ZN.SK
krájanie a nože, cuketa

Kuchynské nože na všetky druhy krájania: Všestranný kuchársky nôž

Kvalitný kuchársky nôž je základom každej kuchyne. V kombinácii s jednoduchými krájacími technikami s ním ľahko zvládnete širokú…

Kvalitný kuchársky nôž je základom každej kuchyne. V kombinácii s jednoduchými krájacími technikami s ním ľahko zvládnete širokú škálu tvarov, veľkostí a textúr.   

Veľkému kuchárskemu nožu sa tiež hovorí nôž šéfkuchára. A nie nadarmo, tento nôž zvládne naporcovať mäso, naplátkovať baklažán, nasekať šampiňóny alebo rozsekať najemno bylinky.

Krájanie na rovnaké kúsky

je dôležité najmä pri tepelnej úprave – pri rovnakej veľkosti sa všetky kúsky zeleniny spracovávajú rovnomerne a pri všetkých kúskoch tak ľahko dosiahneme rovnaký stupeň úpravy. Týmto spôsobom môžeme nakrájať cuketu, zemiaky, červenú repu alebo napríklad mäso do ázijských pokrmov i guláša.

krájanie a nože, cuketa

Dôležité je upraviť pred krájaním surovinu do pravidelného tvaru tak, aby priečnymi rezmi následne vznikli rovnaké kúsky. Pri samotnom krájaní prsty skrčíme a zľahka ohneme. Surovinu držíme proti doštičke tak, aby boli nechty schované. Nôž oprieme o špičku a pravidelnými kolísavými pohybmi krájame naprieč.

Plátkovanie

je vhodné všade tam, kde potrebujeme tenký pravidelný tvar. Takto pripravujeme baklažány a cukety na grilovanie alebo napríklad do zapečených pokrmov. Zrežeme pozdĺž, aby nám vznikla rovná plocha, pritlačíme mierne ohnutými prstami proti doštičke a krájame jedným ťahom noža od špičky pri využití celej dĺžky čepele.

krájanie a nože plátkovanie

Sekanie

šampiňónov, jahôd a podobne mäkkých surovín. Rozkrojíme pozdĺžne napoly, pridržíme skrčenými prstami a nožom pravidelnými pohybmi rovnobežne s doskou sekáme ako sekáčikom. Ak máme drevenú doštičku, nôž pritom vydáva charakteristické klikanie.

krájanie a nože sekanie

Sekanie najemno

používame pri bylinkách, kde je žiaduce mať ich veľmi najemno. Tento spôsob nájde využitie pri príprave byliniek do nátierok, bylinkového masla, plniek atď… Zväzok byliniek chytíme ohnutými prstami a so špičkou noža opretou o doštičku najprv pokrájame naprieč. Potom uchopíme opatrne nôž aj druhou rukou pri špičke a sekáme pokrájané bylinky kolísavými pohybmi pri súčasnom otáčaní noža dokola.

krájanie a nože sekanie na jemno

Tip na záver: Naozaj bezpečne budete krájať iba s dobre nabrúseným nožom.

Kuchynské nože na všetky druhy krájania

Nože Fiskars Functional Form sú navrhnuté tak, aby vyhovovali všestranným potrebám dnešných domácich kuchárov. Sú ideálne na rôzne každodenné druhy krájania od sekania až po plátkovanie. Majú ostré, odolné čepele a ergonomicky tvarované rukoväti, takže je ich používanie pohodlné a bezpečné. Kuchynské nože Functional Form sa jednoducho čistia a môžu sa umývať v umývačke na riad. V Akadémii krájania vám v praxi ukážeme rôzne praktické tipy, ktoré Vám uľahčia každodennú prácu a urobia z vás hviezdu kuchyne.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tlačové správy

Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu