ZN.SK
Avokádový olej

Avokádový olej: jeho pôvod, význam aj využitie v domácnosti

Avokádový olej sa dá plnohodnotne využiť nielen pri varení, ale aj v starostlivosti o vlasy, pleť a nechty. Zväčša jeme iba avokádo…

Avokádo pozná mnoho ľudí. V súčasnosti sa stalo obľúbenou potravinou čoraz viac domácností vďaka svojim zdravým účinkom pre náš organizmus. Pripravujeme si z neho nátierku alebo ho pridávame do jedál. Vedeli ste, že je veľmi účinný aj olej, ktorý sa z neho vyrába?

Avokádový olej a jeho využitie

Avokádový olej sa dá plnohodnotne využiť nielen pri varení, ale aj v starostlivosti o vlasy, pleť a nechty. Zväčša jeme iba avokádo, ktoré je plné vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Považované je za superpotravinu na celom svete. Zvykne sa volať tzv. maslové ovocie, pretože sa konzistenčne podobá na klasické maslo. Dá sa ľahko očistiť, premiešať s inou konzistentne podobnou potravinou a je vhodnou na nátierky. Olej by sme očakávali, že získavame z jadier, nezameniteľných guľôčok, z ktorých aj v našich podmienkach dokáže vzísť rastlina. Ale nie je to tak.

Avokádo

Výroba oleja prekvapivo nie zo semien

Avokádový olej je špecialitou v tom, že sa vyrába z dužiny a nie zo semien, ako je to pri ostatných rastlinných olejoch. Na naše zdravie vplýva oveľa účinnejšie, ak používame extra panenský. Tento typ avokádového oleja sa vyrába z dužiny avokáda, ktorá sa lisuje za studena pri teplote pod 35ºC.

Práve vďaka tomuto šetrnému spôsobu výroby sa zaručuje, že v ňom zostávajú zachované všetky vitamíny a výživné látky.

Čo obsahuje – obsah významných látok

V avokádovom oleji sú najcennejšie omega 3 a 6 mastné kyseliny, kyselina pantoténová a kyselina listová. Ďalej sa tu nachádzajú vitamíny A, C, E, D, K, B1, B2 a B6. Z minerálov napríklad horčík, fosfor, vápnik, selén, draslík, železo, sodík a zinok.

Avokádový olej

Vnútorné využitie

Vďaka svojej orieškovej chuti a vôni je pre niekoho vhodnou náhradou klasického oleja. Nie každému však vyhovuje jeho chuť, pretože očakáva jeho neutrálnosť. Ako iné zdraviu prospešné oleje, aj avokádový olej je najlepšie používať tepelne neupravený do studených jedál. Vtedy si dokáže zachovať všetky vitamíny. Najčastejšie sa používa pri príprave studených jedál, šalátov, dresingov, polievok a omáčok.

Avokádo a pestovanie

Vonkajšie použitie

Extra panenský avokádový olej sa stal obľúbeným v starostlivosti o pleť, vlasy a nechty. Vďaka svojmu zloženiu má totiž dokonalé vlastnosti:

  • Obnova a hydratácia poškodenej a suchej pokožky
  • Ochrana pred ultrafialovým žiarením
  • Ako cenná súčasť ďalších kozmetických výrobkov

V kuchyni niektoré oleje slúžia priamo na kuchynské spracovanie. Oleje môžu mať využitie aj pri pečení, vyprážaní a nezvyknú sa prepaľovať do 250°C. Ideálny však zostáva do šalátov, ale aj do jedál v kombinácii s klasickým avokádom.

Mohlo by zaujímať tiež:


Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu