Kváskový chlieb - základné princípy prípravy cesta a pečenia - ZN.SK

Kváskový chlieb – základné princípy prípravy cesta a pečenia

Viete čo je kvások? Mladším generáciám už možno nič nehovorí, keďže obchody sú plné hotových pekárenských výrobkov a určite vziať z regálu je jednoduchšie ako si doma výrobok upiecť. Naši starí rodičia, ale kvások poznajú dobre. Kvások bol v minulosti domácim pokladom. Stačilo k nemu pridať iba múku, vodu, trochu soli a rasce a cesto na chlieb bolo hotové. Posledné dva týždne sa však nesú v znamení väčšieho oživenia tejto témy, preto prinášame niekoľko praktických informácií o kvásku.

kváskový chlieb

Ako postupovať pri pečení kváskového chleba

Ako prvé si pripravíme potrebné suroviny:

Ako pripraviť domáci kváskový chlieb

Domáci kváskový chlieb: Ako prvé si pripravíme riedky domáci kvások (4 PL celozrnnej žitnej múky, 1 dl vlažnej vody) prikryjeme dobre priepustnou utierkou, uložíme na teplé miesto a po tri dni každé ráno cesto premiesime, podľa potreby pridáme múku.

Na tretí deň – večer je kvások pripravený na vymiesenie chlebového cesta. Múku preosejeme a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme soľ (na začiatok  menej, radšej si posolíme chlieb, pretože soľ ovplyvňuje proces kvasenia), rascu, podľa chuti semienka, vlažnú vodu a vypracujeme riedke cesto, do ktorého postupne pridávame druhú polovicu múky. Vypracované cesto necháme kysnúť do druhého dňa, do rána a malo by získať dvojnásobný objem.

Potom z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník, najskôr si však odoberieme kus cesta pre budúce pečenie. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme spolu s plechom alebo misou z varného skla na 200 °C , vložíme  bochník chleba, ostrým nožom urobíme zárezy, aby vzduch mohol unikať a pečieme. Najskôr prikrytý, asi 15 minút, potom rúru stiahneme na 180 °C a pečieme ďalších 45 minút. Chlieb je upečený, ak je kôrka sfarbená do hneda, a ak pri poklepaní odspodu vydáva dutý zvuk. Nakoniec upečený chlebík necháme krátko chladnúť na mriežke a potom ho zabalíme do vlhkej ľanovej utierky, aby kôrka rýchlo neoschla.

Pár rád z praxe

  • Množstvo soli spomaľuje kvasenie
  • Redšie cesto, lepšie kvasí
  • Čím je doba kvasenia dlhšia, tým je chlieb kyslejší, ale má aj dlhšiu trvácnosť
  • Dodržiavať teplotu 25-30 °C
  • Cesto chrániť pred prievanom
  • Vybrať si správnu múku (ideálna je polovica žitnej a polovica pšeničnej)
Kváskový chlieb – základné princípy prípravy cesta a pečenia
Ohodnoť tento článok
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Fóbia strach
Nový spôsob vydierania cez zoznamku: nahé fotky a výkupné

Fóbia strach
Veľký zoznam fóbií: strach a vyvolávače strachu ľudí

Zlatá ulička, pražský hrad
Zlatá ulička, stredoveká ulica za múrmi Pražského hradu

Zavrieť