Chodievate pravidelne cvičiť a povedali ste si, že sa sladkého a výrobkov z múky vzdáte, musíte občas prežívať boj s odolávaním a odriekavaním. Ak predsa len podľahnete, potom nastávajú nekonečné výčitky. Každý človek potrebuje raz za čas niečo sladké. Ak dostanete chuť si zamaškrtiť zdravo a bez výčitiek skúste si pripraviť roládu z kvalitného kakaa, ovocia a bez pridania múky. Roláda sa pritom nepripravuje zložito.
Stačí pár základných surovín
Na cesto: 6 vajec
190 g prírodného hnedého cukru
60 g kvalitného kakaa
maslo na potretie plechu
Na plnku: 250 g nízkotučného tvarohu
100 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice medu
150 g malín (príp. ovocie aké chcete a máte)
kakao na posypanie
Ako na prípravu rolády?
- Plech (ideálne veľkosti 23×33 cm) vyložíme papierom na pečenie a natrieme zmäknutým maslom. Rúru si vyhrejeme na 220 °C.
- Bielky vyšľaháme za postupného pridávania 120 g cukru na tuhý sneh.
- Žĺtky vyšľahám eso zvyšným cukrom do peny. Do žĺtkovej peny sa po častiach pridáva tuhý sneh a preosiate kakao a opatrne premiešavame.
- Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme maximálne 7 minút. Špáradlom skontrolujem cesto, ak zostane suché, cesto je upečené. Dôležité je ho nechať dôkladne vychladnúť.
- Zatiaľ si jednoducho urobíme tvarohový krém: vyšľaháme šľahačku do tuha a primiešame ju k tvarohu a následne dochutíme medom.
- Pomocou druhého plechu plát obrátim, pomaly a opatrne stiahneme papier. Korpus opäť obrátime, natrieme krémom, poukladáme maliny (ovocie) a stočený dáme do chladničky stuhnúť.
Pozor: Ak sa cesto roztrhne, znamená to, že sa pieklo dlhšie ako malo a zostalo suchšie. Zachráni sa tak, že ho pokvapkáte amaretom alebo iným alkoholom a potom ho ešte jednoducho zlepíte natretým krémom.