Osvedčené recepty na ovocné koláče: Ovocné mafiny

Osvedčené recepty na ovocné koláče: Ovocné mafiny

Ovocné mafiny z drobného ovocia: Určite to poznáte. Z ničoho nič dostanete chuť na niečo sladké a zrovna doma nič nemáte. V tom prípade sme často ochotné (najmä my ženy – matky), siahnuť v kuchyni po základných surovinách, ktoré máme obvykle vždy v komore a narýchlo upiecť nejakú fajnovú dobrotu. Keď je ešte recept aj rýchly a koláč chutný, uspokojíme nim maškrtné jazýčky v domácnosti.

OVOCNÉ MAFINY

Suroviny na mafinky:

  • – 250g hladkej múky
  • – 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • – štipka soli
  • – 2 veľké vajcia
  • – 80g rozpusteného masla
  • – 150g kryštálového cukru
  • – pol balíčka vanilínového cukru
  • – 150 ml mlieka alebo bieleho jogurtu
  • – 200g ovocia – maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle

Postup na prípravu ovocných mafinov:

Predhrejeme si rúru na cca 180-200st. Ovocie si umyjeme a necháme odkvapkať. Preosiatu múku si zmiešame s kypriacim práškom a štipkou soli. V inej miske si vyšľaháme vajíčka, pridáme cukor, roztopené maslo a mlieko a všetko dôkladne vymiešame. Postupne po lyžičkách pridávame múku, ďalej miešame a nakoniec jemne vmiešame ovocie.

Košíčky na mafinky alebo silikónovú formu plníme asi do 2/3, lebo nám narastú a dáme piecť na 15-20 minút. Mne obvykle vyjde z jednej dávky cca 18-20 kúskov mafín. Perfektné je, že z jedného cesta si môžete upiecť viac druhov mafín (cesto si rozdeľte do viacerých misiek), ja ich obvykle robím aj citrónové, čokoládové alebo škoricové. Je to naša “závislosť”, najmä deti ich milujú a zmiznú doslova za pól hodinu.


Príležitostná autorka článkov a rozhovorov na ZN.SK