Z čoho dokážete pripraviť tie najlepšie zabíjačkové špeciality? - ZN.SK

Z čoho dokážete pripraviť tie najlepšie zabíjačkové špeciality?

S klesajúcou teplotou sa každý rok približuje aj čas tradičných slovenských zabíjačiek. Zabíjačková kapustnica, tlačenka, klobásy, pečené jaternice, škvarky či poriadna slaninka. Aj tieto bravčové pochúťky sú neodmysliteľnou súčasťou tradícií slovenského vidieka. Nezabúdajte ani vy na tieto zabehnuté slovenské tradíciea pripravte si doma svoje vlastné zabíjačkové hody.

Zabíjačka, tradičné produkty, slanina, tlačenka, hurky

Je naozaj bravčové mäso nezdravé?

Nie každému mýtu treba hneď aj veriť. Aj keď sa to možno nezdá, bravčové mäso je veľmi zdravé aj napriek tomu, že sa radí medzi tie kalorickejšie druhy.Toto mäso je bohaté na bielkoviny, ktoré sú alfou a omegou pre správne fungovanie ľudského organizmu. Okrem toho nešetrí ani „béčkami“, ktoré držia ochrannú ruku nad našimi nervami, ale aj svalstvom a sú priateľské aj k našej pokožke. Železo, obsiahnuté práve v živočíšnej strave, je voľbou, ktorú dokáže naše telo absorbovať úplne najrýchlejšie. Vďaka nemu sa v našom tele tvorí to správne množstvo červených krviniek.

Zabíjačka, tradičné produkty, slanina, tlačenka, hurky

Bravčové mäso je okrem toho bohaté aj na magnézium, ktoré drží na uzde krvný tlak a je dôležité pre kosti a zuby. Na tejto látke je skvelé aj to, že znižuje riziko vzniku nepríjemných kardiovaskulárnych ochorení. Máte slabú imunitu a často bojujete s infekciami? Aj s tým vám vie z časti pomôcť práve bravčové mäso, pretože obsahuje veľké množstvo zinku. Tento stopový prvok zohráva kľúčovú úlohu aj pri správnom vývoji detí, bojuje proti depresiám, znižuje hladinu cholesterolu a urýchľuje rast vlasov a nechtov.

Na ktorých častiach si pochutnáte najviac a ako ich môžete využiť v kuchyni?

NOHY – tie sú považované za hotovú zabíjačkovú dobrôtku a svoje nezameniteľné miesto majúnajmä v huspenine. Myslíte si však, že je to len nezdravá lahôdka? Opak je pravdou, pretože táto časť prasiatka obsahuje veľkú časť kolagénu. Nohy môžete využiť aj ako súčasť polievok.

KOLENO – v tomto prípade jedôležité rozdeľovať, či ide o predné alebo zadné koleno. Práve to zadné má najväčší obsah mäsa, no v oboch prípadoch sa jedná o húževnaté svalové tkanivo. Taktiež obsahuje kolagén a jeho využitie je rovnaké ako pri nohách. Okrem toho je však výborné aj na pečenie, údenie či dokonca grilovanie. Pečené koleno je lahôdkou, po ktorej sa budete oblizovať ešte niekoľko dní.

STEHNO –predstavuje najviac využívanú časť. Pečené bravčové stehno, kľudne aj v celku, je pre nejedného labužníka hotová špecialita. Pri jeho príprave urobíte najlepšie vtedy, ak ho budete rezať naprieč jeho vláknami. Jeho príprava tak bude rýchlejšia.

CHVOST – hoci je to časť, ktorá obsahuje asi najmenej mäsa, pri zabíjačkách v koši nikdy neskončí. Aj tu sa nachádza kolagén, čo vytvorí v každom gurmánovi predstavu lahodnej huspeniny. Okrem toho však z neho pripravíte aj výborný guláš, polievku alebo si ho môžete upiecť aj v celku.

KARÉ – lahôdka, ktorá predstavuje asi najkvalitnejšiu časť bravčoviny. V kuchyni ho môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Za zmienku stoja napríklad pečené rolády alebo kotlety, dusené soté či pravý vyprážaný rezeň. V jednoduchosti je predsa krása.

BÔČIK– to pravé spojenie tuku so svalovinou. Niekedy sa môže stať aj to, že natrafíte na bôčik s čistou svalovinou bez tuku. Stále však platí, že je perfektný na prípravu gulášov.Okrem toho je výborný aj na plnenie, mletie či pečenie v celku.

PLIECKO– aj keď sa jedná o časť, ktorá je charakteristická vnútrosvalovým tukom, nejedná sa o mastné mäso. A čo je na tom najlepšie, v kuchyni s ním dokážete hotové zázraky. Využiť ho môžete na prípravu chutného ragú, tradičného segedínskeho gulášu, ale aj na údenie, dusenie či dokonca grilovanie.

KRKOVIČKA–aj keď ide o pomerne dosť prerastenú časť krku, mäso nie je vonkoncom mastné. A či už si ju zadovážite s kosťou alebo bez kosti, jedno je isté: môžete z nej pripraviť nielen chutné rezne, ale aj steaky presne podľa vášho gusta.

LALOK–aj keď má veľmi veľký obsah tuku, nachádza sa v ňom aj svalové tkanivo. Opaprikovaný a obvarený lalok je skvelý zabíjačkový výrobok, ktorý môžete vyúdiť ako slaninu alebo ho využiť napríklad do klobás.

Nezabúdajte ani vy na tradície, ktorými boli už odpradávna opradené kuchyne našich starých materí. Nejde predsa len o tradičný symbol slovenského vidieka, ale aj plnohodnotný kulinársky zážitok či príležitosť na veľké rodinné stretnutie. A aj keď v dnešnej dobe už nie je také jednoduché byť účastníkom pravej dedinskej zabíjačky, rôzne špeciality si môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Vždy kvalitné a čerstvé bravčové pochúťky na zabíjačkové hody nájdete v Kauflande. Dobrú chuť a hodom zdar!

Z čoho dokážete pripraviť tie najlepšie zabíjačkové špeciality?
Ohodnoť tento článok
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Zetor 25A traktor
Zetor, slávna značka traktorov a model Zetor 25 A

Marťan film, vesmír
Knižný sci-fi bestseller Marťan v septembri už aj ako film

Rollei ActionCam 2016
Nové športové kamery Rollei Actioncam 415 a Actioncam 425

Zavrieť