ZN.SK
kura na paprike

Recept na odľahčené kura na paprike k prílohám podľa chuti

Kuracie mäso má v našom jedálničku svoju dôležitosť, hoci nejde o tradičnú hospodársku hydinu vo všetkých končinách Slovenska…

Kuracie mäso má v našom jedálničku svoju dôležitosť, hoci nejde o tradičnú hospodársku hydinu vo všetkých končinách Slovenska. Jeho stráviteľnosť, zloženie, dostupnosť, ako aj chuť ho však radí medzi dôležitú potravinu. Projekt Zrodené v EÚ prináša v spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitného hydinového mäsa – kura na paprike.

kura na paprike

Ingrediencie:

  • 3 porcie kurčaťa (naríklad horné stehná)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 veľká mrkva
  • ½ väčšej červenej papriky
  • cca 1 lyžička mletej papriky
  • 50 – 100 ml plnotučného mlieka
  • ľubovolné korenie podľa chuti (použila som zmes rasce, korenia, majoránu a sušeného cesnaku)
  • soľ podľa chuti
  • olej podľa potreby

Príprava

S prípravou receptu začnite najlepšie deň vopred, kedy si naložíte kurča do zmesi korenia a soli. Nie je to nutné, avšak pokiaľ dáte mäsu aspoň deň na marinovanie, krásne všetky chute nasaje a bude chutiť oveľa lepšie. Ak vás ale tlačí čas, mäso jednoducho osoľte, okoreňte a pracujte s ním hneď.

  • Dno pekáča vymastite troškou oleja alebo iného tuku a dajte naň okorenené mäso. Pridajte očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu. Papriku do pekáča vložte celú ako je, alebo iba polovicu. Podlejte približne 1 dcl vody (aby bolo kura tak na 1 cm ponorené), priklopte pokrievkou a pečte cca 45 minút v rúre vyhriatej na 180°C (teplovzdušná).
  • V prípade potreby dolejte vodu, ale uvedené množstvo by malo stačiť. Potom pokrievku odložte a dopečte ešte približne štvrť hodinu, kým nezozlatne kurčaťu koža.
  • Upečené kurča vytiahnite a odložte.
  • Papriku vďaka upečeniu teraz môžete jednoducho ošúpať, prípadne si môžete pomôcť aj vidličkou. Zvyšok pekáča, takže zeleninu aj s výpekom, premiestnite do mixéru.
  • Pridajte mletú červenú papriku, prípadne ešte aj soľ a rozmixujte na omáčku. Tú následne zjemnite mliekom podľa toho ako veľmi máte radi omáčku krémovú a koľko vody sa vám vypieklo.

Podávať môžete napríklad s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo domácou špaldovou knedľou.

Viace informacií na: www.zrodene.eu

O projekte „Zrodené v EÚ“

Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tlačové správy

Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu