Vanilkový a vanilínový cukor: skutočný vanilkový cukor si bežne nekúpite

Vanilková orchidea

Vanilka je v skutočnosti tobolka, či skôr struk vyrastajúci na troch druhoch orchideí. Vzácna korenina rastie v tropických kútoch sveta, kam sami chodievame na exotické dovolenky. Jej sladká kvetinová vôňa patrí medzi najznámejšie vône sveta. Vanilka je sama o sebe vzácna korenina a obchodná komodita už od stredoveku a prvých objavných plavieb. V nemálo receptoch sa spomína vanilkový cukor, hoci často je to omyl zapisovateľa. V slovenskej gastronómii je známa vanilková príchuť pomerne bežne. Má to však jeden háčik.

Vanilková orchidea

Na trhu máme totiž vanilkový, aj vanilínový cukor, čo rovnako nazvané príchute a aj gazdinky si to veľmi často pletú, prípadne nepokladajú za dôležité rozoznávať, alebo chápať skutočný rozdiel medzi slovom a realitou. Mimo klasické struky vanilky, ktoré si môžeme kúpiť taktiež, je „vanilínový cukor“ najbežnejší a najdostupnejší variant vanilke príbuznej arómy a chute.

Vanilkový alebo vanilínový cukor

Skutočný 100% vanilkový cukor v obchode nekúpite. Mnohí budú tvrdiť, že ho doma majú, no mýlia sa! Pár gramov získaných nejakým zázračným spôsobom by bolo nákladných asi ako výkonný kameňmi vykladaný drahý mobil, alebo luxusné auto. Z vanilky sa cukor vyrobiť bežne nedá. Bolo by nutné minúť obrovské množstvo vanilky, aby vôbec nejaký komerčne využiteľný objem vanilkového cukru vznikol. Hovoríme stále o absolútnych 100% obsahu vanilky v pár gramoch “vanilkového cukru“. Vanilínový cukor je obohatený len kľúčovou látkou, vanilínom, ktorý nesie konkrétnu arómu a kvetinovú prenikavú chuť na jazyku. Vanilín sa však pritom dá vyrobiť z dreva, či dokonca hnoja. Molekuly to istia, žiaden strach.

Vanilínový cukor na škorici

Prečo sa potom predáva vanilkový cukor?

Vanilkový cukor, ktorý nesie na obale takýto nápis, je reálne repný cukor obohatený vanilkovou arómou. Prípadne trstinový cukor s vanilkovou arómou. Takým príkladom je klasické malé balenie vanilkového cukru ako je tento v ponuke internetového predajcu. Výsledok je sladká chuť s aromatickými látkami. Môže ísť aj o omyl pri čítaní nápisu „vanilínový“ alebo chyba predajcu a výrobcu vanilínového cukru. Veľa krát uvádzajú aj recepty zmienku o „vanilkovom cukre“ čím v podstate dosť zásadne „predražujú“ (ak by sme recepty mali brať doslovne) pôvodne jednoduchý dezert.  Vanilkový cukor v takom prípade musí byť obohatený skutočnou vanilkovou arómou, nie vanilínovou. Pri troche filozofie to však stále nie je skutočný vanilkový cukor, 100% z vanilky.

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.