August sa nesie v znamení cukrovej kukurice, alebo kukurice lahkôdkovej. V predajniach ich nájdeme pod rôznymi názvami, no sladká kukurica na jedenie je za každých okolností mňam. Chutná dobre uvarená kukurica je pre niekoho neodolateľnou pochúťkou ku ktorej netreba absolútne nič, jedine aj štipku soli. Ak priamo nedisponujeme záhonom, na ktorom sme celé mesiace polievali vysoké pevné drevnaté rastliny so v šúpolí zabalenými klasmi, dostávame ich do daru od dobrých susedov, alebo po nich siahneme v obchodoch. Kukurica je cenným zdrojom vitamínu B, železa, selénu,draslíka, aj vlákniny. Obsahuje škroby, bielkoviny, aj glukózu. Dodáva energiu, zasýti a využívame ju aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Aj napriek jednoduchosti prípravy nie je vždy všetkým známy postup.
Varenie žltej kukurice
Varte len mäkkú kukuricu žltej farby s mierne mliečnym nádychom až svetlou žltou farbou. Tvrdé zrnká kukurice a príliš tmavá žltá farba sú znakom prezretosti.
Kukuricu zbavte šúpolia a vlákien, dobre vyumývajte a nepoškoďte ju veľmi stláčaním
Vložte ju do osolenej vody a varte okolo 30 minút. Tvrdšia kukurica si bude vyžadovať dlhšiu dobu, no príliš tvrdá už chutiť nebude.
Každá skúsená babička z dolniakov vám povie, že do hrnca patrí aj pár čistých lístkov šúpolia z obalu kukurice
Kukurica počas varenia musí byť celá ponorená vo vode
Hotovú zmäknutú kukuricu môžete dochutiť maslom (Perla, Veto alebo Rama nie sú maslo)
Grilovanie kukurice
Ideálne sa griluje predvarená kukurica, grilovanie trvá menej. Prípadne mäkká neprezretá surová, kedy grilovanie trvá dlhšie.
Je nevyhnutné zvýšiť umiestnenie kukurice a zamedziť priamemu styku s ohňom, či riziku prirýchleho spečenia
Kukuricu je nutné stále otáčať a kontrolovať.
Pri predvarenej kukurici nie je nutné kontrolovať zmäknutie tak ako pri priamo grilovanej.
Ideálnou súčasťou servírovania a dochutenia je bylinkové maslo so zmesou byliniek podľa vašich chutí
Grilovaná kukurica v alobale
Kukuricu potrieme maslom a zabalíme do alobalu tak, aby roztopené maslo nevytieklo do grilu
Na grile ju takto zabalenú držíme ideálne s ďalšími kukuricami, aby si udržiavali teplo.
Vyhýbame sa plameňu a držíme ju len nad pahrebou kvôli teplu.
Občasným otvorením zistíte, či je kukurica uvarená. Takto uvarená môže byť rýchlejšie, ako na klasickom grile.
Ohodnoťte článok post
Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
0 komentárov