ZN.SK > Blog > Veda > Zvieratká > Sumček čierny – nenápadná invazívna hrozba slovenských vôd

Sumček čierny – nenápadná invazívna hrozba slovenských vôd

Sumček čierny (Ameiurus melas), známy aj ako americký sumček, je sladkovodná ryba pôvodom zo Severnej Ameriky, ktorá bola v 19. a 20…

Sumček čierny (Ameiurus melas), známy aj ako americký sumček, je sladkovodná ryba pôvodom zo Severnej Ameriky, ktorá bola v 19. a 20. storočí dovezená do Európy vrátane územia dnešného Slovenska. Spočiatku bol považovaný za nenáročný a odolný druh vhodný na komerčné chovy aj športový rybolov, no dnes je čoraz častejšie označovaný ako invazívny a nebezpečný druh, ktorý môže ohroziť prirodzenú rovnováhu vodných ekosystémov.

sumček rybolov rybárčenie
Sumček, ilustračná snímka / zdroj: pixabay

Pôvod a rozšírenie sumčeka čierneho

Sumček čierny sa do Európy dostal ako súčasť snahy obohatiť vodné hospodárstvo o nové druhy. Je to ryba, ktorá dobre znáša zníženú kvalitu vody, prežije aj v bahnitých, teplých a málo prúdiacich vodách a má vysokú odolnosť voči chorobám. Práve tieto vlastnosti mu umožnili rýchlo sa prispôsobiť podmienkam v našich riekach, jazerách či rybníkoch. Kým iné druhy neprežijú, sumček čierny prežíva aj v skromných podmienkach, v nekvalitnej vode a pri nedostatku potravy.

V súčasnosti je sumček častým úlovkom v niektorých oblastiach Slovenska, najmä tam, kde sa menej kontroluje ich výskyt a populácia. Dokonca má byť jeho výskyt zaznamenaný aj v Dunaji. V Českej republike sú však na túto problematiku výrazne citlivejší – viaceré rybníky v Čechách čelia problémom s premnožením, čo má negatívny dopad na pôvodné druhy rýb. Najmä v Čechách sa objavili prípady premnoženia a výrazných škôd na vodný hektár, ktoré už nemožno prehliadnuť.

Prečo je sumček čierny nebezpečný?

Sumček čierny je všežravec. Je známy tým, že požiera ikry iných rýb, čo bráni prirodzenému vývoju domáceho ichtyofauny. Okrem toho konzumuje mladé ryby, drobné bezstavovce, larvy a dokonca aj zdochliny. Obžiera iné uhynuté druhy. Vďaka tomu má malú konkurenciu a v prostredí bez prirodzených predátorov, sa môže rýchlo premnožiť.

Jeho hustá populácia zhoršuje kvalitu vody a mení zloženie celého ekosystému. Môže doslova vytlačiť pôvodné druhy a spôsobiť ich úbytok alebo úplné vymiznutie z niektorých oblastí.

Odborné hodnotenie a legislatíva

Sumček čierny je v Európskej únii zaradený medzi invazívne nepôvodné druhy. Podľa nariadenia (EÚ) č. 1143/2014 sa odporúča sledovať a obmedzovať ich výskyt. V Českej republike je nasádzanie sumčeka čierneho do vôd zakázané, a prebiehajú rôzne výskumy zamerané na jeho reguláciu a odlov.

Na Slovensku je sumček čierny rovnako považovaný za invazívny druh. Podľa Štátnej ochrany prírody SR a niektorých rybárskych organizácií sa odporúča jeho nepodporovanie a odlov. Zákaz nasádzania však zatiaľ nie je celoplošne upravený zákonom, čo vytvára priestor pre diskusiu a potrebu systémových opatrení.

Ako si vybrať správnu udicu: sprievodca pre začiatočníkov

Akú udicu si vybrať pre svoje začiatky v športovom, alebo vášnivom a cielene "gurmánskom" rybolove? Pozerajte na tieto vlastnosti...

otvoriť článok
otvoriť v novom okne

Možné riešenia pre Slovensko

Sumček má jedlé mäso, hoci nie veľmi výraznej chuti. Je však potrebné dbať na hygienu pri spracovaní, najmä ak pochádza z bahnitých vôd. Je podobné na kaprie mäso. Ak neobľubujeme mäso bahnitých rýb (teda akým je aj klasický kapor), mäso vieme využiť aj inými spôsobmi. Mäso sa môže použiť na výrobu krmív pre psy a mačky, alebo ako súčasť potravy pre hospodárske zvieratá. Aby sa zabránilo ekologickým škodám spôsobeným sumčekom čiernym, mohli by sme využiť niekoľko možných nástrojov na vyššiu motiváciu jeho odlovu a zníženie populácie:

  1. Uvoľnenie podmienok pri love sumčekarybárom by sa mohol povoliť neobmedzený odlov tohto druhu počas celej sezóny.
  2. Motivovanie rybárov – forma odmeny za počet odchytených jedincov, podobne ako je to pri niektorých iných invazívnych druhoch.
  3. Organizovanie rybárskych podujatí – verejné výlovy s cieľom čistenia revírov od sumčeka.
  4. Využitie v kuchyni alebo ako krmivo – hoci nie je výraznou gastronomickou delikatesou, stále má využitie v kuchyni. Ak neobľubujete bahnité ryby, môže byť využitý ako krmivo pre zvieratá.
  5. Spolupráca so ZOO a farmami – zoologické záhrady často nakupujú ryby ako potravu pre vydry, vodné vtáky, krokodíly a rôzne šelmy. Sumčeky by mohli byť alternatívnym a lacným zdrojom.

 

Pozrite aj:

Mohlo by zaujímať tiež:




Zavřít reklamu