Konské mäso v gastronómii. Ktoré krajiny doteraz jedia koninu?

Kôň

Pre našu kultúru bolo konské mäso v minulosti štandardným mäsom. Ako mäso tuhé, tvrdé a pre hodnotu koňa menej dostupné, sa však nikde neujalo tak, aby sme z neho mali výrazné špeciality. Alebo špeciality, ktoré by sa nezaobišli bez náhrad. Kone u nás vždy znamenali hodnotný majetok. S vlastníctvom koňa sa u nás viaže mnoho porekadiel. Najznámejšia je tá, v ktorej sa hovorí, že na zuby darovanému koňovi nemáme pozerať. Je to preto, že práve podľa zubov sa dá spoznať vek koňa, nie podľa tela. Ak už nejaký kôň do gazdovstva prišiel, vždy bol prínosom. Na ťahanie vozov, na ťahanie dreva, či na prenajímanie.

Kôň

Staré kone v dávnejších dobách končili v klobáskach. Využívalo sa tak mäso starého koňa, ktorého by inak čakalo zásadne náročné pochovávanie. Mladého a silného koňa nebolo potrebné usmrcovať pre spracovanie mäsa, ak kone primárne slúžili na iné účely. K nejakému spracovaniu mäsa slabších koňov dochádzať muselo, pretože jeho úhynom by majiteľ prišiel o celé zviera a zároveň by mu pribudli mimoriadne veľké starosti s likvidáciou. Boli doby, keď starý umierajúci kôň bol vyvedený do lesa a tam ponechaný vlkom a medveďom. Na Kysuciach a na Orave sa ešte aj dnes praktikuje stará tradícia, staré kone lacno predávať do Poľska. Kým u nás už staré a slabšie kone nenájdu využitie v lese pri ťažbe a furmančine, v Poľsku majú stále svoju hodnotu. AJ preto, že konské mäso tam má svoju výrazne bohatšiu tradíciu. Kone boli pre Poliakov vždy viac ako pre Slovákov. Poľská armáda mala v I. svetovej vojne rozsiahle jazdectvo, aké by im mohol závidieť akýkoľvek iný štát.

Krajiny, kde konské mäso tvorí súčasť kultúry a gastronómie

Sú miesta, kde má konské mäso stále svoj význam. Je súčasťou kultúry a miestnej gastronómie. Niektoré špeciality majú dokonca svoj

Japonsko

  • Basashi: Surové konské mäso podávané ako sashimi, často spolu so sójovou omáčkou a cesnakom.
  • Sakura nabe: Konské mäso varené v hrnci so zeleninou a tofu.

Korea (Južná Korea)

  • Yukhoe: Surové konské mäso marinované s korením a sezamovým olejom, podávané s hruškami a surovým žĺtkom.

Taliansko

  • Pastissada de caval: Tradičný jedlo z konského mäsa, dusené s cibuľou, vínom a korením, typické pre oblasť Verona.
  • Pastrami di cavallo: Konské mäso nakladané a sušené podobne ako hovädzie pastrami.

Francúzsko

  • Steak de cheval: Konský steak podávaný ako alternatíva k hovädziemu steaku.
  • Saucisson de cheval: Klobása vyrobená z konského mäsa.

Švajčiarsko

  • Konské steaky a klobásy: Bežne dostupné a podávané v reštauráciách, často ako alternatíva k hovädziemu mäsu.

Belgicko

  • Americain préparé: Tatarák z konského mäsa, ktorý je veľmi populárny v krajine. Dnes je to však prevažne hovädzie mäso. Je potrebné podotknúäť, že celá Európa poznala tatársky biftek – surové jemne mleté mäso najskôr ako pokrm z koňa alebo ťavy. Tatárske a Mogolské vpády do Európy priniesli tento ich zvyk spracovania tuhého mäsa a udomácnil sa aj u nás. V Belgicku je to pochúťka, ktorá prekvapivo nesie názov „americké“, hoci nemá nič s Amerikou.

ležiaci kôň čo vyzerá ako mŕtvy kôň

Kazachstan

  • Kazy: Tradičná klobása z konského mäsa, ktorá je často podávaná pri špeciálnych príležitostiach.
  • Besbarmak: Tradičné jedlo obsahujúce konské mäso, varené a podávané s rezancami.

Mongolsko

  • Boodog: Konské mäso pečené celé so zeleninou a korením.

Kanada (Québec)

  • Konské mäso: Používa sa v rôznych jedlách, často ako náhrada za hovädzie mäso.Je to však hlavne v oblasti Québecu, pretože v iných častiach Kanady je takéto mäso v obchodoch neobvyklé. V Quebecu je bežnou súčasťou supermarketov, alebo ponuky u mäsiarov.

Čína

  • Konské mäso: Používa sa v rôznych regionálnych jedlách, vrátane dusených a smažených jedál. Občas dokonca aj ako kombinácia hovädzieho a konského mäsa v jednej príprave. Pre podobnosť mäsa tak nejde o výrazne rozdielne chute.

Mexiko

  • Konské mäso: Je obľúbené v niektorých oblastiach, napríklad v Durangu, kde sa pripravujú rôzne tradičné jedlá.

Rusko

  • Kolbasa: Tradičná ruská klobása z konského mäsa, často podávaná v regiónoch, kde je konzumácia konského mäsa bežná.

Indonézia

  • Konro: Jedlo z konského mäsa, bežne podávané v Sulawesi, kde je konské mäso populárne.

Filipíny

  • Tapang kabayo: Značne marinované a sušené konské mäso, podávané ako tradičný pokrm.

Nemecko

  • Rheinische Sauerbraten: je obľúbené jedlo pôvodne pripravované z konského mäsa. Dnes ho nájdeme predovšetkým v spojení s hovädzím mäsom, ktoré sa tiež výborne hodí a pôvodná receptúra tak bez ťažkostí prijala tento update. Avšak v niektorých regiónoch stále vychádzajú a pripravujú ho z mäsa konského.

Španielsko

  • Cecina de caballo: Sušené a údené konské mäso, podobné hovädziemu, populárne v niektorých oblastiach. Je výrazne tmavé a ľahko rozlíšiteľné od iných druhov mäsa. Oceňované pre chuť. Údené, pripomína prosciutto.

Maďarsko

  • Kolbász: Konské mäso sa používa na výrobu klobás v niektorých regiónoch Maďarska.

Slovinsko

  • Konské klobásy a steaky: Bežne dostupné a podávané v reštauráciách.

Bulharsko

  • Lukanka: Typ salámy, ktorá sa môže pripravovať aj z konského mäsa. Známa je svojim tvarom mierne splošteného tvaru a tak trochu pripomína našu loveckú salámu.
Mohlo by zaujímať tiež:
Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.