ZN.SK
Láďa Hruška fenomén

Láďa Hruška, český majster lacnej kreatívnej kuchyne

Láďa Hruška je v susednej Českej republike veľmi známe meno. Čechov inšpiroval, aj hneval. Ukázal totiž, ako sa dá v kuchyni ušetriť a variť z lacných potravín, čo inšpirovalo, aj iritovalo.

Láďa Hruška je v susednej Českej republike veľmi známe meno. Úspešný moderátor totiž ukázal celej Českej republike, že sa dá variť veľmi lacno a chutne. Vo svojom televíznom pôsobení v krátkych vstupoch dokázal ukázať, že aj lacné potraviny a často aj odpad, o ktorého ďalšej využiteľnosti v kuchyni a jedlosti mnohí pochybovali, môžu ešte výborne poslúžiť. Jeho pôsobenie vyvolalo kontroverzné názory, jednak nadšené z praktickosti a prínosu, ale tiež z nesúhlasu odborníkov, ktorým sa nepozdávalo využívanie lacných potravín, odrezkov a toho, čo inak kulinári vyhadzujú ako odpad. Láďa pritom neraz načrel aj do prípravy jedál a surovín, ktoré sa vytratili z našich jedálničkov nahradením niečím iným a aj vďaka kreatívnym ľuďom z vonka priniesol gastro-experimentovanie aj do bežnej kuchyne.

Láďa Hruška fenomén

Český knižný bestseller

Dokázal osloviť celé Česko a následne keď vyšla knižná zbierka receptov a návodov do kuchyne, stal sa z toho veľký hit. Kniha s názvom Vaříme s Láďou Hruškou sa vypredávala rýchlejšie, než knihy známych českých autorov. Rýchlosť prekonala mnohé očakávania aj zásobovanie. Vydavateľom bola televízia Nova, ktorá mala knihu s takýmto úspechom ako skvelú reklamu. Napriek vyjadreniam odborníkov na výživu, ktoré nesúhlasili s receptúrami, dali Česi pomerne jasne najavo, že pre nich má význam úspora a aj experimentovanie. Bol tiež terčom posmechu zo strany internetových vtipálkov, ktorí v rámci jeho úspechu s imidžom „potravinového sporilka“ parodovali jeho snahu na potravinách ušetriť a vznikali rôzne zábavné koláže. Tie na počudovanie už za hranicami na Slovensku úspech nemali. V prvom rade však ľudia nepoznali Ladislava Hrušku.
Po odchode z televízie Nova a nezhodách sa v septembri 2015 objavilo knižné pokračovanie a opäť s jeho menom. Už vo svojej vlastnej réžii cez vydavateľstvo FIRMA 6P vydal knihu s názvom Láďa Hruška se vrací – Kuchařka pro samouky (160 stranová s mäkkej väzbe). Tá obsahuje 73 jedál, rýchlych olovrantov, lacných polievok aj sladké dezerty. Ako uvádzajú oficiálne informácie o knihe, súčasťou sú aj zabudnuté recepty z Čiech a zahraničné gastronomické úlety. A opäť ide o hit, pretože jeho meno už poznajú v celej Českej republike. Nevadí pritom, že nejde o oficiálneho kuchára, odborníka, nevlastní reštauráciu, ani niekoľko ročnú prax v kuchyni. Aj napriek tomu je známy, priam až slávny v českej gastronómii.

Kto je Ladislav Hruška?

Narodil sa 13. februára 1978 v Městci Královem.Študoval učiteľstvo pre základné školy na Univerzite Hradec Králové v rokoch 1996 až 2001 v odbore biológia a chémia.Ladislav Hruška chvíľu pracoval ako učiteľ, no neskôr prestúpil k médiám, pracoval ako redaktor a od Nymburského denníka prešiel niekoľkými rádiami až zakončil v roku 2007 v televízii Prima. Po piatich rokoch presídlil do televízie Nova, kde sa ako reportér venoval postupne hlavne potravinám a kvalitám. Práve jeho zameranie na potraviny mu neskôr prinieslo slávu, keď sa jeho potravinové experimenty stali súčasťou spravodajského bloku a v rámci receptovej výbavy ho zásobovali aj bežní diváci.
Medializované kauzy a odkazy cez médiá, ktoré sprevádzali jeho odchod z televízie Nova vystriedala práca na internetovom portáli a čoskoro by sa mal opäť objaviť u jedného z pôvodných zamestnávateľov, v televízii Prima. Šou bude uvedená s názvom VychytávkyLádi Hrušky. Jeho familiárna skrátenina mena, ktorá mu tvorila imidž rovnako, ako celej šou, už sama naznačovala, že je potrebné zahodiť formálnosť a tabuľky.

Aký je náš názor?
Tak ako v Čechách, aj na Slovensku sa nemajú ľudia ideálne. Možno je to signál, že ľudia sú sporiť aj na potravinách nútení. V prvom rade je však kniha skôr inšpiratívnou. Nemala by predstavovať pravidelnú stravu ľudí, ale skôr riešenia, keď sa rozhodnete šetriť, alebo nájsť inšpiráciu na tie posledné dni pred výplatou, kedy sú vôbec dni dlhšie a všetko akosi drahšie.

foto: facebook

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu