ZN.SK

Čo s bielkami? Tipy, ako využiť zvyšné vaječné bielky

Pečiete a zostali vám vaječné bielky navyše? Bola by škoda vyhodiť ich. Máme pre vás jednoduché, praktické a predovšetkým veľmi chutné riešenia.

Pečiete a zostali vám vaječné bielky navyše? Bola by škoda vyhodiť ich. Táto situácia má jednoduché, praktické a predovšetkým veľmi chutné riešenia.

Bielky zvyčajne zostávajú po pečení lineckého alebo krehkého kysnutého cesta. Ak ste ich doteraz mali vo zvyku iba na neurčito odložiť do chladničky, máme pre vás zopár tipov, ako bielky spracovať alebo čo najjednoduchšie uskladniť na budúce použitie, hoci aj po niekoľkých týždňoch.

V mrazničke vydržia dlhé mesiace

Čaká vás sviatočné pečenie a viete, že najbližšie dni budete z rúry vyberať jeden plech za druhým? Potom bielky odložte do čistého pohára, určite sa ešte zídu – napríklad na sladkú bielkovú polevu. Pohár zhora uzatvorte potravinou fóliou a napíšte na ňu počet bielkov. V chlade vydržia 2 – 3 dni. Použite ich výhradne na pečenie a nie na prípravu čerstvého bielkovo-cukrového snehu.

Ak už zvyšné bielky nepotrebujete, zamrazte ich na neskoršie použitie. Jednoducho ich nalejte do uzatvárateľnej misky, označte počet bielkov, dátum a odložte do mrazničky. Oplatí sa tiež využiť formičky na ľad. Niektoré sú väčšie a zmestí sa do nich celý bielok. Máte tak prístup k samostatným kusom a viete si z celkového množstva odobrať také množstvo, ako práve potrebujete. Dôležité je však zaznačiť dátum uskladnenia. V mrazničke vydržia bielky približne 6 mesiacov. Po vybratí ich rozmrazujte v chladničke a použite priamo do pečenia alebo varenia. Síce rozmrazovaním nestratia zo svojich kvalít, na čerstvý sneh už nie sú najvhodnejšie.

Atraktívne sladké snehové dezerty

Ak si ako prvé predstavíte z bielkov vyšľahaný sladký sneh, potom je dobré mať v zálohe niekoľko tipov na zaujímavé dezerty. Vyšľahaný sneh, alebo po francúzsky aj meringue, je základom vychytených slávnostných dobrôt. Viete o tom, že v slovenských kuchyniach sa pripravuje troma rôznymi spôsobmi?

  1. Vaječné bielky sa rozšľahajú metličkami a postupne, so zvyšujúcou sa rýchlosťou šľahania sa do nich zapracuje cukor. Takýto sneh sa potom primiešava do piškótového cesta, do cesta na rolády. Dajú sa z neho pripraviť snehové pusinky, Pavlova torta, “minipavlovky” aj ovocný koláč s vrstvou snehu na vrchu.
  2. Ďalšou možnosťou je vyšľahať bielky s cukrom nad horúcim vodným kúpeľom. Sneh je lesklý, tuhší, tepelne upravený. Konzistenciou pripomína “marshmallows”. Vznikajú z neho dokonale ostré snehové pusinky – od najmenších na zdobenie zákuskov, až po veľké kúsky. Výborne sa hodí na plnenie šamrolov z lístkového cesta.
  3. Treťou metódou vznikne sneh, ktorý má najväčšie využitie pri príprave populárnych makroniek. Do vaječných bielkov sa za stáleho miešania postupne vlieva horúci cukrový sirup. Sneh je potom krásne vláčny, rovnomerný a jemný.

Dezerty z bielok, pusinky makronky

Máte chuť na slané?

Väčšina z nás už počula o bielkovej “závislosti” fitness nadšencov. Tí si po príchode domov z tréningu zvyknú dopriať dopriať večeru, ktorá obsahuje kvalitné bielkoviny. Výborným zdrojom sú práve vajíčka. A keďže sa žĺtky nevedia zbaviť zlej povesti (pôsobia na hladinu cholesterolu), všetku slávu si ukradli vaječné bielky a sú vnímané ako cenný zdroj bielkovín, draslíka, horčíka a železa. Veľmi obľúbená (a nielen u športovcov) je omeleta z bielkov. Pripravíte ju rovnako jednoducho ako bežnú omeletu. K zvyšným bielkom pridajte špenát, cherry paradajky a mozzarellu alebo vyskúšajte hubovú omeletu.

Okrem omelety a frittaty sú z bielkov výborné aj slané rolády (napríklad do formy na srnčí chrbát) alebo slané muffiny. Využijete do nich najmä tvrdý syr, šunku, nakrájanú papriku a cesnak.

Počuli ste už o domácej majonéze výhradne iba z bielkov? Postup je rovnaký, ako pri príprave majonézy z celých vajec, akurát s tým rozdielom, že majonéza je bledá. Pridaním štipky kurkumy však získa krasne žltú farbu.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tlačové správy

Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu