Najlepšie si večeru vychutnáte zo surovín, ktoré si doma vypestujete, alebo viete, odkiaľ pochádzajú. Takouto pravou pochúťkou je aj domáca bageta obložená zeleninou zo záhradky alebo z farmárskeho trhu s čerstvou šunkou od miestneho mäsiara. Oblohu na bagetu si musíte obstarať vy a bagetu si upečte podľa obľúbeného receptu kuchárky Adie Srbovej, ktorú môžete pravidelne sledovať na obrazovkách Mňam TV v relácii Sladká Adie.
Ingrediencie:
380 g hladkej pšeničnej múky
300 ml studenej vody
5 g droždia v prášku
7 g soli
Pomôcky:
rozprašovač vody
papier na pečenie
200 ml horúcej vody
Postup:
Ideálne je, ak si prácu rozvrhnete na dva dni. Prvý deň vysypte múku do misy a postupne prilievajte 280 ml studenej vody. Poriadne premieste. Zo začiatku bude cesto dosť lepivé, ale postupne zmení konzistenciu a bude sa lepiť len ku dnu nádoby. Prípadne môžete pridať trochu múky.
Až sa cesto prepracuje, dajte ho oddychovať do misy a ľahko ho potrite olejom, aby zvrchu nevyschlo. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte 12 hodín odpočívať v chladničke.
Druhý deň cesto vyberte a s nástavcom na miesenie premiešajte s 20 ml vody, droždím a soľou. Miešajte asi 5 minút, kým nebude cesto pekne konzistentné. Potom nechajte cesto kysnúť pri izbovej teplote 4-6 hodín.
Cesto je teraz veľmi citlivé na manipuláciu, buďte preto pri práci opatrní. Rúru si predhrejte na 250 oC. Na dno rúry položte prázdny plech, do ktorého sa bude nalievať voda. Do spodnej tretiny rúry dajte druhý plech, na ktorom budete bagety piecť. Kuchynskú linku bohato posypte múkou a cesto opatrne presuňte pomocou stierky na dosku. Je redšie, takže sa neľakajte. Cesto rozdeľte na dve časti a posypte ich múkou. Rozdeľte ho na štyri diely. Papier na pečenie posypte hrubou múkou. Potom ho položte na dosku, aby ste z nej mohli pripravené bagety ľahko presunúť na rozpálený plech v rúre.
Teraz to najdôležitejšie – príprava rúry pred samotným pečením. Ubezpečte sa, že máte všetko nachystané. Predhriatu rúru, prázdny plech na dne rúry, vyhriaty plech v spodnej tretine, 200 ml horúcej vody, rozprašovač s vodou. Teraz otvorte rúru a čo najrýchlejšie presuňte bagety i s papierom na pečenie na rozpálený plech. Hneď vylejte horúcu vodu na spodný plech a zatvorte rúru. Počkajte 30 sekúnd. Otvorte, postriekajte steny rúry vodou z rozprašovača, zatvorte. Pozor, nestriekajte na sklo rúry, mohlo by prasknúť. Toto opakujte ešte dvakrát. Následne pečte cca 15 minút. Orientujte sa podľa sfarbenia kôry. Bagety po upečení preložte na chladiacu mriežku.
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.
Stránka používa cookies pre poskytovanie kvalitných služieb. Prosíme, odsúhlas používanie cookies, ale môžeš aj nesúhlasiť. SÚHLASÍMOdmietnuťPrečítať viac
Nastavenia: Osobné údaje a cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
0 komentárov