Top 5 faktov, prečo študovaný čašník nie je „obyčajný“ čašník - ZN.SK

Top 5 faktov, prečo študovaný čašník nie je „obyčajný“ čašník

Študovať za čašníka bolo svojho času málo prestížne štúdium. Nezaujímavé zo strany verejnosti a žiakov základných škôl, no tiež podceňované, keďže profesia čašník je pokladaná za veľmi jednoduchú. Omyl! Študovať za čašníka na strednej škole so zameraním na obsluhu otvára príležitosť na zamestnanie sa aj v hoteloch a podnikoch vyššieho levelu, pretože gastro-odborníci aj zo Slovenska nachádzajú uplatnenie aj v zahraničí. Zaužívaný názor, že čašníka zvládne cez leto na brigáde ktokoľvek sa obmedzuje na obsluhu bez pravidiel. Skutočný čašník totiž ovláda oveľa viac zručností, než by ste našli aj pri niektorých iných odboroch stredných škôl a samozrejme viac, ako u brigádnika v kúpaliskovej reštaurácii.

čašník obsluha

1. Ovláda anatómiu, intolerancie, alergény a potravinové zloženie

Je úctyhodné, ako veľmi dobre niektorí čašníci ovládajú zloženie jedál a výskyt alergénov. Učebné osnovy oborov obsahujú predmety, ktoré pripravujú čašníka na schopnosť rozoznať jedlo nebezpečné zložením a vhodnosťou, napríklad ak hosť potrebuje pomôcť s výberom a obsluhu upozorní na zdravotné ťažkosti, či presne stanovený druh diéty. Niektorými nutnými znalosťami sa približuje zdravotníckej strednej.

2. Ovláda ekonomiku, účtovníctvo a strojopis

Študovaný čašník má na škole miestami až prehnane tvrdé účtovníctvo a ekonomiku, čím sú predmety v kontraste s inými. Čašník musí vedieť viesť reštauráciu a chápať princípom jej fungovania. Predmet ekonomika absolvuje ako všeobecnú prípravu na orientáciu v mnohých obchodných a podnikateľských pojmoch. Samozrejme že študentov prekvapí, že majú rovnaké učebnice ako obchodná akadémia.

3. Znalosti hotelovej akadémie

Čašník orientovaný na obsluhu sa stretáva so štúdiom cestovného ruchu a niektorých príbuzných predmetov aké má bežná päťročná hotelová akadémia. V mnohom ide o slušnú prípravu na vysokú školu. Pokojne odbory v cestnom ruchu, kulturológii a ďalších.

4. Dva jazyky a na tvrdo

Na stredných školách zameraných na štúdium čašníkov sú štandardom hneď dva cudzie jazyky. Nie, na bežnej strednej škole, či dokonca aj vysokej nenájdete dva jazyky. A po zvládnutí štúdia ešte niektorí považujú vyštudovaného čašníka za nepripraveného a nepresaditeľného? Ten sa v živote nestratí.

5. Odborný čašník vystupuje a je precízny

Situácie a náročnosť praxe vrátane pripravenosti na fungovanie prevádzky ho pripravili na všetko. Odpovedanie na otázky hostí, z nich robia ľudí na správnom mieste. Vedia veľmi dobre nájsť chybu v jedálnom lístku aj keď ho nezostavovali. Dokážu odpovedať na mnohé otázky a aj celkové vystupovanie k zákazníkovi sa dá občas rozoznať od nečašníka. Pozná výrazy, vie narábať s vínom a nápojmi a vždy to bude celkom iná úroveň, ako rýchlokvasný štamgast, ktorý si to skúsil strihnúť za barom.

Vyštudovať za čašníka nie je také podradné, za ako podradné to považujú študenti iných odborov. Maturitný čašník je možno podceňovaný, no na niektorých školách získa takú úroveň vzdelávania, že už len zmienka o škole je v niektorých hoteloch a prevádzkach jedným z bodov „za prijatie“.

Top 5 faktov, prečo študovaný čašník nie je „obyčajný“ čašník
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Salamandrove dni 2017
Banská Štiavnica a slávne Salamandrove dni 2017 už 7.-9. septembra

Burger King
Burger King, tretí najvýraznejší hráč rýchleho občerstvenia

Aqualand Banská Bystrica
Jazerá a kúpaliská vhodné na kúpanie v Banskobystrickom kraji

Zavrieť