Mexickú kuchyňu, hoci v podstate aztécku, sme si už niekoľko krát predstavili. Najmä podiel indiánskeho šľachtiteľského umenia a ich prínos svetovému potravinárstvu. Mexická kuchyňa inšpirovala aj iné pokrmy a ich recepty. Za zmienku však stojí aj svetovo mimoriadne populárne jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube. Chilli con carne, v preklade čili s mäsom, je typické jedlo Tex-Mex (Texas-Mexiko) kuchyne.
Kedysi bolo Chilli con carne považované za nehorázne exotické. Neskôr postavilo základy Texasko-Mexickej kuchyne Tex-Mex, ktorú môžeme poznať aj vďaka jedlám ako Guacamole, Tacos, Burritos, Nachos, Enchiladas a podobne.
V súčasnosti je takmer nemožné zistiť ako toto jedlo vzniklo. Autor W. C. Jameson uvádza vo svojej kuchárke Chilli from the Southwest až 11 konkurenčných teórií. Jedna menej pravdepodobná ako druhá. Od hypotézy o tom, ako Aztékovia zabíjali a varili dobyvateľov s feferónkami, paradajkami a oreganom až po príbeh mníšky Márie, ktorá sa v tranze preniesla zo španielskeho kláštora do Texasu a tam hlásala slovo Božie výmenou za recept na čili s divinou, cibuľou a paradajkami.
Väčšina historikov sa však zhodla na tom, že chilli pochádza z Texasu. Hovorí sa o takzvaných „Chilli Queens“, ktoré predávali čili na vojenskom námestí v San Antoniu. Túto teóriu potvrdzuje aj prvá písomná zmienka o Chilli con carne z roku 1877 od anonymného reportéra, ktorý navštívil San Antonio. Píše o pálivom jedle mexického pôvodu zvanom Chilli con carne, ktoré sa skladá z hovädzieho mäsa, hrášku, omáčky a červenej papriky. Vraj majú toho vždy dosť pre každého, pretože žiadny človek, hocako hlúpy, by si nikdy nedal druhú porciu. Takmer zakaždým totiž volá jedine po veľkej nádrži pitnej vody.
V roku 1885 zase vyšla záhadná brožúrka Gould’s Guide to San Antonio. Tá lákala ľudí do stánkov, ktoré by sme dnes mohli pokojne nazvať street foodom: „Tí, ktorí sa tešia z mexického luxusu Tamales, Chilli con carne a Enchiladas, ich tu môžu nájsť navarené pod šírym nebom a servírované priamymi potomkami starých Aztékov.“
Chilli con carne, samozrejme, existovalo oveľa skôr, než sú o ňom prvé zmienky. Nie vždy ho však označovali názvom, pod akým ho poznáme dnes. Mohlo sa ukrývať aj pod označením ako napríklad „zmes“ či „guláš“.
Uvariť Chilli con carne nie je žiadna raketová veda. Veď ako už názov napovedá, dôležité je hlavne mäso a čili. Ostatné je otázka vlastných chutí a preferencií.
Na recept a prípravu potrebujeme nasledovné suroviny:
Podľa chuti
Možnosti prílohy
Chilli sin carne, v preklade čili bez mäsa, je vegánske dvojča tradičného Chilli con carne. Postup nie je zvlášť komplikovaný a možností je neúrekom. Viac-menej stačí vymeniť mleté mäso za vegánske mleté mäso alebo za sójový granulát. Ak máte radi viac zeleniny, dá sa pripraviť aj z kombinácie červenej a bielej fazule, papriky a mrkvy.
0 komentárov