Recept na hruškový koláč s karamelovou omáčkou - Zaujímavé novinky ZN.SK

Recept na hruškový koláč s karamelovou omáčkou

Hrušková sezóna sa pomaly ale isto blíži, kým pri niektorých odrodách hrušiek už máme viacerí popadanú úrodu na zemi. Zrelé hrušky, ktorých čas dozrievania prišiel pre horúce leto a iné povinnosti v podstate nečakane, si žiadajú rýchle spracovanie. Lenže nie vždy sušenie a kompóty sú to riešenie, ktoré čaká zvyšok rodiny. Upiecť koláč, to znamená polahodiť chuťovým pohárikom nie v zime, ale už dnes.

Hruškový koláč

Aj pre aktuálnosť, ako aj pre pomoc pre tých, koho prekvapila úroda hrušiek, prinášame recept na hruškový koláč s karamelom. O kombinácii sladkého ovocia, karamelovej omáčky s pomarančovou šťavou a krehkého cesta sa vám bude zdať ešte veľmi dlho. Ste pripravený na chuťový zážitok?

Čas prípravy:  40 minút

Počet porcií: 5 porcií

Budeme potrebovať:

Korpus

  • 220 g hladkej múky
  • 50 g múčkového cukru
  • 150 g masla

Karamelizované hrušky

  • 3 hrušky
  • 100 g cukru
  • 100 g pomarančovej šťavy
  • 50 g masla

Zálievka

  • 20 g škoricového cukru
  • 30 g múčkového cukru
  • 200 ml smotany
  • 100 g Gazdovského bieleho jogurtu od Hollandie
  • 60 g žĺtok

Postup prípravy

  1. V mise zmiešame múku so zmäknutým maslom, múčkovým cukrom a soľou.
  2. Dôkladne spracujeme ingrediencie do zmesi podobnej mrveničke.
  3. Do predom vymazanej formy vysypeme zmes a vtlačíme.
  4. Pečieme v rúre na 160 °C cca 10 minút.
  5. Hrušky olúpeme a nakrájame na mesiačiky.
  6. Z cukru si vytvoríme v kastróliku karamel, do neho vlejeme pomarančovú šťavu. Vložíme hrušky a necháme chvíľu prevariť. Pridáme maslo a ešte premiešame.
  7. Hrušky vyskladáme na upečený korpus.
  8. Všetky ingrediencie na zalievku spoločne premixujeme. Hotovú zmes vlejeme na pripravený korpus.
  9. Vložíme do rúry a pečieme na 160 °C cca 40 minút, pokiaľ zmes neztuhne.

 

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na http://www.instagram.com/hollandiask/

Avatar
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
holohlavé vtáky marabu
Vtáčí mrchožrúti sú rozpoznateľní podľa holej hlavy bez peria. Prečo?

slúchadlá a počúvanie
Audioknihy: prečo ich nie je toľko, koľko by sme chceli?

Turistika a cestovanie
Cestovanie na občiansky preukaz – krajiny, kde nepotrebujete pas

Zavrieť