Recepty: Plnené paradajky s tuniakom, ryžou a píniovými semienkami

Recepty: Plnené paradajky s tuniakom, ryžou a píniovými semienkami

Tuniak patrí medzi najdôležitejšie ryby vo svetovej gastronómii. Ponúka kvalitné mäso s mimoriadne pestrým gastronomickým využitím a tepelnou prípravou. Vo voľnom oceáne je rybou so schopnosťou veľmi rýchleho plávania a jej mäso aj preto patrí medzi lahôdky. Tuniak je obľúbenou rybou aj v našich podmienkach. Čerstvý nie je tak dostupný, bežnejší je konzervovaný. Ak siahnete po konzervovanom, nechajte sa inšpirovať sériou receptov, alebo súťažou s tuniakom Rio Mare, v ktorej môžete vyhrať niektorú z panvíc Tefal Ingenio. Plnené paradajky sú gastronomickou zaujímavosťou.

Ich šupka je pomerne odolná voči teplu a tak sa pri pečení často neporušia. Okrem toho dokážu aj vďaka šupke a dužine držať vysokú teplotu a tak sú výborným “nástrojom” na tepelnú prípravu náplne. Kým niektoré recepty používajú mleté mäso, v tomto prípade výbornú chuť dosiahnete kombináciou surovín, kde bude hlavnú úlohu zohrávať tuniak. Pečenie pritom nebude nutné príliš dlho, aby sme tuniaku nezmenili jeho charakteristickú chuť.

Potrebné suroviny na 4 porcie:

  • Tuniak Rio Mare v olivovom oleji (4x 80 g)
  • Varená Basmati ryža 4 hrsti (160 g)
  • Šalotka 2 ks
  • Olúpané mäsité rajské jablko 4 ks
  • Cesnak 4 strúčiky
  • Sterilizované čierne fazule 4 pol. lyžice
  • Sterilizovaný cícer 4 pol. lyžice
  • Sterilizované biele fazule 4 pol. lyžice
  • Lúpané sójové bôby (Edamame) 4 pol. lyžice
  • Píniové orechy 2 pol. lyžice
  • Strúhaný parmezán 4 pol. lyžice
  • Kôra z jedného citrónu
  • Najemno nakrájaný listový petržlen 4 pol. lyžice
  • Olivový olej 4 pol. lyžice
  • Soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup:

  1. Olúpané rajské jablká najprv vydlabeme a vložíme do pekáča na pečenie. Rajské jablká zvnútra osolíme a okoreníme.
  2. Na vopred zahriatu panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom orestujeme cesnak spoločne s tuniakom v olivovom oleji.
  3. Do takto pripraveného základu postupne pridávame odkvapkané biele a čierne fazule, sójové bôby, cícer, píniové orechy a vopred uvarenú Basmati ryžu.
  4. Pripravenú náplň dôkladne premiešame, osolíme a ochutíme drveným čiernym korením, prevoniame nastrúhanou kôrou z citrónu a zastrúhame parmezánom.
  5. Zmes postupne plníme do vopred pripravených rajských jabĺk.
  6. Naplnené rajské jablká vložíme do vopred zahriatej trúby. Pečieme 5 minút pri 160°C.

Servírovanie:

Gratinované rajské jablká pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom a pre intenzívnejšiu arómu nastrúhame čerstvú citrónovú kôru.

TIP: Ďalšie recepty s tuniakom nájdete pod kľúčovým slovom “Rio Mare“.


Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.