Recenzia: Raw pre začiatočníkov, kniha, ktorá vás to „raw“ naučí - ZN.SK

Recenzia: Raw pre začiatočníkov, kniha, ktorá vás to „raw“ naučí

Kniha Raw pre začiatočníkov z vydavateľstva Noxi je jednou z tých, ktorí sledujú moderné trendy stravovania a zdravej výživy. Priamo reaguje aj na popularitu RAW stravovania vo svete a na Slovensku, pričom podporovateľov konkrétnej filozofie akosi stúpa. Možno je to začiatkom roka, v ktorom chce mnoho ľudí vykročiť zdravšou nohou do zdravších dní a možno je to aj tým, že dnes existuje lepšia možnosť vzájomného spájania a informovanosti. K tomu všetkému, čo sa na webe nachádza nezaškodí trochu teórie, príkladov aj pravidiel zhrnutých v peknej bohato farebne fotografiami ilustrovanej knižke od Chantal Sadjon, nemeckej odborníčky na stravovanie.

Raz pre začiatočníkov

Prehľadnosť a postupnosť

Knižka s pekným fontom a prehľadnou koncepciou obsahu autorka rozdelila do celku teória a druhej časti prax. Absolútny úvod každej správnej knihy venovanej osobitnému štýlu stravovania by mal patriť vysvetleniu, čo je základným pravidlom a dôvodom zostavenia a definície raw stravovania. Tak ako názov knihy napovedá, je tým určená práve začiatočníkom, ktorí potrebujú mať jasno v tom, či je naozaj tento životný štýl v oblasti stravovania to pravé. Raw, čiže konzumácia surovej stravy, má vysvetlenie. Prezentuje aj obsah látok ako sú vápnik, bielkoviny, proteíny, železa v prírodných produktov a vyvracia niektoré mýty. Jednou z najčastejších otázok začínajúcich raw foodistov je otázka dostatočnej výživovej hodnoty a obsahu vitamínov. Autorka do knihy pripojila prehľad vitamínov, informácie o ich účinkoch, enzýmoch a rozoberá aj pozitíva a negatíva. To, čo dokáže inšpirovať a zároveň naučiť nového „raw foodistu“, môže byť postupné oboznamovanie s hodnotami niektorých druhov potravín, ovocia a zeleniny. Umožní to získať prehľad, no neskôr pri príprave vlastných pokrmov si čitateľ vie vyvážiť jedlo. Viacero strán v knihe sa dá považovať za informáciami nabité. Dokazuje to pokus, pri ktorom ak sa snažíte preskočiť čo i len jednu stranu, pochopíte, že vždy má čo ponúknuť buď v rámci postrehov, alebo reálnych faktov, ktoré by sa neskôr mohli zísť. A ie sú to len fakty v rámci zdravia, vplyvu konkrétnych látok, či obsahu jednotlivých surovín.

Teoretická časť sa zaoberá aj sprehľadnením ďalších látok, ako sú oleje, soľ, cukor, ocot, bylinky, ale tiež superpotravinám, za ktoré považuje riasy, macu, surové kakao a pšeničnú či jačmennú trávu. Naopak praktická začína postupne čitateľa uvádzať do sveta prípravy pokrmov, vyzdvihuje možnosti vypestovania vlastnej zeleniny, ale hlavne prináša čiastočne teoretickú časť s popisom prípravy vašej kuchyne na raw. Na stranách 52 a 53 sa stretnete s detoxikačným plánom, ktorý autorka považuje za úvodný štart do sveta raw. Niekoľko dňový program má telo pripraviť na raw a zbaviť ho, ako sama píše, „jedov“. V rámci programu spomína niekoľko receptov, ktoré sú však v knihe aj odprezentované. Pripomína, že počas detoxikácie je dôležitý aj pohyb, tanec, alebo plávanie.

Časť s receptami

Od strany 68 po 120 sa pred čitateľom viacero receptov, nie vždy len jeden na jednej strane. Od nápojov, energetických raňajok a predjedál cez chuťovky, polievky, šaláty až po hlavné chody. Nechýba však ani sladká čerstvá kuchyňa s inšpiráciami dezertmi. Súčasťou časti s receptami sú fotografie jedál popisovaných na konkrétnej či vedľajšej strane. So servírovaním s ktorým sa autorka pohrala, vyzerajú jednotlivé jedlá inšpiratívne, čo sa aj grafickej práci na knihe podarilo. Každý z receptov sa skladá z popisu jednotlivých surovín, následne popisu činností pri príprave rozdeleného do očíslovaných bodov a na záver autorka neraz pridá aj dodatok o prestieraní, doplnení jedla, o dekorácií a podobne.

Je akousi kuchárskou knihou a úvodom do sveta raw stravovania, hoci pre začínajúceho môže byť cenným zdrojom informácií o tom, ako začať a ako chápať filozofiu raw. Vzhľadom na teoretický základ, či inak povedané prvú polovicu celej knihy venovanú zoznamovaním so svetom raw, pravidlami a výživovej hodnote takéhoto stravovania, je možné po prečítaní a pochopení nehovoriť už o sebe viac ako o začiatočníkovi, najmä ak máte za sebou detoxikačný program, ktorý je súčasťou tejto knihy. Nejde o čítanie pre hocikoho. Podmienka toho, aby našla kniha správneho čitateľa a teda aj úrodnú pôdu, spočíva v človeku, ktorý ide cielene za raw, alebo po správnej navigácii k zdravému štýlu vyhradeného štýlu „raw“. Nie veľká kniha v mäkšej obálke s lesklým kvalitným papierom vychádza v rovnakej sérií, v akej sa už objavili aj knihy Intolerancia laktózy, Zelené smoothies, alebo Superpotraviny. V predaji na Bux.sk

Recenzia: Raw pre začiatočníkov, kniha, ktorá vás to „raw“ naučí
Ohodnoť tento článok
Tomáš, šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Záchrana ježkov
Čo robiť, ak nájdete ježka – ako a s čím mu môžeme pomôcť?

Pieniny Niedzica
Národný park Pieniny a hrad Niedzica na poľskom Spiši

Drevený artikulárny evanjelický kostol Kežmarok
Zaujímavé fakty o drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku

Zavrieť