Bublanina nie je len sezónnou záležitosťou. O to viac, ak máte záhradu a mraziak. Určite to poznáte. Z ničoho nič dostanete chuť na niečo sladké a zrovna doma nič nemáte. V tom prípade sme často ochotné (najmä my ženy – matky), siahnuť v kuchyni po základných surovinách, ktoré máme obvykle vždy v komore a narýchlo upiecť nejakú fajnovú dobrotu. Keď je ešte recept aj rýchly a koláč chutný, uspokojíme nim maškrtné jazýčky v domácnosti.
Dovoľte aby som vám predstavila moje rýchle, chutné ovocné koláče, ktoré majú vždy úspech. Čo tak poctivá ovocná bublanina?
OVOCNÁ VYSOKÁ BUBLANINA
Potrebné suroviny:
- 4 vajcia
- 300g práškového cukru
- 2dcl oleja
- 3dcl mlieka
- 500g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- ovocie rôzneho druhu, najlepšie je asi drobné lesné ovocie ako maliny, jahody, černice, čučoriedky a pod. Ale určite sú vhodné aj čerešne či marhule. Použite čo máte doma a čo komu chutí.
Postup prípravy bublaniny:
Do misky si rozbijeme 4 vajíčka, pridáme 300g cukru a chvíľu mixujeme. Postupne pridávame olej, mlieko a ďalej miešame. Nakoniec prisypeme suché suroviny – múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a potrúsime ovocím. Nebojíme sa ho dať dostatok. Pečieme v závislosti od tipu rúry cca pól hodinku pri teplote 175-180 stupňov. Po upečení ho môžeme poprášiť práškovým cukrom.