Vegetariánska reštaurácia v britskom meste Macclesfield (južne od Manchesteru) pocítila existenčné problémy a do svojho jedálnička tak pridala mäso. Vegetariánska tak už nie je vegetariánska, hoci ponuka jedál čisto vegetariánskej receptúry a zloženia zostala, ale pridali aj jedlá z mäsa. Zaujímavosťou je to predovšetkým preto, že logické pravidlo toho, aby mohla byť reštaurácia vegetariánska, musia porušiť aby sa zachránili pred krachom. Nejde pritom o ojedinelý prípad v Británii.
Britská klientela je náročná, čo sa týka ich tradičných britských raňajok. Skladajú sa mimo iného zo slaniny a sausage (párkov), ktoré ak sú vyrobené z rastlinných náhrad, skôr sa spájajú s nespokojnosťou s chuťou, nechuťou alebo opúšťaním podniku. A nie sú to len raňajky. Chýbajúce mäso a mliečne výrobky sa v prípade reštaurácie Nomas Gastrobar, ktorá sa do médií ako „paradox“ dostala, dostávajú do ponuky jednoducho preto, že si podnik uvedomuje pomer bežných stravníkov a vegetariánov.
Trend a popularita klesajú
Trend vegetariánskej kuchyne a popularity takto orientovaných reštaurácií poklesol, ako uvádzajú britské médiá. Vyhradená kuchyňa skladajúca sa zo surovín neživočíšneho pôvodu zostáva trendovou a populárnou najmä medzi vegánmi, ale tiež medzi ľuďmi konzumujúcimi mäso nepravidelne. Pokles záujmu je vidieť na tržbách. Aj na Slovensku poznáme prípady úpadku niektorých vegetariánskych startupov, reštaurácií orientovaných na minutkové jedlá aj na obedové časy v niektorých administratívnych centrách. Mnohé z týchto podnikov však netvoria tak zásadnú návštevnosť a tržby ani na Slovensku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame