Francúzske mesto Haux má už niekoľko rokov zaujímavú tradíciu. V obrovskej nádobe vytvorenej len pre túto príležitosť, vyrábajú veľkú omeletu z viac ako 5 000 vajec. Tento počet sa síce každý rok mení podľa získaných zásob čerstvých vajec, no vždy ide o mimoriadny zážitok pre tých, ktorí sa prídu ponúknuť a majú možnosť vidieť celý priebeh prípravy. Nestačí totiž jeden kuchár, ale potrebných je hneď niekoľko. Nechýba slanina, cibuľa a cesnak s olejom. Oživená tradícia údajne vychádza z napoleonských čias, keď sa vajíčka varili pre pochodujúce vojsko. Čoraz väčšiu a väčšiu omeletu majú ako jednu z najväčších atrakcií.
foto: https://www.edreams.com/
Zaujímavosť je významná aj z hľadiska cestovného ruchu. Kým minulé ročníky nič významné nepoznačilo, ročník 2020 bude pravdepodobne ohrozený čínskym vírusom COVID-19, ktorý ostatne ovplyvnil všetko od medzinárodnej burzy po ekonomiku každej jednej rodiny na Slovensku.
Mesto Bessieres ponúka konkurenčnú omeletu
Kým tradícia v Haux zakladá na starej legende, no reálne sa omeleta pripravuje len posledné tri desaťročia, objavuje sa rovnaká aktivita aj v 220 kilometrov vzdialenom meste Bessieres. To v roku 2016 tromflo Haux počtom vajec. Na svoju omeletu ich použili až 15 000. Ťažko predstaviteľné… rozbíjať ich a dávať pozor na škrupinky pri tak veľkom počte a toľkých čakajúcich stravníkov.