V zdravom tele zdravý chrup: zdravie zubov a ochorenia

Zdravé zuby a chrup ako taký

Zuby sú dôležitým „nástrojom“ na našom tele. Používame ich každý deň. V mladosti vystriedame mliečne zuby za tie stále a je len na nás, ako rýchlo ich po rokoch nahradíme zubami umelými. Tak ako aj iné časti tela, aj zdanlivo pevné a tvrdé zuby postihuje niekoľko zdravotných komplikácií.

Zdravé zuby a chrup ako taký

Anatómia zubu

Zubná sklovina je povrchová časť zuba. Je to najtvrdšie a najviac mineralizované tkanivo nášho tela. Napriek tomu ho môže neošetrovaný chrup a kaz poškodiť. Dentín je zubná vrstva pod zubnou sklovinou. Ak sa zubnému kazu podarí dostať cez zubnú sklovinu zaútočí na dentín, ktorého kanalíky mieria do zubnej drene. Zubná dreň je jemné tkanivo, ktoré sa nachádza v strede každého zuba, tu sú uložené  nervové tkaniva a krvné cievy. Ak sa kaz dostane až k dreni pociťujem veľkú, nepríjemnú až neznesiteľnú bolesť. Podrobnejšie sa Anatómii zubu venujeme v článku o zuboch.

Zubný kameň

Povlak na zuboch tvrdne a začína sa proces, ktorý je v konečnom dôsledku pre zub zhubný. Zubný kameň tlačí na ďasna, ktoré sa môžu zapáliť, prípadne krvácať. A baktérie majú ďalšiu šancu preniknúť do hlbších vrstiev lôžka. Preto treba zubný kameň odstraňovať skôr, ako by mohol zuby vážnejšie poškodiť.

Zubný kaz

Zubný kaz spôsobujú tie isté baktérie na základe, ktorých sa tvorí zubný kameň. Začína to zubným povlakom, kde sa baktérie usadia. Aby baktérie spôsobili zubný kaz potrebujú cukor. V počiatočných štádiách vznikajú na povrchu zubu drobné fľaky. Ak sa zubný kaz neošetrí preniká hlbšie do zuba a napáda tzv. dentín tvrdú hmotu zuba a v konečnom štádiu dokonca zubnú dreň. Toto štádium je už veľmi bolestivé. Zubný kaz sa objavuje prevažne u deti a mladistvých. Mimoriadne náchylné na zubný kaz sú mliečne zuby. Mnohí rodičia sa domnievajú, že to nevadí. Je to omyl!  Aj kazy na mliečnych zuboch treba ošetriť, lebo stav mliečnych zubov má rozhodujúcu úlohu pre tzv. druhú dentáciu – konečného chrupu.

Upozornenie pre ženy

Každá výrazná hormonálna zmena, teda obdobie puberty, tehotenstva, prechodu, ale aj každá menštruácia ovplyvňuje chrup. V týchto obdobiach sa môže ďasno uvoľniť,  preto musia chrupu venovať zvýšenú pozornosť.

Paradentóza

Po 40. roku veku života môžu ďasna v dôsledku chronických zápalov natoľko ustúpiť, že sa celkom odhalili zubné krčky. Baktérie sa neprestávajú množiť, zapálené ďasna krvácajú. Ústna dutina v tomto prípade často nepríjemne zapácha. Odhalené krčky citlivo a bolestivo reagujú na teplo a chlad. Ak sa baktérie prepracujú ku koreňom zuby sa začnú kývať a vypadávať. Paradentóza vzniká, v dôsledku nesprávneho, nedostatočného ošetrovania chrupu. Ďasna môžu v určitých prípadoch ustupovať aj v prípade nočného škrípania zubov alebo chybného postavenia zubov. Zriedkavejšie môže byť paradentóza druhotným ochorením, napríklad pri poruchách látkovej premeny, ako je cukrovka, žalúdočné choroby, srdcové a cievne choroby.

Okrem dentálne hygieny významne podporuje zdravý chrup aj vhodná strava. Kvalitu chrupu môže ovplyvniť v dobrom i v zlom. Najväčším nepriateľom chrupu sú sacharidy v akejkoľvek podobe.Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je naopak fosfor. Konzumujeme ho vo fazuli, šošovici, pohánke, vlašských orechoch, pivovarských kvasniciach, sardinkách, hovädzom mäse, v jogurtoch a v tvarohu. Dôležitá je aj prítomnosť vápnika. Odporúča sa mak, vlašské orechy, mandle a vaječný žĺtok. Vplyv na ochranu pred zubným kazom má fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode zriedkavo, preto sa pridáva do zubnej pasty, do pitnej vody a soli.  Dôležitý je i horčík, ktorý sa nachádza v strukovinách, orechoch a semiačkach. Zdraviu zubov prospieva aj kyselina listová prítomná v listovej zelenine, v špenáte, v avokáde, v hrozienkach a obilných klíčkoch.

Starostlivosť o zuby nie je len starostlivosť o krásny úsmev a príjemný dych. Zdravý chrup ovplyvňuje zdravé telo.  Je viac než isté, že stav nášho chrupu súvisí s celkovým fyzickým zdravím.

Mohlo by zaujímať tiež:
Anna Zdravotnícka prax a bohaté skúsenosti v oblasti zdravotníctva sú hlavnou témou najnovšej redaktorky magazínu Zaujímavostí a noviniek - zn.sk