ZN.SK
Kravy a dobytok ako taký

Čo by sa naozaj stalo, keby ľudia prestali jesť hovädzie mäso?

Vážne znepokojujúca predstava o tom, ako by vyzeral náš svet, ak by ľudia okamžite prestali jesť hovädzie mäso, je na šťastie len v rovine úvah a dohadov.

Vážne znepokojujúca predstava o tom, ako by vyzeral náš svet, ak by ľudia okamžite prestali jesť hovädzie mäso, je na šťastie len v rovine úvah a dohadov. Predstaviť si, čo všetko sa stane, ak by zo sveta postupne zmizol hovädzí dobytok, sa dá zo strany bežného človeka a aj zo strany toho, čo sa považuje za odporcu mäsa. Stále prudko mylná predstava, že vegetariánstvo je menšia komplikácia pre organizmus človeka a že je dokonca zdravšie, posilňuje predstavu, že zmiznutie hovädzieho dobytka by spôsobilo len to dobré, vyriešilo by hlad sveta a podobne. Vraj jednoduchá zmena. V skutočnosti zmena, ktorá je pre svoju šialenú mieru náročnosti vlastne nemožná. Pohrajme sa ale čisto len hypoteticky, ako by vyzeral svet bez mäsa.

Kravy a dobytok ako taký

Čo by sa naozaj stalo, keby ľudia prestali jesť hovädzie mäso?

1. O prácu príde milión ľudí

Vo veľkochovoch nie sú len Škopková, Konopníková a predsedovia. Veterinári, zootechnici, údržbári, vodiči, rozvozcovia, pracovníci bitúnkov, následne zamestnanci mäsa spracujúcich podnikov. Sedí v nich aj Evík a Béďa, administratívny pracovníci. Ich práca sa viaže na ďalších predajcov a výrobcov, služby, predaje. Len s jedným druhom mäsa je spojených toľko pracovných miest, že tí všetci aby sa pre takúto predstavu zániku hovädziny začali učiť fungovať s iným mäsom. Ak sa myslí zrušenie mäsa ako takého… potom no zbohom…

2. Ľudské telo príde o dôležité živiny

Nahrádzať živočíšne bielkoviny a sériu vitamínov šalátom, rukolou, paprikou, avokádom… Hoci nikto nikomu neberie jeho predstavy, vždy sa nájdu tí, čo chápu zásadné rozdiely, chcú tomu chápať, alebo sami seba a nakoniec aj okolie presviedčajú o tom, že práve vegetariánstvo je správna cesta. Je, ale len pre vegetariánov.

3. Žiaden hladomor sa nevyrieši

Neexistuje šanca, že zníženie a zrušenie chovu dobytka prinesie obživu ľuďom v Afrike a iných hladujúcich krajinách. Pôdy je stále dostatok. Hoci na príkaz EÚ máme na Slovensku akúsi historicky neznámu plodinu repku olejnú, aj u nás nájdeme pôdu, ktorá by okamžite našla iné využitie ako pestovanie osív pre kŕmenie dobytka. Nikto predsa nebude štartovať drahé naftové stroje, namáhať traktor John Deer za pol milióna eur, ktorý spláca poľnohospodárska s.r.očka ešte 10 rokov, nebude nakupovať semeno a nakoniec výsledok práce a nie malých platov zamestnancov pošlú len tak do Afriky. Uvoľnená pôda by aj tak poslúžila opäť repke olejnej a plodinám pre európsky trh, alebo developerom na celkom iné účely. Hlad vo svete je v prvom rade spôsobený politikou a hneď rukou v ruke s neschopnosťou, či ľudskou hlúposťou. Akákoľvek voľná pôda v Nemecku, či na Slovensku nikdy nebude znamenať nasýtenie hladujúcich v Afrike. A čo ak netúžia jesť celý život obilie, ale dali by si mäso?

