ZN.SK
Hruškový koláč

Recept na hruškový koláč s karamelovou omáčkou

Hrušková sezóna sa pomaly ale isto blíži, kým pri niektorých odrodách hrušiek už máme viacerí popadanú úrodu na zemi. Hruškový týždeň si tak vyžaduje premyslieť ich využitie. Zrelé hrušky, ktorých čas dozrievania prišiel pre horúce leto a iné povinnosti v podstate nečakane, si žiadajú rýchle spracovanie. Lenže nie vždy sušenie a kompóty sú to riešenie, ktoré čaká zvyšok rodiny. Upiecť koláč, to znamená polahodiť chuťovým pohárikom nie v zime, ale už dnes.

Hruškový koláč

Aj pre aktuálnosť, ako aj pre pomoc pre tých, koho prekvapila úroda hrušiek, prinášame recept na hruškový koláč s karamelom. O kombinácii sladkého ovocia, karamelovej omáčky s pomarančovou šťavou a krehkého cesta sa vám bude zdať ešte veľmi dlho. Ste pripravený na chuťový zážitok?

Čas prípravy:  40 minút

Počet porcií: 5 porcií

Na hruškový koláč budeme potrebovať:

Korpus

  • 220 g hladkej múky
  • 50 g múčkového cukru
  • 150 g masla

Karamelizované hrušky

  • 3 hrušky
  • 100 g cukru
  • 100 g pomarančovej šťavy
  • 50 g masla

Zálievka

  • 20 g škoricového cukru
  • 30 g múčkového cukru
  • 200 ml smotany
  • 100 g Gazdovského bieleho jogurtu od Hollandie
  • 60 g žĺtok

Postup prípravy

  1. V mise zmiešame múku so zmäknutým maslom, múčkovým cukrom a soľou.
  2. Dôkladne spracujeme ingrediencie do zmesi podobnej mrveničke.
  3. Do predom vymazanej formy vysypeme zmes a vtlačíme.
  4. Pečieme v rúre na 160 °C cca 10 minút.
  5. Hrušky olúpeme a nakrájame na mesiačiky.
  6. Z cukru si vytvoríme v kastróliku karamel, do neho vlejeme pomarančovú šťavu. Vložíme hrušky a necháme chvíľu prevariť. Pridáme maslo a ešte premiešame.
  7. Hrušky vyskladáme na upečený korpus.
  8. Všetky ingrediencie na zalievku spoločne premixujeme. Hotovú zmes vlejeme na pripravený korpus.
  9. Vložíme do rúry a pečieme na 160 °C cca 40 minút, pokiaľ zmes neztuhne.

 

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na http://www.instagram.com/hollandiask/

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu