Ako sa varí alebo griluje kukurica? 3x Recepty a tipy - ZN.SK

Ako sa varí alebo griluje kukurica? 3x Recepty a tipy

August sa nesie v znamení cukrovej kukurice, alebo kukurice lahkôdkovej. V predajniach ich nájdeme pod rôznymi názvami, no sladká kukurica na jedenie je za každých okolností mňam. Chutná dobre uvarená kukurica je pre niekoho neodolateľnou pochúťkou ku ktorej netreba absolútne nič, jedine aj štipku soli. Ak priamo nedisponujeme záhonom, na ktorom sme celé mesiace polievali vysoké pevné drevnaté rastliny so v šúpolí zabalenými klasmi, dostávame ich do daru od dobrých susedov, alebo po nich siahneme v obchodoch. Kukurica je cenným zdrojom vitamínu B, železa, selénu,draslíka, aj vlákniny. Obsahuje škroby, bielkoviny, aj glukózu. Dodáva energiu, zasýti a využívame ju aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Aj napriek jednoduchosti prípravy nie je vždy všetkým známy postup.

Varenie žltej kukurice

  1. Varte len mäkkú kukuricu žltej farby s mierne mliečnym nádychom až svetlou žltou farbou. Tvrdé zrnká kukurice a príliš tmavá žltá farba sú znakom prezretosti.
  2. Kukuricu zbavte šúpolia a vlákien, dobre vyumývajte a nepoškoďte ju veľmi stláčaním
  3. Vložte ju do osolenej vody a varte okolo 30 minút. Tvrdšia kukurica si bude vyžadovať dlhšiu dobu, no príliš tvrdá už chutiť nebude.
  4. Každá skúsená babička z dolniakov vám povie, že do hrnca patrí aj pár čistých lístkov šúpolia z obalu kukurice
  5. Kukurica počas varenia musí byť celá ponorená vo vode
  6. Hotovú zmäknutú kukuricu môžete dochutiť maslom (Perla, Veto alebo Rama nie sú maslo)

Varená kukurica

Grilovanie kukurice

  1. Ideálne sa griluje predvarená kukurica, grilovanie trvá menej. Prípadne mäkká neprezretá surová, kedy grilovanie trvá dlhšie.
  2. Je nevyhnutné zvýšiť umiestnenie kukurice a zamedziť priamemu styku s ohňom, či riziku prirýchleho spečenia
  3. Kukuricu je nutné stále otáčať a kontrolovať.
  4. Pri predvarenej kukurici nie je nutné kontrolovať zmäknutie tak ako pri priamo grilovanej.
  5. Ideálnou súčasťou servírovania a dochutenia je bylinkové maslo so zmesou byliniek podľa vašich chutí

grilovaná kukurica

Grilovaná v alobale

  1. Kukuricu potrieme maslom a zabalíme do alobalu tak, aby roztopené maslo nevytieklo do grilu
  2. Na grile ju takto zabalenú držíme ideálne s ďalšími kukuricami, aby si udržiavali teplo.
  3. Vyhýbame sa plameňu a držíme ju len nad pahrebou kvôli teplu.
  4. Občasným otvorením zistíte, či je kukurica uvarená. Takto uvarená môže byť rýchlejšie, ako na klasickom grile.
Ako sa varí alebo griluje kukurica? 3x Recepty a tipy
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
kukurica a jogurtový dip
Recept: grilované kukuričné klasy s jogurtovým dipom

Lieky a liečivá, takmer ako lekáreň
Ako správne zaobchádzať s liekmi – lekáreň nie je supermarket

Cestné bicykle
Typy bicyklov a rozdiely: elektro, trekingový, cestný, či BMX

Zavrieť