Droždie, zázrak známy aj ako kvasnice, nie je žiadny zásadný zázrak. Ide o hmotu plnú živej kultúry kvasiniek, ktoré majú úžasnú schopnosť sa rozmnožovať. Malé mikroskopické organizmy, ak majú vhodné prostredie, sa oproti iným organizmom obrovskou rýchlosťou rozmnožujú a aj vznikajúce plyny samé o sebe pôsobia na objem cesta.
Svoju dôležitosť majú pri výrobe piva, no pre bežného nepivného človeka je priestor, kde sa s nimi stretávame pri koláčoch a chlebe. Nesmieme zabudnúť ani na pizzu. Receptov na výrobu vlastného droždia je niekoľko. Záleží od toho, aké suroviny máte doma a najmä od toho, s akou konzistenciou sa nebojíte pracovať.
Kvasnice z piva
Najbežnejší recept, ktorý poznáme a osvedčil sa už mnohým, je ten s využitím zemiakov. Tie majú vysoký obsah škrobu a pre získanie potrebnej hmoty a „dôveryhodnej farby“, či konzistencie, poslúžia lepšie, ako obilniny, či mletie ražného chleba, čo je tiež jeden z receptov. Pre čo najlepší pomer jednotlivých surovín, ktoré dlhodobo poznáme nachádzame tieto čísla:
- 500 gramov varených zemiakov
- Voda a 60+/- gramov cukru
- 2x Lyžica tmavého piva, úplne najideálnejšie je to kvasinkové
*ak pečiete menej, použite 250 gramov zemiakov, 30 gramov cukru a jednu lyžicu piva
Postup prípravy
Základom celej prípravy je rozmnožiť kvasinky z piva a ponúknuť im to najlepšie živné prostredie, v ktorom sa môžu šíriť a ktoré kolonizovať. Ak ste to doteraz nevedeli, kvasnice sú jeden veľký živý organizmus. Kvôli nim sa vyrába kvások s vlažnou vodou a rozpusteným cukrom. Cukor je pre ne potrava a vlažná voda ich prebúdza, vriaca zabíja. Toľko z teórie a vysvetlenie, prečo toto celé robíme. Preto sa to bude robiť celé ľahšie, čo poviete?
- Uvarte zemiaky v šupke bez soli v čistej vode, tak akoby šlo o zemiakový šalát, no poslúžia na niečo iné. Mäkké zemiaky vychladnuté (nie v chladničke) prepasírujte, vytvorte kašu bez hrudiek a pridajte len toľko vody, aby šlo o nie príliš hustú kašu „á la betón“ ale klasiku. Tá nemá chutiť vám, ale kvasinkám, preto nijak nedochucujeme.
- Cukor s priliatím len trochy vody na zriedenie, aby nebol veľmi hustý, uvaríme do podoby hustého rozpusteného sirupu. Nesmie zhnednúť a skaramelizovať, inak pre kvasinky neposlúži.
- Tekutý sladký sirup poriadne premiešame do zemiakovej hmoty a polhodinku ponecháme v izbovej teplote pri radiátore, alebo pri sporáku (napríklad ak varíte iné jedlo, vyššia teplota nie je na škodu, skôr naopak.)
- Prilejeme 2x polievkovú lyžicu tmavého piva, alebo kvasinkového a opäť poriadne zamiešame celú hmotu. Nechávame ich pri izbovej teplote v kuchyni, prípadne v blízkosti radiátora. O presne rovnakom čase, len na druhý deň sú kvasnice pripravené na používanie.
Čo platí?
Majú nízku dobu spotreby, takže v priebehu niekoľkých dní by ste ich mali použiť. Platí tiež to, že pre výrobu ďalších kvasníc vám bude stačiť použiť zvyšok tých aktuálnych, naozaj len 50 gramov, či 100 rozpustených v malom množstve vlažnej vody a zamiešaných tak, ako predtým pivo. Nahradia totiž pivo a kvasinky, ktoré sme pôvodne získali z neho.
Výroba vlastných kvasníc z kvasníc z obchodu je ideálne riešenie pre získanie požadovanej suroviny. Klasické z obchodu, či tie vaše si jednoducho stále viac a viac môžete množiť. Stačí len dať pozor, aby ste ich celé neminuli skôr, ako si urobíte zásobu.
Nákup kvasníc online? Skúste to v predajniach: preZdravie.sk | BabickinaZahrada.sk