Zrelé či nezrelé avokádo: ako ho spoznať a ako docieliť dozretie?
Avokádo sa v našich končinách nepestuje. Preto sa musí dovážať z tropických oblastí, pričom dovoz niečo trvá. Ako je všetkým jasné, na to, aby plody vydržali…
Avokádo sa v našich končinách nepestuje. Preto sa musí dovážať z tropických oblastí, pričom dovoz niečo trvá. Ako je všetkým jasné, na to, aby plody vydržali dlhú cestu až na pulty predajní a až do našich chladničiek, trhajú sa ešte nezrelé. Dozrievajú až pri preprave, alebo v obchodoch.
Niekedy sa však napriek plánovaniu podarí avokádo predať skôr, ako dozrelo a zákazník tak ani netuší, že si jednak neužije jeho chuť a ani nevie, ako s ním zaobchádzať a ako rozoznať jeho zrelosť, či nezrelosť.
Ako spoznať nezrelé avokádo
Na otestovanie toho, či ide o zrelé alebo nezrelé avokádo postačí nazrieť na stonku. Ak vám nejde odstrániť prstom, či nechtom, pôjde o nezrelý kus, ktorý ešte len dozrieva. V prípade, kedy sa stonku podarí odstrániť, ide o kus, ktorý už je zrelý. Mali by ste vidieť pod stonkou a za šupkou svetlozelenú dužinu.
Ako docieliť zrenie avokáda
Čo však v prípadoch, keď ste si avokádo kúpili a jeho nezrelosť zistíte až doma? Nič vážne sa nedeje. Existuje niekoľko spôsobov, ako urýchliť, alebo docieliť správne zrenie. Najzákladnejší spôsob je klasické dozrievanie na okne s dostatkom slnka, ako nechávame dozrievať aj iné druhy ovocia. Nenechávajte ho dozrievať v košíku s inými ovocím, ktoré môže na avokádo tlačiť len na niektorých miestach.
Celkom iný spôsob je zatvoriť avokádo spolu s väčším umytým jabĺčkom do papierového vrecka. Dôvodom je vylučovanie plynov z jablka cez jeho šupku, ktoré napomáhajú k zreniu.