Elektrický ručný mixér a jeho praktické využitie

Elektrický ručný mixér a jeho praktické využitie

Takmer každá súčasná gazdinka má svoju kuchyňu vybavenú spotrebičmi od výmyslu sveta. Niektoré z nich však v skutočnosti v svojej kuchyni nikdy nepoužije. K týmto nástrojom určite nepatrí mixér. Ten je využívaný pomerne často, obzvlášť ak radi pečiete, no často sa využíva aj pri varení. Ručné miesenie, miešanie či mixovanie nahradil jeden šikovný stroj. Elektrické prenosné ručné šľahače sa považujú za oveľa efektívnejšie ako neelektrické, majú konštantný výkon a miešanie vyžaduje oveľa menej času a úsilia.  Existujú rôzne druhy mixérov, či už ručný, nazývaný aj šľahač, ponorný alebo stolný. Táto šikovná mašinka sa zíde v každej kuchyni!

Zaujímavosti: 

  • Predpokladá sa, že prvý mixér s elektrickým motorom bol ten, ktorý vynašiel Američan Rufus Eastman v roku 1885.
  • Prvý patent na ručný elektrický mixér predložila americká spoločnosť Sunbeam Corporation už v roku 1953 a udelila ho v roku 1961.

Šikovný pomocník

Prenosný ručný mixér je elektrický ručný mixér, ktorý má dve odnímateľné kovové metly a variabilné rýchlosti. Niektoré modely majú aj doplnkové príslušenstvo. Je to nevyhnutný a všestranný doplnok do každej kuchyne. V modernej kuchyni sa výraz „ručný mixér“ všeobecne používa na označenie elektrického miešacieho zariadenia, ktoré je prenosné, ale zvyčajne je stále zapojené do zásuvky. Základným dizajnom je rukoväť namontovaná na vrchu. Tá obsahuje motor s dvoma kovovými šľahačmi pripevnenými zospodu. Na hornej časti rukoväte zvyčajne nájdete ovládače rýchlosti a tlačidlo, ktoré oba šľahače vysúva.

Využitie ručného mixéra

Sortiment potravín, ktoré je možné mixovať ručným mixérom, je pomerne rozsiahly. Je to skvelý nástroj na šľahanie smotany alebo vajíčok, miesenie cesta na koláče a na výrobu polevy, či šalátových dresingov. Jedným z najbežnejších spôsobov použitia je šľahanie varených zemiakov, pretože je to najjednoduchší spôsob, ako pripraviť zemiakovú kašu. Niet pochýb o tom, že ručné mixéry si získali dobrú povesť ako nevyhnutný a praktický nástroj na prípravu jedla pre celú rodinu. Existujú však aj obmedzenia. Cestá alebo jedlá hustej konzistencie môže byť ťažké miešať pomocou ručného mixéra. Závisí to od mäkkosti potravín a výkonu mixéra. Okrem toho by sa niektoré prísady nemali miešať pomocou ručného mixéra. Použitie elektrického mixéra na nevhodné ingrediencie môže ľahko a rýchlo spáliť motor. To platí napríklad pre orechy a niektoré druhy ovocia.

Výhody: 

  • Ľahko sa používajú aj udržiavajú
  • Väčšinou sú dodávané s dvoma metličkami a dvoma hákmi na miesenie
  • Možno ich zaobstarať aj s misou a držiakom, čím odpadá nutnosť stáleho držania počas mixovania

Starajte sa o mixér dôkladne!

Čo sa týka starostlivosti, ručný mixér má odnímateľné kovové metly, ktoré môžete bežne umývať v umývačke riadu. Telo mixéra sa dá ľahko utrieť a nezaberie veľa miesta, takže sa ľahko skladuje. Ak mixér používate a udržiavate správne, zvyčajne má dlhú životnosť. Pri výbere mixéra skontrolujte vždy kvalitu a pevnosť ovládacích prvkov, tesnosť spojov jednotlivých častí mixéra a či sú mixovacie nože ostré a najlepšie z nehrdzavejúcej ocele.


Lucia Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.