Bazový sirup – biely zázrak z prírody. Z bielych kvetov aj čiernych plodov

baza čierna

Bazový sirup gazdinky už roky vyrábajú počas jarných a letných mesiacov. Už naše prababky tento zázračný mok pripravovali s láskou a starostlivo uschovávali vo svojich komorách, ako veľmi vzácny poklad. Veľmi dobre vedeli, že tento osviežujúci sirup v sebe ukrýva liečivú prírodnú silu, zdravie a čistotu, vďaka ktorej dokáže človek prekonať veľa zdravotných problémov.

baza čierna

Bazový sirup je veľmi obľúbeným letným nápojom už od nepamäti. Jeho lahodná chuť osvieži nielen telo, ale aj myseľ. Výroba sirupu je veľmi jednoduchá a postačí vám len pár ingrediencií.

Účinky bazového sirupu

  • Zmierňuje migrénu
  • Uvoľňuje a zmierňuje bolesť brucha či kolien
  • Podporuje imunitu
  • Vhodný aj ako prevencia proti chrípke, pretože podporuje potenie
  • Lieči kašeľ, hlieny a zápaly
  • Podporuje trávenie a dokáže prečistiť tráviaci trakt
  • Olej z čerstvej bazy urýchľuje hojenie poranenej kože
  • Bazový čaj s citrónom má detoxikačné a antibakteriálne účinky

Sirup z kvetov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 50 bazových kvetov – avšak, čím viac kvetov použijete, tým je sirup výraznejší
  • 3 – 4 citróny
  • 5 l vody
  • 100 g kyseliny citrónovej
  • 5 kg cukru

Postup

  1. Bazové kvety oddelíme od stoniek , následne ich v hrnci zalejeme 3 litrami vychladnutej vody, v ktorej prevaríme 100 gramov kyseliny citrónovej. Potom nakrájame na tenko kolieska citrónu. Hrniec prikryjeme a necháme ho na sporáku odstáť približne 24 hodín. Zmes občas premiešame.
  2. Vylúhovanú zmes precedíme cez sitko. Do šťavy prilejeme ešte 2 l vody , vsypeme doň 6 kg kryštálového cukru a povaríme asi minútu.
  3. Sirup ešte za horúca nalejeme do pohárov a dobre ich utesníme. Poháre následne otočíme asi na pol hodinku dnom nadol, potom ich prevrátime naspäť. Asi po 24 hodinách vychladnuté poháre ozdobíme a odložíme na chladné miesto, napríklad do komory alebo pivnice.

Sirup z plodov bazy čiernej

Ingrediencie

  • 1 kg plodov bazy čiernej
  • ½ ks citrón
  • ½ l vody
  • ½ kg cukru
  • ½ PL kyseliny citrónovej

Postup

  1. Plody zbavíme stoniek, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Povaríme ich približne 15 minút. Bobule rozpučíme a necháme odstáť 24 hodín.
  2. Popučené plody scedíme cez sitko a povaríme 10 minút. Postupne pridáme citrónovú šťavu, cukor a kyselinu citrónovú.
  3. Nakoniec šťavu povaríme ešte 15 minút, odstavíme a horúcu nalejeme do fliaš.

Sklenené fľaše

Sklenené fľaše a drobné odporúčanie

Typické sklenené fľaše, aké sa používali na bazový sirup bežne… s vlastným drôteným uzáverom majú v ponuke na kinekus.sk. Pri kúpe fliaš vždy venujte pozornosť typu uzáveru. Rozlišujte, či sú na korok, šrobovací, alebo iný typ. Drôtené s vlastným neodnímateľným uzáverom sú klasika – uvádzaný môže byť ako „clip“ alebo ako „patentovaný uzáver“, ako je to v prípade tohto predajcu.

Číre sklo je ideálne pre sledovanie prípadných zmien vo sfarbení. Samozrejme, ľudové riešenie klasickej fľaše piva kelt s podobným uzáverom je tiež fajn, ale nevidieť farbu a neuvidíte ani zatúlanú prípadnú mušku, ktorá si vždy rada pochutí na akomkoľvek sirupe a je teda pre ne lákadlom.

Pripravila Katarína

Mohlo by zaujímať tiež: