Vianočné pečivo a orechy v hlavnej úlohe

Vianočné pečivo a orechy v hlavnej úlohe

Orechy má viac-menej každý z nás rád. Tento rok ich bolo na trhu menej, boli ťažšie zohnať a povedzme si, aj tá cena drahšia ako najkvalitnejšie mäsko. Ale práve orechy dodajú nezameniteľnú chuť vášmu vianočnému pečivu. Poďme si pripomenúť zopár orechových vianočných koláčikov, ktoré by na vašom vianočnom stole nemali chýbať.

Orechy v hlavnej úlohe vianočného pečenia

Tradičný vianočný štedrák

Štedrák je taká slovenská klasika, ktorú obľubujú mnohé domácnosti. Je to koláč z kysnutého cesta, plnený orechmi, makom a lekvárom. Je veľmi sýty, ale výhodou je, že je dlhšiu dobu skladovateľný.

Rýchly recept na štedrák: spravíme si kysnuté cesto, ktoré bude pozostávať z múky, mlieka, droždia, masla, vajec a cukru. Cesto necháme vykysnúť pol hodinku až hodinku. Pripravíme si plnky: orechovú a makovú. Cesto si rozdelíme na tri časti a postupne ich ukladáme na plech a plníme medzi ne plnky. Pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút v závislosti od tipu rúry. Po dopečení zdobíme slivkovým lekvárom a tvarohom.

Orechové rožky

Ďaľším klasickým vianočným pečivom sú orechové rožky. Na ich prípravu budeme potrebovať: hladkú múku, prášok do pečiva, maslo, mleté orechy a práškový cukor. Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, zmiešame, pridáme orechy, cukor a roztopené maslo. Všetky suroviny premiešame, aby sa nám všetko spojilo. Cesto dáme na chvíľku do chladničky, potom cesto natlačíme do formičiek na rožky. Pečieme pri 150 stupňoch asi 10 – 15 minut. Po dopečení ich vyklopíme z formičiek a kraje ponoríme do čokolády.

Ďalšie recepty na vianočné pečenie:

Ohodnoťte článok post

Príležitostná autorka článkov a rozhovorov na ZN.SK