Ovocný cheesecake: Určite to poznáte. Z ničoho nič dostanete chuť na niečo sladké a zrovna doma nič nemáte. V tom prípade sme často ochotné (najmä my ženy – matky), siahnuť v kuchyni po základných surovinách, ktoré máme obvykle vždy v komore a narýchlo upiecť nejakú fajnovú dobrotu. Keď je ešte recept aj rýchly a koláč chutný, uspokojíme nim maškrtné jazýčky v domácnosti.
Suroviny, ktoré budeme potrebovať na ovocný cheesecake
- – maslové, karamelové alebo kakaové sušienky
- – zmäknuté maslo
- – 500g mascarpone alebo tvarohu
- – 1 smotana na šľahanie
- – cukor alebo kondenzované mlieko (cca 150ml)
- – 3 vajíčka
- – 2-3 lyžice hladkej múky
- – lesné ovocie
Postup na prípravu receptu
Sušienky si rozdrvíme a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Natlačíme ich do papierom vystlanej tortovej formy a dáme piecť na cca 10min do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Následne formu vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si vymiešame krém. Miešame mascarpone (tvaroh) so šľahačkou, pridáme vajíčka, cukor alebo kondenzované mlieko a nakoniec pridáme múku. Zmes nalejeme na sušienkový základ a dáme piecť na 150-160 stupňov. Bude sa piecť približne 40-50 minút. Kraj bude upečený a stred môže byť trasľavý. Tortu dáme aj tak stuhnúť do chladničky, najlepšie na noc.
Nakoniec príde zdobenie. Ja zvyknem cheesecake zdobiť 2 spôsobmi. Buď si vyšľahám šľahačku, natriem na tortu a vrch zdobím ovocím alebo si uvarím ovocie s cukrom, scedím a cheesecake polejem ovocnou šťavou a zdobím ovocím. Zdobiť môžeme aj čokoládou či keksíkmi.
Ak chceme mať ešte väčší ovocný efekt, do krému prišľaháme ovocie a máme aj krém ovocný.