História grillu: z jaskyne na kuchynskú linku až po OptiGrill

História grillu: z jaskyne na kuchynskú linku až po OptiGrill

Prvé pokusy človeka opekať mäso na ohni len pramálo pripomínali súčasné grilovanie, ale obľuba tejto pochúťky nikdy nevymizla. A aj keď sa názory historikov na vznik modernej podoby grilovania líšia, väčšinou sa zhodujú v tom, že všetko začalo v 16. storočí u indiánov na ostrove Hispaniola v Karibiku.

Rib Eye steak

Barbecue a pôvod slova

Podľa dostupných prameňov Aravakovia pripravovali mäso na rošte, ktorému hovorili barbacoa – údili na ňom mäso v dyme. Vďaka výpravám Krištofa Kolumba prevzali vynález aj pomenovanie Španieli, ktorí takto označovali zhromaždenie ľudí, za účelom spoločného jedla. Aj v juhovýchodnej Amerike sa dedinčania schádzali u rožnenia ošípaných. Podľa jednej z teórií vnikol z pôvodného barbacoa anglický názov barbecue, dnes tiež BBQ. Francúzi naopak tvrdia, že toto slovo pochádza z výrazu Barbe-a-Quen, čo znamená pečenie od fúzov až po chvost. Kto má pravdu, môžeme síce iba hádať, isté ale je, že barbecue či grilovanie je po celom svete veľmi obľúbený spôsob prípravy jedla. Stal sa z neho špecifický rituál, pri ktorom sa stretáva rodina a priatelia.

Moderná doba na to ide „smart“

Vďaka elektrickým kontaktným grilom v 21. storočí na grilovanie nepotrebujete ani otvorený oheň. Umožňujú vychutnať si grilovačku s priateľmi po celý rok u vás doma v kuchyni. Kontaktných grilov je na trhu naozaj veľa. Sami všakmáme skúsenosti s tým, ktorý sa pred pár rokmi objavil v televíznom vysielaní a odvtedy nezmizol z ponúk kamenných či internetových predajcov. OptiGrill od Tefalu má však po novom niekoľko inovácií, ktoré ho posúvajú vpred.

Tefal OptiGrill

S inteligentným grilom sa navyše môžete venovať návšteve a prípravu nechať úplne na ňom. Novinka značky Tefal Optigrill Elite GC750 totiž zmeria hrúbku mäsa a nastaví vhodnú teplotu a dĺžku grilovania, to všetko vďaka unikátnemu senzoru. Dvanásť automatických programov pre prípravu hovädzieho či kuracieho mäsa, klobás, slaniny, rýb, morských plodov, burgerov, ale aj baklažánu, zemiakov, paradajok, paprík či panini vám celý proces naozaj zjednoduší. Špeciálny displej hlási stupeň prepečenia a tiež čas, ktorý na grilovanie potrebuje. Presne spoznáte, kedy je váš steak upečený rare, medium alebo well-done.

optigrill tefal

Kto má rád chrumkavú kôrku, iste ocení nový program pre prudké opekanie. Novinkou je tiež možnosť prípravy zo zmrazeného jedla. Gril je vybavený nastaviteľným manuálnym ovládaním, ktoré vám umožní jedlo pripraviť presne podľa predstáv. Na nepriľnavú grilovaciu plochu sa zmestí až 5 porcií, a navyše sa veľmi ľahko udržuje – stačí dosky jednoducho vybrať a dať do umývačky.

Odporúčaná cena Tefal Optigrill Elite GC750 je 7699 korún/299 euro.

História grillu: z jaskyne na kuchynskú linku až po OptiGrill
4 (80%) 1 hlas[ov]
Tlačové správy
Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.
Viac:
Solárna sprcha
Letné horúčavy pri bazéne: Dokonalé osvieženie vďaka solárnej sprche

EURO peniaze
Návod ako si požičať peniaze a beztrestne ich nemusieť vrátiť

Pusinky z ovsených vločiek
Recepty: Pusinky z ovsených vločiek a sušeného ovocia

Zavrieť