Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo - rady a tipy - ZN.SK

Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo – rady a tipy

Avokádo sa v ponuke našich obchodov objavuje najmä v dvoch variantoch. Vo svetlej odrode Fuerte a veľmi tmavom na pohľad tvrdšom prevedení šupky, čo je odroda Hass. Je obľúbenou prísadou do nátierok a šalátov, pre obsah vlákniny, vitamínu K, zdraviu prospešných tukov a vďaka kyseline listovej si vyslúžilo avokádu výsadné postavenie v stravovaní milovníkov zdravého štýlu.

Avokádo fuerte zelené svetlé

Menej je známe, že pestovanie avokáda samotné vo veľkom životného prostredie skôr ničí a jeho pestovanie má tak ďaleko rozsiahlejšie dôsledky, no to je o inom. Avokádo, nie je ťažké olúpať, no bude pomerne zbytočné ho lúpať s rizikom špinenia rúk a poškodenia plodu. Najlepší spôsob na to, ako avokádo nakrájať, olúpať a vôbec očistiť je nasledovný.

Postup ako nakrájať avokádo

Prerežte ostrým nožom celé avokádo na dve polovice, ale neoddeľujte ich od seba. Prerezané polovice totiž bude k sebe držať guľovité semienko. Chyťte do každej dlane jednu polovicu a pootočte protichodne oboma polovicami. Následne pôjde obe polovice od seba oddeliť pohybom rúk.

Avokádo

Semienko zostane v jednej z polovíc. Stačí doň zarezať a pôjde ľahko vybrať aj s nožom v záreze. Dve polovice avokáda sa dajú menším nožom ľahko narezať na mriežku. Dieliky veľké 1×1 alebo 2×2 centimetrov pozdĺž celého vnútra následne viete veľmi ľahko vyklopiť do misy, alebo na tanier. Mäkká dužina avokáda zväčša nepotrebuje zachovať presné tvary nakrájaných častí, no tento spôsob zanecháva najčistejšiu kuchyňu.

Bežné je tiež použitie lyžice na vybratie vnútra. Lyžicu je možné použiť aj na spomínanú narezanú mriežku.

TIP: Ako spoznať čerstvé a zrelé avokádo?

Avokádo, ktoré nikde nemokvá a ani nemá farebné rozdiely na šupke, môže byť zrelé. Zrelosť zistíte pomocou stonky. Ak sa vám ju podarí odstrániť a pozrieť dnu, mali by ste vidieť mäkké vnútro slabozelenej farby. Nezrelé avokádu môže aj v domácich podmienkach dozrieť pomocou niekoľkých praktických rád.

Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo – rady a tipy
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
recenzia uteč
Premiéra filmu Uteč, hit festivalu Sundance v kinách

Talianske bagety podľa Adie
Recept: domáce talianske bagety od Adie

Mamnato
Záhadná reklama #mamnato bude možno politická, úspešne sa skrýva

Zavrieť