Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo - rady a tipy - ZN.SK

Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo – rady a tipy

Avokádo sa v ponuke našich obchodov objavuje najmä v dvoch variantoch. Vo svetlej odrode Fuerte a veľmi tmavom na pohľad tvrdšom prevedení šupky, čo je odroda Hass. Je obľúbenou prísadou do nátierok a šalátov, pre obsah vlákniny, vitamínu K, zdraviu prospešných tukov a vďaka kyseline listovej si vyslúžilo avokádu výsadné postavenie v stravovaní milovníkov zdravého štýlu.

Avokádo fuerte zelené svetlé

Menej je známe, že pestovanie avokáda samotné vo veľkom životného prostredie skôr ničí a jeho pestovanie má tak ďaleko rozsiahlejšie dôsledky, no to je o inom. Avokádo, nie je ťažké olúpať, no bude pomerne zbytočné ho lúpať s rizikom špinenia rúk a poškodenia plodu. Najlepší spôsob na to, ako avokádo nakrájať, olúpať a vôbec očistiť je nasledovný.

Postup ako nakrájať avokádo

Prerežte ostrým nožom celé avokádo na dve polovice, ale neoddeľujte ich od seba. Prerezané polovice totiž bude k sebe držať guľovité semienko. Chyťte do každej dlane jednu polovicu a pootočte protichodne oboma polovicami. Následne pôjde obe polovice od seba oddeliť pohybom rúk.

Avokádo

Semienko zostane v jednej z polovíc. Stačí doň zarezať a pôjde ľahko vybrať aj s nožom v záreze. Dve polovice avokáda sa dajú menším nožom ľahko narezať na mriežku. Dieliky veľké 1×1 alebo 2×2 centimetrov pozdĺž celého vnútra následne viete veľmi ľahko vyklopiť do misy, alebo na tanier. Mäkká dužina avokáda zväčša nepotrebuje zachovať presné tvary nakrájaných častí, no tento spôsob zanecháva najčistejšiu kuchyňu.

Bežné je tiež použitie lyžice na vybratie vnútra. Lyžicu je možné použiť aj na spomínanú narezanú mriežku.

TIP: Ako spoznať čerstvé a zrelé avokádo?

Avokádo, ktoré nikde nemokvá a ani nemá farebné rozdiely na šupke, môže byť zrelé. Zrelosť zistíte pomocou stonky. Ak sa vám ju podarí odstrániť a pozrieť dnu, mali by ste vidieť mäkké vnútro slabozelenej farby. Nezrelé avokádu môže aj v domácich podmienkach dozrieť pomocou niekoľkých praktických rád.

Ako očistiť, nakrájať a spracovať avokádo – rady a tipy
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
falošné reklamy, veľká kompilácia, richard
Varovanie: slovenský internet zaplavujú tieto nebezpečné reklamy

klávesnica počítača
Na čo slúži CTRL, č.1: klávesové skratky v texte a dokumente

Pendolíno havária
V Čechách sa v plnej rýchlosti zrazilo Pendolíno s kamiónom

Zavrieť