamená veľa. Záujem o včely mení aj správanie ich chovateľa, ak vysádza stromy, ktoré prinášajú nektár aj počas období, kedy iné rastliny nekvitnú. Existujú aj rôzne projekty na podporu mestského včelárstva na strechách panelákov.

Včely plásty a ich propolis

Ak majú včely dostatok kvetov a stromov v blízkosti, nemusia merať veľkú vzdialenosť, vyčerpávať sa a zber medu netrvá tak dlho. Napríklad repkové pole, slnečnica, alebo rozsiahle lúky v blízkosti úľov sú pre včely to, čo by pre človeka znamenali luxusné dovolenky, drahé autá a all inclusive stravovanie. Ich činnosť je nenáročná, potrebná, nevyhnutná a úctyhodná.

TIP:  pre záujemcov o včelárinu môže byť zaujímavá táto kniha venovaná komplexne tematike včelárstva a včiel.

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.