Zdá sa až neuveriteľné, že niektoré objavy sa stanú náhodou. Penicilín sa podarilo objaviť tiež len náhodou a vďaka nemu zachránili milióny životov. Aj Dračí dych (Dragon´s breath), najpálivejšiu papričku na svete, sa podarilo vytvoriť len náhodou. Tá síce nebude stáť za záchranou toľkých ľudí, no i ona zaujme vo svete svoje miesto. Určite v rebríčku najpálivejších papričiek sveta, zatiaľ ešte stále bez zápisu do Guinessovej knihy rekordov, čo sa má čo chvíľa zmeniť. Zároveň zaujme všetkých tých, pre koho je táto informácia jednoducho dôležitá.
foto: Dračí Dych, autor: Stanka, text: pozor na to, kde takúto papričku pokladáte a čím ju krájate.
Kuchár a záhradkár Mike Smith ani nečakal, že sa mu niečo také podarí. No v jeho vyšľachtenom diele namerali neuveriteľných 2,48 milióna jednotiek takzvanej Scovilleho stupnice, ktorá je hodnotou pálivosti papričiek. Doteraz sme považovali za najpálivejšiu slávnu Carolina Reaper, predtým Trinidad Scorpion Moruga.
Mike chcel krásnu papričku, získal najpálivejšiu
Pôvodne sa snažil vyšľachtiť papričku, pri ktorej mu bol prvoradý vzhľad. Využíval pritom aj výskum, či prácu priateľov, vedeckých pracovníkov z univerzity Nottingham Trent. Chcel krásnu a pálivú papričku. Jeho dielo však nakoniec pri niektorých exemplároch vyzerá ako dračia hlava s vyplazeným jazykom. Koniec koncov sa názov spája aj s pocitom toho, čo ju skonzumuje, prípadne sa len pokúša ju skonzumovať. Človek bez akéhokoľvek tréningu by mohol ľahko skolabovať. Človek s tréningom ju dokáže zjesť a aj to s určitými následkami. Dračí dych je už bežnou súčasťou slovenských súťaží v jedení papričiek a je zlatým bodom programu. Záver sa nesie v znamení vracania a kolapsov.