Demäňovka, slovenský zástupca medzi bylinnými likérmi - ZN.SK

Demäňovka, slovenský zástupca medzi bylinnými likérmi

To, že Slovensko zvládne konkurovať zahraničným výrobkom, je nám dlhodobo známe. Domáci dopyt po kvalite známej v zahraničí nám pokrýva sereďský sekt, tatranské liehoviny aj vína z pomaly naozaj každého regiónu. Dokonca máme slušnú alternatívu k becherbitteru od susedov, alebo lovcovi z Nemecka. Demäňovka, slovenský originálny likér z bylín, nebude ideálne prirovnávať k iným likérom. Na Slovensku je z toho mála najznámejším a komerčne najúspešnejším zástupcom tejto skupiny liehovín.

Demäňovka

Nápoj výborný ako aperitív na naštartovanie trávenia a pre potešenie jazyka, ktorý má však dlhoročnú históriu a nejde tak o žiadnu novinku, vzniká už od 60.tých rokoch minulého storočia. Horká alebo sladká je tvorená lúhovanými bylinkami. Celkovo ide o 14 druhov bylín z ktorých sa pri špeciálnom teplotnom režime lúhuje niečo ako silný čaj. V celej výrobe je ešte niekoľko tajomstiev, 3 mesiace zmes zreje a sladký variant ešte stihnú obohatiť slovenským medom.

Na to aby mala úspech, potrebuje pár vecí

Pre Demäňovku je typická reliéfna fľaša v niekoľkých objemových veľkostiach. Verná zaužívanej tradícii pri likéroch sa drží tmavej zelenej farby skla a rastlinným motívom. Fľaše sú dielom slovenského Vetropack. Etiketa s grafikou, ktorá nám musí byť blízka. Nakoniec s čím iným sa nám viažu bylinky ako s čuchovými zmyslami, prírodou a čistotou. Nejaký takýto imidž spolu sa k podobnému výrobku hodí. Nuž a nakoniec je to pôvod. Imidž značky si zakladá na tom, že používa kvalitný jemný lieh, podtatranskú vodu a zmes bylín a korenín, ktorá tvorí ojedinelú chuť. Niektoré z byliniek pritom výrobca získava aj zo zahraničia.

Podpora slovenskej produkcie

Ako človek niekoľko rokov pôsobiaci v gastronómii, som sa stretával s mnohými podnikmi, kde napriek rozsiahlej ponuke našich prameňov a vôd ponúkali výhradne rakúsky známy prameň. Aj v našich podnikoch turisti neraz očakávajú slovenské výrobky. Lokalita Tatier má pomerne často jasno a obsluha hravo odporučí miestne špeciality z nápojového lístka. Častejšie ako naše neraz kvalitnejšie výrobky nachádzame české, hoci pri pive sa to dá občas prepáčiť. V likéroch však Demäňovka dokáže plne nahradiť bohatú zahraničnú produkciu a stále je hrdým domácim produktom.

Z hľadiska histórie a kulturológie je Slovensko bohaté na rôznorodosť liehovín a likérov, zároveň na suroviny a technológie. Ich výrobou sa občas preslávil jednotlivec, inokedy celé obce. Kým popularita výroby liehovín či vína zostala viac menej bez výrazného úpadku záujmu, likérov máme menej. Možno za tým stojí viac precíznej práce a akejsi alchýmie, vďaka ktorej taký likér vzniká.

Liehovarníctvu a jeho produkcii sa venujeme v rámci nášho seriálu venovanom nápojom, značkám a slovenským naj. Konzumácia alkoholických nápojov je možná až v 18 rokoch, po dosiahnutí plnoletosti. Článok nepropaguje alkoholické nápoje mladistvým ani priamo a ani s ochutnávkou.

Ohodnoť tento článok
Avatar
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
opalovanie na pláži a koža
Rakovina kože a melanóm: kontrola znamienok nezaškodí

Krtko vylieza von
Krtko a krtince: ako bojovať proti krtkom?

Zelenina
Slovenská kuchyňa a slovenská gastronómia v súčasnosti

Zavrieť