Mnoho ľudí považuje tekvicu za zeleninu vhodnú na dekoráciu jesene alebo ako súčasť jedál. Avšak tekvicový olej lisovaný z jej semien je oveľa zdravší a dokáže vyriešiť mnoho zdravotných komplikácií. Pozitívne vplýva na srdce, močové cesty alebo prostatu. Je zdrojom vitamínov a protizápalových látok.
Tekvicový olej je zdravá pochúťka, ktorá sa používa na dochutenie jedál. Zaujímavosťou je, že obľubu v jeho výrobe má Rakúsko, konkrétne oblasť Štajersko. Olej vyrábajú počas celého roka a preto je vždy čerstvý.
Tekvicový olej sa vyrába z tekvicových semien zbavených šupiek. Farba oleja je tmavozelená až gaštanová. Na svetle sa farba oleja môže zdať do červena. Kým sa zo semien tekvice stane olej, musia prejsť náročným a dlhým procesom výroby.
Tekvicový olej je skvelý antioxidant, ktorý v sebe ukrýva mnoho vitamínov, minerálov, bielkovín, sacharidov a stopových prvkov. Nachádza sa v ňom napríklad draslík, sodík, železo, magnézium, selén a mangán. Taktiež obsahuje vitamíny A, B, C a K, omega 3 a 6 mastné kyseliny, karotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
Tekvicový olej je možné užívať nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. Používa sa ako prísada do jedál, ale možno ho konzumovať aj ráno a večer pre spaním. Odporúčaná je jedna polievková lyžica. Ideálny je aj pre deti, tehotné a dojčiace matky.
Využitie má aj v kozmetike vo forme pleťových alebo vlasových masiek. Aby boli účinky čo najlepšie, odporúča sa ho užívať pravidelne. Ak vám tekvicový olej nechutí, ale chcete ho užívať kvôli jeho liečivým účinkom, v obchodoch ho dostať aj vo forme kapsúl.
V predaji: Tekvicový olej v spojení so Štajerskom marketingovo ťaží. Štajerské oleje sú známe, ba dokonca môžu svoj pôvod používať v označení názvu výrobku. Takým príkladom je štajerský tekvicový olej oceňovanej značky Biopurus. Rôzny sortiment vychádzajúci prevažne z tekvicových olejov si pozrite na grizly.sk.
0 komentárov