ZN.SK
Zabíjačka, tradičné produkty, slanina, tlačenka, hurky

Z čoho dokážete pripraviť tie najlepšie zabíjačkové špeciality?

S klesajúcou teplotou sa každý rok približuje aj čas tradičných slovenských zabíjačiek. Zabíjačková kapustnica, tlačenka, klobásy…

S klesajúcou teplotou sa každý rok približuje aj čas tradičných slovenských zabíjačiek. Zabíjačková kapustnica, tlačenka, klobásy, pečené jaternice, škvarky či poriadna slaninka. Aj tieto bravčové pochúťky sú neodmysliteľnou súčasťou tradícií slovenského vidieka. Nezabúdajte ani vy na tieto zabehnuté slovenské tradíciea pripravte si doma svoje vlastné zabíjačkové hody.

Zabíjačka, tradičné produkty, slanina, tlačenka, hurky

Je naozaj bravčové mäso nezdravé?

Nie každému mýtu treba hneď aj veriť. Aj keď sa to možno nezdá, bravčové mäso je veľmi zdravé aj napriek tomu, že sa radí medzi tie kalorickejšie druhy.Toto mäso je bohaté na bielkoviny, ktoré sú alfou a omegou pre správne fungovanie ľudského organizmu. Okrem toho nešetrí ani „béčkami“, ktoré držia ochrannú ruku nad našimi nervami, ale aj svalstvom a sú priateľské aj k našej pokožke. Železo, obsiahnuté práve v živočíšnej strave, je voľbou, ktorú dokáže naše telo absorbovať úplne najrýchlejšie. Vďaka nemu sa v našom tele tvorí to správne množstvo červených krviniek.

Zabíjačka, tradičné produkty, slanina, tlačenka, hurky

Bravčové mäso je okrem toho bohaté aj na magnézium, ktoré drží na uzde krvný tlak a je dôležité pre kosti a zuby. Na tejto látke je skvelé aj to, že znižuje riziko vzniku nepríjemných kardiovaskulárnych ochorení. Máte slabú imunitu a často bojujete s infekciami? Aj s tým vám vie z časti pomôcť práve bravčové mäso, pretože obsahuje veľké množstvo zinku. Tento stopový prvok zohráva kľúčovú úlohu aj pri správnom vývoji detí, bojuje proti depresiám, znižuje hladinu cholesterolu a urýchľuje rast vlasov a nechtov.

Na ktorých častiach si pochutnáte najviac a ako ich môžete využiť v kuchyni?

NOHY – tie sú považované za hotovú zabíjačkovú dobrôtku a svoje nezameniteľné miesto majúnajmä v huspenine. Myslíte si však, že je to len nezdravá lahôdka? Opak je pravdou, pretože táto časť prasiatka obsahuje veľkú časť kolagénu. Nohy môžete využiť aj ako súčasť polievok.

KOLENO – v tomto prípade jedôležité rozdeľovať, či ide o predné alebo zadné koleno. Práve to zadné má najväčší obsah mäsa, no v oboch prípadoch sa jedná o húževnaté svalové tkanivo. Taktiež obsahuje kolagén a jeho využitie je rovnaké ako pri nohách. Okrem toho je však výborné aj na pečenie, údenie či dokonca grilovanie. Pečené koleno je lahôdkou, po ktorej sa budete oblizovať ešte niekoľko dní.

STEHNO –predstavuje najviac využívanú časť. Pečené bravčové stehno, kľudne aj v celku, je pre nejedného labužníka hotová špecialita. Pri jeho príprave urobíte najlepšie vtedy, ak ho budete rezať naprieč jeho vláknami. Jeho príprava tak bude rýchlejšia.

CHVOST – hoci je to časť, ktorá obsahuje asi najmenej mäsa, pri zabíjačkách v koši nikdy neskončí. Aj tu sa nachádza kolagén, čo vytvorí v každom gurmánovi predstavu lahodnej huspeniny. Okrem toho však z neho pripravíte aj výborný guláš, polievku alebo si ho môžete upiecť aj v celku.

KARÉ – lahôdka, ktorá predstavuje asi najkvalitnejšiu časť bravčoviny. V kuchyni ho môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Za zmienku stoja napríklad pečené rolády alebo kotlety, dusené soté či pravý vyprážaný rezeň. V jednoduchosti je predsa krása.

BÔČIK– to pravé spojenie tuku so svalovinou. Niekedy sa môže stať aj to, že natrafíte na bôčik s čistou svalovinou bez tuku. Stále však platí, že je perfektný na prípravu gulášov.Okrem toho je výborný aj na plnenie, mletie či pečenie v celku.

PLIECKO– aj keď sa jedná o časť, ktorá je charakteristická vnútrosvalovým tukom, nejedná sa o mastné mäso. A čo je na tom najlepšie, v kuchyni s ním dokážete hotové zázraky. Využiť ho môžete na prípravu chutného ragú, tradičného segedínskeho gulášu, ale aj na údenie, dusenie či dokonca grilovanie.

KRKOVIČKA–aj keď ide o pomerne dosť prerastenú časť krku, mäso nie je vonkoncom mastné. A či už si ju zadovážite s kosťou alebo bez kosti, jedno je isté: môžete z nej pripraviť nielen chutné rezne, ale aj steaky presne podľa vášho gusta.

LALOK–aj keď má veľmi veľký obsah tuku, nachádza sa v ňom aj svalové tkanivo. Opaprikovaný a obvarený lalok je skvelý zabíjačkový výrobok, ktorý môžete vyúdiť ako slaninu alebo ho využiť napríklad do klobás.

Nezabúdajte ani vy na tradície, ktorými boli už odpradávna opradené kuchyne našich starých materí. Nejde predsa len o tradičný symbol slovenského vidieka, ale aj plnohodnotný kulinársky zážitok či príležitosť na veľké rodinné stretnutie. A aj keď v dnešnej dobe už nie je také jednoduché byť účastníkom pravej dedinskej zabíjačky, rôzne špeciality si môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Vždy kvalitné a čerstvé bravčové pochúťky na zabíjačkové hody nájdete v Kauflande. Dobrú chuť a hodom zdar!

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu