Recept na odľahčené kura na paprike k prílohám podľa chuti
Kuracie mäso má v našom jedálničku svoju dôležitosť, hoci nejde o tradičnú hospodársku hydinu vo všetkých končinách Slovenska…
Kuracie mäso má v našom jedálničku svoju dôležitosť, hoci nejde o tradičnú hospodársku hydinu vo všetkých končinách Slovenska. Jeho stráviteľnosť, zloženie, dostupnosť, ako aj chuť ho však radí medzi dôležitú potravinu. Projekt Zrodené v EÚ prináša v spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitného hydinového mäsa – kura na paprike.
Ingrediencie:
- 3 porcie kurčaťa (naríklad horné stehná)
- 1 veľká cibuľa
- 1 veľká mrkva
- ½ väčšej červenej papriky
- cca 1 lyžička mletej papriky
- 50 – 100 ml plnotučného mlieka
- ľubovolné korenie podľa chuti (použila som zmes rasce, korenia, majoránu a sušeného cesnaku)
- soľ podľa chuti
- olej podľa potreby
Príprava
S prípravou receptu začnite najlepšie deň vopred, kedy si naložíte kurča do zmesi korenia a soli. Nie je to nutné, avšak pokiaľ dáte mäsu aspoň deň na marinovanie, krásne všetky chute nasaje a bude chutiť oveľa lepšie. Ak vás ale tlačí čas, mäso jednoducho osoľte, okoreňte a pracujte s ním hneď.
- Dno pekáča vymastite troškou oleja alebo iného tuku a dajte naň okorenené mäso. Pridajte očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu. Papriku do pekáča vložte celú ako je, alebo iba polovicu. Podlejte približne 1 dcl vody (aby bolo kura tak na 1 cm ponorené), priklopte pokrievkou a pečte cca 45 minút v rúre vyhriatej na 180°C (teplovzdušná).
- V prípade potreby dolejte vodu, ale uvedené množstvo by malo stačiť. Potom pokrievku odložte a dopečte ešte približne štvrť hodinu, kým nezozlatne kurčaťu koža.
- Upečené kurča vytiahnite a odložte.
- Papriku vďaka upečeniu teraz môžete jednoducho ošúpať, prípadne si môžete pomôcť aj vidličkou. Zvyšok pekáča, takže zeleninu aj s výpekom, premiestnite do mixéru.
- Pridajte mletú červenú papriku, prípadne ešte aj soľ a rozmixujte na omáčku. Tú následne zjemnite mliekom podľa toho ako veľmi máte radi omáčku krémovú a koľko vody sa vám vypieklo.
Podávať môžete napríklad s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo domácou špaldovou knedľou.
Viace informacií na: www.zrodene.eu
O projekte „Zrodené v EÚ“
Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.