4. Obezita nezmizne

Za obezitu modernej doby nemôže hovädzina. Hoci panuje názor v propagandistickom plátku, že zrušením hovädziny sa dočkáme zmiznutiu obezity, tomu však nemôže veriť ani samotný autor. Za modernú obezitu môže v hlavnej miere prísun tukov v rôznej podobe. Hovädzina však nehrá prím, jedine ak bravčové mäso, no skôr celkovo nezdravý štýl, konzumácia olejov a nepomáhajú tomu ani povedzme hranolky, ako príklad tepelnej úpravy pokrmov. Cukor? Neustále sa objavujú fotografie, kde vedľa nutely niekto poukladá kocky cukru. A aby to bolo zaujímavejšie, dá ich tam približne… od oka, veď ak je ich viac, vyzerá to zaujímavo. Ale niečo na tom je. Sú krajiny, kde deti nechcú čistú vodu, ale takmer výlučne sladené nápoje. Potrebujú cítiť cukor. Čo je to za predstavu, že hovädzie mäso môže za obezitu? Bežný Slovák si hovädzinu dopraje skôr ako malú oslavu kvality na rodinnú gulášovku, alebo na výnimočné spestrenie jedálnička. Konzumujeme ho menej aj pre vyššiu cenu. Na druhej strane aj pre vyššiu kvalitu oproti bravčovému.

5. Svetová gastronómia

Zrušením hovädziny, pričom s touto myšlienkou sa pohráva asi naozaj len pár virálnych článkov na internete, zanikne výrazná časť svetovej gastronómie, ktorá ju využíva na prípravu gastronomických skvostov. Rakúske národné jedlo by bolo len legendou, rovnako ako zlepence, ktoré ťaháme na dovolenky v alobaloch. Zmizli by lahôdky a cena hovädziny, posledných žijúcich kusov by stúpla na tak vysoko, že ľudia túžiaci po ochutnaní legendárnych lahôdok by museli dať poriadne veľa za malý kus žvanca.

6. Mlieko

Kde niet kráv, tam niet mlieka. Ovce to nezachránia, prasatá nikto nepodojí a kozie mlieko nechutí každému. Hlavne internetové virálne úvahy sa pohrávajú aj s tým, že s dobytkom by mohli zmiznúť aj ostatné veľkochovy. Bez mlieka zanikne niekoľko druhov detskej výživy a výrazne sa skomplikuje možnosť uviesť deti ľudí do života. Mlieko, ako dôležitá potravinárska komodita, je neoddeliteľnou súčasťou potravinárstva väčšiny krajín sveta. Z mlieka sa vyrába syr. Niečo také žiadne sójové vody neumožnia a o prínose tofu by tiež nejeden odborník na stravu radšej pomlčal. A znova príde niektorá krajina o národné jedlo. Rovno tá naša. Bryndza na haluškách a zapitie mliekom, nádherná predstava. Syry sú mimoriadnym vývozným artiklom pre Francúzsko, Švajčiarsko, Holandsko, aj Taliansko. Mlieko spracujúcemu priemyslu sa darí aj u nás. Nie len chov dobytka, ale aj spracovanie mlieka na Slovensku pred hladom zachránilo nejednu domácnosť. Pozrite do Zázrivej, koľkí by inak boli nútení odísť, či zametať chodníky. Rovnako tak Kysuce, v spojitosti s korbáčikmi málo spomínané a stále pritom s kvalitnou výrobou drobných výrobcov, pre ktorých je to jediná možnosť zárobku. Dnes sú to síce skôr len nite, ktoré sú menej náročné pre nezapletanie, a chuť je tá istá. Nuž a fialová krava Milka by bola asi len spomienka na detstvo, kondenzované mlieko Salko len spomienka na dávne predvianočné prípravy a celkovo akákoľvek čokoláda vlastne len zmienkou v neaktuálnych článkoch o tom, aká je prínosná a čo znamenala čokoláda počas II. svetovej vojny.

7. Svetové ekonomiky majú odrazu problém

Na mäso, chov, dopravcov, celkový trh a následne aj mliekarenský trh je naviazaná ekonomika. Niektorých krajín viac, iných menej. Ono je to žiaľ aj tak trochu morbídna predstava, no hovädzí dobytok poskytuje aj ďalšie produkty, ako kože pre garbiarske odvetvia priemyslu, a ďalší rohovinový už prakticky odpad pre výrobu lepidiel. Vlády krajín môžu pociťovať absenciu odvetví, ktoré nebudú schopné nahradiť. Chýbajúci článok v ekonomike hravo spôsobí jej zrútenie. Ale ortodoxní veriaci vo svet bez mäsa by asi ani po páde nevideli ani tento problém. Závislosť štátu od odvetví priemyslu pre nich neexistuje.

