Zuby sú dôležitým „nástrojom“ na našom tele. Používame ich každý deň. V mladosti vystriedame mliečne zuby za tie stále a je len na nás, ako rýchlo ich po rokoch nahradíme zubami umelými. Tak ako aj iné časti tela, aj zdanlivo pevné a tvrdé zuby postihuje niekoľko zdravotných komplikácií.
Zubná sklovina je povrchová časť zuba. Je to najtvrdšie a najviac mineralizované tkanivo nášho tela. Napriek tomu ho môže neošetrovaný chrup a kaz poškodiť. Dentín je zubná vrstva pod zubnou sklovinou. Ak sa zubnému kazu podarí dostať cez zubnú sklovinu zaútočí na dentín, ktorého kanalíky mieria do zubnej drene. Zubná dreň je jemné tkanivo, ktoré sa nachádza v strede každého zuba, tu sú uložené nervové tkaniva a krvné cievy. Ak sa kaz dostane až k dreni pociťujem veľkú, nepríjemnú až neznesiteľnú bolesť. Podrobnejšie sa Anatómii zubu venujeme v článku o zuboch.
Povlak na zuboch tvrdne a začína sa proces, ktorý je v konečnom dôsledku pre zub zhubný. Zubný kameň tlačí na ďasna, ktoré sa môžu zapáliť, prípadne krvácať. A baktérie majú ďalšiu šancu preniknúť do hlbších vrstiev lôžka. Preto treba zubný kameň odstraňovať skôr, ako by mohol zuby vážnejšie poškodiť.
Zubný kaz spôsobujú tie isté baktérie na základe, ktorých sa tvorí zubný kameň. Začína to zubným povlakom, kde sa baktérie usadia. Aby baktérie spôsobili zubný kaz potrebujú cukor. V počiatočných štádiách vznikajú na povrchu zubu drobné fľaky. Ak sa zubný kaz neošetrí preniká hlbšie do zuba a napáda tzv. dentín tvrdú hmotu zuba a v konečnom štádiu dokonca zubnú dreň. Toto štádium je už veľmi bolestivé. Zubný kaz sa objavuje prevažne u deti a mladistvých. Mimoriadne náchylné na zubný kaz sú mliečne zuby. Mnohí rodičia sa domnievajú, že to nevadí. Je to omyl! Aj kazy na mliečnych zuboch treba ošetriť, lebo stav mliečnych zubov má rozhodujúcu úlohu pre tzv. druhú dentáciu – konečného chrupu.
Každá výrazná hormonálna zmena, teda obdobie puberty, tehotenstva, prechodu, ale aj každá menštruácia ovplyvňuje chrup. V týchto obdobiach sa môže ďasno uvoľniť, preto musia chrupu venovať zvýšenú pozornosť.
Po 40. roku veku života môžu ďasna v dôsledku chronických zápalov natoľko ustúpiť, že sa celkom odhalili zubné krčky. Baktérie sa neprestávajú množiť, zapálené ďasna krvácajú. Ústna dutina v tomto prípade často nepríjemne zapácha. Odhalené krčky citlivo a bolestivo reagujú na teplo a chlad. Ak sa baktérie prepracujú ku koreňom zuby sa začnú kývať a vypadávať. Paradentóza vzniká, v dôsledku nesprávneho, nedostatočného ošetrovania chrupu. Ďasna môžu v určitých prípadoch ustupovať aj v prípade nočného škrípania zubov alebo chybného postavenia zubov. Zriedkavejšie môže byť paradentóza druhotným ochorením, napríklad pri poruchách látkovej premeny, ako je cukrovka, žalúdočné choroby, srdcové a cievne choroby.
Okrem dentálne hygieny významne podporuje zdravý chrup aj vhodná strava. Kvalitu chrupu môže ovplyvniť v dobrom i v zlom. Najväčším nepriateľom chrupu sú sacharidy v akejkoľvek podobe.Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je naopak fosfor. Konzumujeme ho vo fazuli, šošovici, pohánke, vlašských orechoch, pivovarských kvasniciach, sardinkách, hovädzom mäse, v jogurtoch a v tvarohu. Dôležitá je aj prítomnosť vápnika. Odporúča sa mak, vlašské orechy, mandle a vaječný žĺtok. Vplyv na ochranu pred zubným kazom má fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode zriedkavo, preto sa pridáva do zubnej pasty, do pitnej vody a soli. Dôležitý je i horčík, ktorý sa nachádza v strukovinách, orechoch a semiačkach. Zdraviu zubov prospieva aj kyselina listová prítomná v listovej zelenine, v špenáte, v avokáde, v hrozienkach a obilných klíčkoch.
Starostlivosť o zuby nie je len starostlivosť o krásny úsmev a príjemný dych. Zdravý chrup ovplyvňuje zdravé telo. Je viac než isté, že stav nášho chrupu súvisí s celkovým fyzickým zdravím.
Extrémna gastronómia: Kasu Marzu, ovčí syr prelezený červami
Ovce požrali skleník plný marihuany a skákali vyššie ako kozy
Spisovateľka Lucia Sasková a román Neviditeľná aj s autogramom
V Trnave archeológovia objavili záhadnú tehlu s „štvorprstou rukou“
Najdlhšie zemepisné názvy na svete v ktorých sa istotne pomýlite
Tieto knihy o Slovensku sú krásnym darom aj pre (ne)čitateľa
Ľudské telo a extrémy: Ako dlho vydrží človek bez vody a jedla?
Francúz chcel zo sardínskej pláže Lampianu zobrať 41 kg kameňov
Geotermálny prameň Modrá lagúna (Blue Lagoon) na Islande topka
Podporte na StartLabe unikátne knihy Stromy a Pralesy Slovenska
Lama, juhoamerický symbol hôr: zaujímavosti a fakty o lamách
Matematika: milión, miliarda, bilión, biliarda… čo je vlastne ďalej?
Alokázia Macrorrhiza, tropická rastlina, ktorá nadchla aj našincov
Spomienka na okupáciu: film Muž, ktorý stál v ceste a František Kriegel
Extrémna gastronómia: Kasu Marzu, ovčí syr prelezený červami
Lama, juhoamerický symbol hôr: zaujímavosti a fakty o lamách
Aké druhy mlieka (okrem kravského) poznáme a kde sa využívajú
Extrémna gastronómia: Kasu Marzu, ovčí syr prelezený červami
Ovce požrali skleník plný marihuany a skákali vyššie ako kozy
Magazín Zaujímavé novinky vám od roku 2015 prináša zaujímavé čítanie, súťaže aj praktické témy. Venujeme sa živému aj technologickému svetu, knihám, kultúre, aj mnohým kuriozitám.
Máte pre nás TIP na článok?
Máte vo svojej obci zaujímavosť či kuriozitu? Viete o výnimočnom človeku, alebo o zaujímavosti, ktorá by mohla zaujať aj iných? Dajte nám vedieť.
Máte záujem o inzerciu?
Všetky podmienky k obsahu, ako aj možnosti pre inzerentov uvádzame v samostatnej stránke. Vítame zaujímavý obsah, zaujímavých partnerov a najmä férové vnímanie kvality.
V našom portfóliu je tiež:
www.domazahrada.sk – Magazín o bývaní a stavbe
www.kniznenovinky.sk – Magazín o knihách
www.slovenciny.com – Hry a ich preklady
Všetky práva vyhradené © ZN.SK - magazín zaujímavostí a noviniek
0 komentárov