Na jeseň má každý labužník aspoň jeden zo svojich osvedčených receptov s jahňacím mäsom. Jahňacina, spolu so zverinou, totiž na jeseň tvoria neodmysliteľnú súčasť pestrých jedálničkov. Dodávajú energiu, zasýtia a nadchnú chuťové bunky. O recept na typickú jesennú pochúťku sa s vami podelí kuchárka Adie Srbová, ktorú môžete pravidelne sledovať na Mňam TV v relácii Sladká Adie.
Tip:
Jahňacie:
- môžete ju jesť počas diéty
- je výborným zdrojom bielkovín pre športovcov
- vhodná je pre novorodencov aj pre malé deti
Ingrediencie:
- 1 kg jahňacie kotlety – hrebienok
- 2 hrste čerstvých byliniek (rozmarín, petržlen, pažítka)
- 80 g masla
- 1 dl brandy
- hrsť pistácií
- 400 g mrazeného hrášku
- 4 červené kapie
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžica nakladaných kapary
- šťava z polky citróna
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup:
Hráškové pyré
- Do osolenej vriacej vody nasypte hrášok a blanšírujte asi 5 minút.
- Hneď ho preceďte, a aby neprišiel o svoju krásne zelenú farbu, vložte ho na chvíľu do ľadovej vody.
- Rozmixujte tyčovým mixérom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Pečené kápie
- Kapie očistite a rozpoľte. Pri vysokej teplote ich opekajte šupkou dole až do čierna.
- Preložte do misy a zakryte potravinárskou fóliou. Po chvíli čiernu šupku jednoducho zlúpnete.
- Nakrájajte na dlhšie plátky alebo rezančeky. Nasucho opražte slnečnicové semienka, pridajte ku kapiám spolu s kapary a všetko premiešajte. Nakoniec ochuťte soľou, korením a kvapkou olivového oleja.
Flambované jahňacie kotlety
- Pracujte s hrebienkami v celku, tuk neorezávajte, mäso osoľte.
- Rozpáľte panvicu, pokvapkajte olejom a sprudka hrebienka opekajte zo všetkých strán. Nakoniec podlejte brandy a zapáľte. Alkohol nechajte vyprchať, stiahnite plameň a pridajte maslo. Vznikne tak omáčka z výpeku, brandy a masla.
- Hrebienka nechajte odpočívať, aby nestratili šťavu. Vedľa nasekajte pistácie, bylinky a vložte do misky. V tejto zmesi potom hrebienka obaľte a môžete krájať na jednotlivé kotlety.
- Podávajte na hráškovom pyré so šalátom z kapie. Dobrú chuť.
Mohlo by zaujímať tiež: