Kuracie mäso má v našom jedálničku svoju dôležitosť, hoci nejde o tradičnú hospodársku hydinu vo všetkých končinách Slovenska. Jeho stráviteľnosť, zloženie, dostupnosť, ako aj chuť ho však radí medzi dôležitú potravinu. Projekt Zrodené v EÚ prináša v spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitného hydinového mäsa – kura na paprike.
Ingrediencie:
3 porcie kurčaťa (naríklad horné stehná)
1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
½ väčšej červenej papriky
cca 1 lyžička mletej papriky
50 – 100 ml plnotučného mlieka
ľubovolné korenie podľa chuti (použila som zmes rasce, korenia, majoránu a sušeného cesnaku)
soľ podľa chuti
olej podľa potreby
Príprava
S prípravou receptu začnite najlepšie deň vopred, kedy si naložíte kurča do zmesi korenia a soli. Nie je to nutné, avšak pokiaľ dáte mäsu aspoň deň na marinovanie, krásne všetky chute nasaje a bude chutiť oveľa lepšie. Ak vás ale tlačí čas, mäso jednoducho osoľte, okoreňte a pracujte s ním hneď.
Dno pekáča vymastite troškou oleja alebo iného tuku a dajte naň okorenené mäso. Pridajte očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu. Papriku do pekáča vložte celú ako je, alebo iba polovicu. Podlejte približne 1 dcl vody (aby bolo kura tak na 1 cm ponorené), priklopte pokrievkou a pečte cca 45 minút v rúre vyhriatej na 180°C (teplovzdušná).
V prípade potreby dolejte vodu, ale uvedené množstvo by malo stačiť. Potom pokrievku odložte a dopečte ešte približne štvrť hodinu, kým nezozlatne kurčaťu koža.
Upečené kurča vytiahnite a odložte.
Papriku vďaka upečeniu teraz môžete jednoducho ošúpať, prípadne si môžete pomôcť aj vidličkou. Zvyšok pekáča, takže zeleninu aj s výpekom, premiestnite do mixéru.
Pridajte mletú červenú papriku, prípadne ešte aj soľ a rozmixujte na omáčku. Tú následne zjemnite mliekom podľa toho ako veľmi máte radi omáčku krémovú a koľko vody sa vám vypieklo.
Podávať môžete napríklad s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo domácou špaldovou knedľou.
Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.
Tlačové správy a články našich partnerov, partnerských portálov a organizácií. Nahliadnite do noviniek rôznych služieb, príprav podujatí a noviniek v komerčnej sfére. Aj Vaša zaujímavosť, činnosť, alebo výrobok, môže byť v článku. Napíšte nám.
Stránka používa cookies pre poskytovanie kvalitných služieb. Prosíme, odsúhlas používanie cookies, ale môžeš aj nesúhlasiť. SÚHLASÍMOdmietnuťPrečítať viac
Nastavenia: Osobné údaje a cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
0 komentárov