Ako sa varí alebo griluje kukurica? 3x Recepty a tipy

grilovaná kukurica

August sa nesie v znamení cukrovej kukurice, alebo kukurice lahkôdkovej. V predajniach ich nájdeme pod rôznymi názvami, no sladká kukurica na jedenie je za každých okolností mňam. Chutná dobre uvarená kukurica je pre niekoho neodolateľnou pochúťkou ku ktorej netreba absolútne nič, jedine aj štipku soli. Ak priamo nedisponujeme záhonom, na ktorom sme celé mesiace polievali vysoké pevné drevnaté rastliny so v šúpolí zabalenými klasmi, dostávame ich do daru od dobrých susedov, alebo po nich siahneme v obchodoch. Kukurica je cenným zdrojom vitamínu B, železa, selénu,draslíka, aj vlákniny. Obsahuje škroby, bielkoviny, aj glukózu. Dodáva energiu, zasýti a využívame ju aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Aj napriek jednoduchosti prípravy nie je vždy všetkým známy postup.

Varenie žltej kukurice

  1. Varte len mäkkú kukuricu žltej farby s mierne mliečnym nádychom až svetlou žltou farbou. Tvrdé zrnká kukurice a príliš tmavá žltá farba sú znakom prezretosti.
  2. Kukuricu zbavte šúpolia a vlákien, dobre vyumývajte a nepoškoďte ju veľmi stláčaním
  3. Vložte ju do osolenej vody a varte okolo 30 minút. Tvrdšia kukurica si bude vyžadovať dlhšiu dobu, no príliš tvrdá už chutiť nebude.
  4. Každá skúsená babička z dolniakov vám povie, že do hrnca patrí aj pár čistých lístkov šúpolia z obalu kukurice
  5. Kukurica počas varenia musí byť celá ponorená vo vode
  6. Hotovú zmäknutú kukuricu môžete dochutiť maslom (Perla, Veto alebo Rama nie sú maslo)

Varená kukurica

Grilovanie kukurice

  1. Ideálne sa griluje predvarená kukurica, grilovanie trvá menej. Prípadne mäkká neprezretá surová, kedy grilovanie trvá dlhšie.
  2. Je nevyhnutné zvýšiť umiestnenie kukurice a zamedziť priamemu styku s ohňom, či riziku prirýchleho spečenia
  3. Kukuricu je nutné stále otáčať a kontrolovať.
  4. Pri predvarenej kukurici nie je nutné kontrolovať zmäknutie tak ako pri priamo grilovanej.
  5. Ideálnou súčasťou servírovania a dochutenia je bylinkové maslo so zmesou byliniek podľa vašich chutí

grilovaná kukurica

Grilovaná kukurica v alobale

  1. Kukuricu potrieme maslom a zabalíme do alobalu tak, aby roztopené maslo nevytieklo do grilu
  2. Na grile ju takto zabalenú držíme ideálne s ďalšími kukuricami, aby si udržiavali teplo.
  3. Vyhýbame sa plameňu a držíme ju len nad pahrebou kvôli teplu.
  4. Občasným otvorením zistíte, či je kukurica uvarená. Takto uvarená môže byť rýchlejšie, ako na klasickom grile.
Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.