Orechy a oriešky sú zástupcami plodov, ktoré sa vyznačujú určitými vlastnosťami a v mnohých prípadoch patria medzi odporúčané zdravé potraviny pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Napriek tomu, že si kupujeme zmes orieškov a v nich zastúpené arašidy, mandle, kešu, alebo pistácie, zarážajúcim faktom však môže byť ten, že obal tak trochu nehovorí pravdu. Prečo?
Arašidy nie sú orechy, ale strukoviny
Arašidy sú plodmi podzemnice olejnej a je skôr strukovinou, ako orechom. No chuťovo sa hodí, takže aj je súčasťou takýchto zmesí. Z arašidov sa vyrába aj olej, alebo v USA obľúbené arašidové maslo. Svetovo najvýraznejšími producentmi tejto strukoviny je Čína, India, USA, Nigéria, Indonézia, ale aj Mjanmar, Sudán a Senegal. V Turecku, ale aj v mnohých iných krajinách Malej Ázie, či Afriky sa používa v orechových zmesiach aj pražený cícer (česky cizrna) , čo je opäť strukovina z čeľade bôbovitých, rovnako ako je ňou aj arašid. Čiže plod podzemnice olejnej, tiež známy ako „búrsky oriešok“.
V angličtine sa mu hovorí “peanuts”, čiže hráškový orech. Tým, že mu v anglicky hovoriacich krajinách priznávajú strukovinový pôvod a “nuts” ako “orech” je už len možno zaužívaná slovná hračka, je k pravde bližšie ako u nás. V našom prípade plody nazývame arašidmi, pričom sa priveľmi názov podobá na známe krstné meno z moslimských krajín, “Rašíd”.
Mandle sú príbuzné broskyniam a marhuliam a sú teda semienkom
Mandle majú síce tvrdú škrupinu, no keďže botanicky ide o veľmi blízky druh akým je aj broskyňa a marhuľa, stále ide o tvrdé semienko. To má škrupinu a jeho obsah tvorí vnútorné semienko. Nejde však o orech. Je zaujímavé, že plody mandľovníka a broskyne sú počas rastu veľmi podobné. Avšak kým na mandliach dužina zoschne a praskne, na broskyniach naberá vodu a je pre nás pochúťkou. Semienko však vyzerá veľmi podobne. Kým na mandliach má príjemnú chuť, na broskyniach je horké a nepožívateľné.
Semenami sú však aj pistácie, alebo kešu. Kešu pritom vyrastá ako malý výčnelok na oveľa väčšom plode a je tam semienkom. Nie orechom. Zvykli sme si ich však nazývať „orechmi“. Spájame ich do zmesí s inými orechmi a teší nás ich obsah zdraviu prospešných látok. Tak nech sú teda na našom stole a v ústach orechmi, hoci nimi nie sú. Hlavne, že nám chutia.