8. Zdravší nebudeme

Je zásadne diskutabilné, či by sme boli zdravší, ak by zmizlo mäso. Väčšina populácie sveta pokrúti hlavou, odborníci na výživu, ktorí sa nepotrebujú páčiť popularizátorom vegetariánskej stravy, taký nápad zamietnu a nemilo prekvapených bude aj 92% reštaurácií sveta, ktoré bez mäsa skrátka nebudú fungovať. Holé priestory a hladujúci podnikatelia bez práce. Krásna vízia budúcnosti bez mäsa. Kým by sa podniky naučili fungovať na vegetariánskej strave, časť obyvateľstva dostane nejakú chorobu. Napríklad od nervov z toho bordelu, čo vo svete nastal. Pre človeka je prirodzená konzumácia mäsa. V pradávnej minulosti bol predchodca človeka výnimočne aj kanibal. Zliezol zo stromov a keď neubil zviera, mohol nájsť mršinu. V ľudskom jedálničku bolo mäso vždy zároveň s plodmi a rastlinami. Popierať niečo take je popierať nos medzi očami. Svedčí o tom predsa sila chrupu a postupné anatomické zmeny na vývojovom ľudskom tele.

9. Nespokojnosť verejnosti

Pre niektorých ľudí hrá prím mäso a zelenina len ako príloha. Keď však má zaniknúť mimo hovädziny aj ďalšie mäso, rozlúčiť sa môžeme s vajíčkami. Jedného dňa by to bola taká vzácnosť, že ani hranolky s tatárkou by si už nikto nedal, žiadna treska by sa už nedala vytrieť rožkom, lebo by zostala len v spomienkach. Žiaden národ sa nerozlúči s takýmito spomienkami, nevzdá mäsa. Žiaden jednotlivec neprijme ľahko príkaz vzdať sa mäsa, konkrétnych chutí. Možno motivovaný novým trendom, avšak nie masa ľudí, či všetci. Absurdné predstavy budúcnosti bez mäsa by vyhnali ľudí do ulíc. Dnes sa protestuje za každú hlúposť. Významom a rozsiahlosťou dopadu by ale svet bez mäsa vyhnal aj tých, čo nikdy v uliciach neplávali medzi ostatnými rybami idúcimi rovnakým smerom.

10. Psychológia v háji

Dostať príkazom konzumovať len jedlá, z ktorých ste si nikdy nevedeli vo vegetariánskej reštaurácií vybrať a vedieť, že na rezni, či pečenom stehne si už nikdy v živote nepochutíte, môže celkom ľahko ovplyvniť aj psychický stav človeka. Hypotetická predstava zmiznutia mäsa vie znepokojiť pomerne hravo. Stačí, že má niekto obľúbené jedlá, nemusí byť zamestnaný v odvetví, aby to znamenalo jeho zásadnú zmenu v živote. Na príkaz by to možno šlo, vymietiť chuť na mäso. Na chvíľu. Ak však na chlebe chýba saláma, skutočné maslo a nie umelé margaríny, poriadny syr, pečeňová paštéta, na tanieri chýba mäso a vo svete polievok už neexistuje žiaden slepačí, či hovädzí vývar, zostáva už len sortiment chutných jedál a tých, pri ktorých chuť je nutné si predstavovať. Znepokojujúce.

11. Máme problémy a infekcie

Nuž a jedna hypotéza na záver. Po zrušení veľkochovov sa s hovädzím dobytkom stane čo? Zanecháme ho v halách bez starostlivosti, alebo ho necháme dožiť a už viac nemnožiť? V prípade, že by bol dobytok vypustený a po inšpirácií Indiou by mal byť chránený, bude v určitom období umierať na starobu. Túlavé kusy nám pohnijú v lesoch, pri riekach, nakŕmia vlky, túlavé psy, zrania deti vonku, zamestnajú kafilérie a nakoniec budú stáť šialené náklady na odstránenie mršín bez využitia. Alebo ich necháme v plnej starostlivosti dožiť v pôvodných zariadeniach, či na pasienkoch. Ale aj vtedy nastúpia kafilérky a opäť šialené náklady na likvidovanie mäsa, kým naozaj niekde vo svete niekto hladuje.

Z toho vyplýva, že vegetariánstvo je pre vegetariánov a tých, pre koho je to voľba. Mäso je pre tých, ktorí sa skrátka v stravovaní nechcú obmedzovať. Predstaviť si, čo by sa stalo, ak by zmizlo mäso, sa dá rôzne. Už definovať takúto zmenu je naozaj ťažké a jednotlivé scenáre by sa nakoniec mohli uberať možno aj viac katastrofálnym smerom. Na šťastie nikto nedokáže diktovať lokálne, ani medzinárodne, čo má jesť, pokiaľ sa nestane iný druh katastrofy, nie tej hypotetickej.

Pripravili Tomáš a Dávid

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu