Jiří Halamka je späť na TV Paprika a recept na slaný koláč s mäsom

Jiří Halamka je späť na TV Paprika a recept na slaný koláč s mäsom

V Bratislave, 4. novembra 2021 – Od víťazstva Jirka Halamku v kulinárskej súťaži Master Chef uplynulo už päť rokov. Za tú dobu stihol založiť cateringovú firmu, otvoriť a zavrieť reštauráciu aj spolupracovať s TV Paprika na kulinárskych show. Po veľmi úspešnej show Štyri ročné obdobia, ktorá bola zameraná na recepty zo sezónnych surovín, prichádza TV Paprika s novou reláciou Jiří, milovník mäsa. Ako už napovedá sám názov, táto séria je venovaná predovšetkým mäsovým pokrmom. Majster kuchár Jirka opäť predvedie svoj kulinársky um a lahodné recepty. Divákom prezradí svoje tajné tipy a triky a ukáže, aké vynikajúce chute je možné vykúzliť zo známych, ale aj menej známych základných surovín.

Jiří Halamka TV Paprika

Jirkovými mäsovými pochúťkami sa môžete inšpirovať od pondelka 8.11 každý pracovný deň od 17:30 na TV Paprika. Ak ale patríte skôr k milovníkom sladkých pochúťok, nemali by ste si nechať ujsť premiérovú kuchársku show majstrovské pečenie- Austrália. Dvanásť amatérskych cukrárov bude súťažiť o titul Najlepší austrálsky cukrár amatér. Krutý cukrový boj štartuje v stredu 3.11. o 22:00 na TV Paprika. November bude na TV Paprika skutočne pestrý! Dovtedy prinášame ochutnávku troch exkluzívnych receptov priamo od Jirku, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

Slaný koláč s mäsom bravčovým a Jiří Halamka

Slaný koláč s bravčovým mäsom

Suroviny:

  • Odrezky z mäsa (250g)
  • 250 g masla
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 2 plechovky drvených paradajok
  • 2 červené cibule
  • 1 fenikel
  • 2 dcl červeného vína
  • 100 g nastrúhanej mrkvy
  • 100 g nastrúhaného zeleru
  • 300 g zemiakov varených v šupke
  • 200 ml mlieka

Postup prípravy:

Na mlynčeku namelieme odrezky z mäsa na hrubšiu štruktúru. Vytvorenú mäsovú zmes orestujeme na pokrájanej cibuli, fenikli, nastrúhanej koreňovej zelenine, pridáme drvené paradajky a zalejeme červeným vínom. Zmes varíme tak dlho, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí.

Medzitým z ľadového masla a múky sformujeme hladké cesto, ktoré vložíme do koláčovej formy. Takto vytvorený korpus predpečieme cca 25 minút pri 180-190 °C. Predpečený korpus naplníme zmesou z mäsa a zeleniny.

Medzitým z uvarených zemiakov, masla a mlieka vyšľaháme tuhšiu zemiakovú kašu. Pokladieme ju na mäso, najlepšie zdobiacim vrecúškom a koláč dáme zapiecť do rúry pri 220 °C na cca 10 minút. Na záver môžeme ozdobiť nasekanými bylinkami. Podávať ho môžete teplý, ale aj za studena.

Jirkove tipy na záver:

  • Mäso pred restovaním vždy okoreňte. Nikdy nie až po opečení, pretože potom ho už nedochutíte.
  • Mäso dávajte vždy do dostatočne rozpálenej panvice!
  • Mäso dávajte vždy na panvicu v ktorej je rozpálený tuk. Tuk patrí do panvice, nie na mäso.
  • Ideálne mleté mäso by malo obsahovať aspoň 10 – 20 % tuku, a to kvôli chuti a predovšetkým, aby držalo pohromade bez ďalších prísad, ako sú vajcia a strúhanka! Myslite na to pri mletí a pokojne do mletého mäsa pridajte trochu extra tuku.

Premiérové časti relácie Jiří, milovník mäsa, môžete sledovať od pondelka 8.11. každý pracovný deň od 17:30 na TV Paprika.


Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.