Ambra, výlučok z veľryby používaný pri výrobe parfémov - ZN.SK

Ambra, výlučok z veľryby používaný pri výrobe parfémov

Ambra je naozaj zvláštnosť. Pojem, ktorý je známy najmä vo svete parfumov a biológie, je pre nás viac menej neznámy. Mimoriadne cenná je pre výrobcov parfumov ako látka, ktorá zachováva vôňu parfumov. Bežne totiž nie je možné prírodnými látkami zachovať vôňu parfumov dlhší čas a práve prírodná ambra má v tomto prípade neoceniteľné vlastnosti. Ide o látku tmavosivej, čiernej, alebo len tmavej farby.

Vorvaň tuponosý, veľryba

Je horľavá, voskovitá a pevná. Keďže je jej nedostatok, výrobcovia parfumov v súčasnosti používajú aj syntetickú náhradu ambroxan.

Ambra je výlučok vorvaňa tuponosého

V skutočnosti ide o výlučky veľryby, vorvaňa tuponosého, ktoré sú v tráviacom trakte obaľované žlčov niekoľko mesiacov a po vyvrhnutí do mora môžu plávať na mori. Vo svete sú známe prípady, kedy sa ambra, substancia charakteristickej arómy, našla na pláži a nálezca náhle zbohatol. Ambra sa samozrejme získava aj priamo lovením veľrýb tak ako v minulosti. Zväčša ju však nájdu nálezcovia ako usadeninu medzi skalami alebo v riasach plávajúcich na hladine. Z počiatku ide o silne zapáchajúcu látku, avšak po čase mení arómu na príjemnú a nezameniteľnú.

Názov tejto látky pochdza z rovnakého etymologického základu ako jantár, ktorý pomenúva skamenelú živicu. Ambra je pomerne veľká, a tak je nepravdepodobné, že je vylučovaná črevami. Preto sa biológovia zhodujú na teórii, že je vylučovaná cez hrdlo a ústa veľryby. Najväčší výskyt ambry sa týka Atlantického oceánu, okolia Japonska a Austrálie, prípadne lokalít v Indickom oceáne.

Ambra, výlučok z veľryby používaný pri výrobe parfémov
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
tekvicové rizoto recept
Tekvica: kráľovná jesenného menu – recepty na tekvicové špeciality

Veltrh knihy v Prahe
Knižný veľtrh v Prahe 2016 sa koná do 15. Mája v Holešoviciach

Dražkovce
Románsky sloh: architektúra a charakteristika

Zavrieť