ZN.SK
Talianske bagety podľa Adie

Recept: domáce talianske bagety od Adie

Najlepšie si večeru vychutnáte zo surovín, ktoré si doma vypestujete, alebo viete, odkiaľ pochádzajú. Takouto pravou pochúťkou je aj domáca bageta obložená zeleninou zo záhradky…

Najlepšie si večeru vychutnáte zo surovín, ktoré si doma vypestujete, alebo viete, odkiaľ pochádzajú. Takouto pravou pochúťkou je aj domáca bageta obložená zeleninou zo záhradky alebo z farmárskeho trhu s čerstvou šunkou od miestneho mäsiara. Oblohu na bagetu si musíte obstarať vy a bagetu si upečte podľa obľúbeného receptu kuchárky Adie Srbovej, ktorú môžete pravidelne sledovať na obrazovkách Mňam TV v relácii Sladká Adie.

Talianske bagety podľa Adie

Ingrediencie:

  • 380 g hladkej pšeničnej múky
  • 300 ml studenej vody
  • 5 g droždia v prášku
  • 7 g soli

Pomôcky:

  • rozprašovač vody
  • papier na pečenie
  • 200 ml horúcej vody

Postup:

  1. Ideálne je, ak si prácu rozvrhnete na dva dni. Prvý deň vysypte múku do misy a postupne prilievajte 280 ml studenej vody. Poriadne premieste. Zo začiatku bude cesto dosť lepivé, ale postupne zmení konzistenciu a bude sa lepiť len ku dnu nádoby. Prípadne môžete pridať trochu múky.
  2. Až sa cesto prepracuje, dajte ho oddychovať do misy a ľahko ho potrite olejom, aby zvrchu nevyschlo. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte 12 hodín odpočívať v chladničke.
  3. Druhý deň cesto vyberte a s nástavcom na miesenie premiešajte s 20 ml vody, droždím a soľou. Miešajte asi 5 minút, kým nebude cesto pekne konzistentné. Potom nechajte cesto kysnúť pri izbovej teplote 4-6 hodín.
  4. Cesto je teraz veľmi citlivé na manipuláciu, buďte preto pri práci opatrní. Rúru si predhrejte na 250 oC. Na dno rúry položte prázdny plech, do ktorého sa bude nalievať voda. Do spodnej tretiny rúry dajte druhý plech, na ktorom budete bagety piecť. Kuchynskú linku bohato posypte múkou a cesto opatrne presuňte pomocou stierky na dosku. Je redšie, takže sa neľakajte. Cesto rozdeľte na dve časti a posypte ich múkou. Rozdeľte ho na štyri diely. Papier na pečenie posypte hrubou múkou. Potom ho položte na dosku, aby ste z nej mohli pripravené bagety ľahko presunúť na rozpálený plech v rúre.
  5. Teraz to najdôležitejšie – príprava rúry pred samotným pečením. Ubezpečte sa, že máte všetko nachystané. Predhriatu rúru, prázdny plech na dne rúry, vyhriaty plech v spodnej tretine, 200 ml horúcej vody, rozprašovač s vodou. Teraz otvorte rúru a čo najrýchlejšie presuňte bagety i s papierom na pečenie na rozpálený plech. Hneď vylejte horúcu vodu na spodný plech a zatvorte rúru. Počkajte 30 sekúnd. Otvorte, postriekajte steny rúry vodou z rozprašovača, zatvorte. Pozor, nestriekajte na sklo rúry, mohlo by prasknúť. Toto opakujte ešte dvakrát. Následne pečte cca 15 minút. Orientujte sa podľa sfarbenia kôry. Bagety po upečení preložte na chladiacu mriežku.
Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu